Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 -

Κρίσιμο τετραήμερο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής - Τρία δισ. η διαφορά ΕΕ - ΔΝΤ για την Ελλάδα



Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο με βασικό θέμα την κυβερνητική θέση για το προσφυγικό εν όψει της αυριανής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας.

Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, με την Ειδομένη στα σύνορα με τα Σκόπια να δέχεται όλο και μεγαλύτερο όγκο προσφύγων και μεταναστών, τον αρμόδιο υπουργό Γ. Μουζάλα να δηλώνει χθες στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ότι «από χώρα διέλευσης μπαίνουμε σε μια ενδιάμεση φάση κατά την οποία πρόσφυγες θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι να ενεργοποιηθεί δυναμικά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης» και τη Ν.Δ. και την Ένωση Κεντρώων να στέλνουν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε ελληνικό βέτο στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.  

Νωρίτερα, στις 10:00, στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος χθες βρέθηκε στη Βιέννη και το απόγευμα θα μεταβεί σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με Νταβούτογλου και Ερντογάν.
 

Αύριο (Παρασκευή) στις 12:00 στο προεδρικό Μέγαρο θα διεξαχθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό ενώ το Σαββατοκύριακο στην Αθηναΐδα, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις κυβερνητικές θέσεις για το προσφυγικό και την αξιολόγηση και αναμένεται να μπει στα «βαθιά» νερά της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό, υπό το φως των εξελίξεων και των δημοσιευμάτων για περικοπές στις υψηλές συντάξεις, κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του την Τρίτη στο STAR. 

Την ερχόμενη Δευτέρα Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσέλθουν στη Σύνοδο Κορυφής ο πρώτος, στο Eurogroup ο δεύτερος. Από τις δύο συνεδριάσεις θα κριθούν τόσο  η τύχη της αξιολόγησης -η κυβέρνηση αναμένει να ανακοινωθεί η ημερομηνία έλευσης των θεσμών στην Αθήνα- όσο και οι εξελίξεις στο προσφυγικό, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί στο κείμενο συμπερασμάτων να υπάρξει ρητή δέσμευση κάθε κράτους χωριστά για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.  

Το πρόβλημα για την ελληνική αντιπροσωπεία θα εμφανιστεί στην πολύ πιθανή περίπτωση που κάποιες χώρες, π.χ. Αυστρία και χώρες του Βίζενγκραντ, επιμείνουν στη σκληρή τους στάση. Σε αυτήν την περίπτωση η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε ότι το ελληνικό βέτο θα αφορά μελλοντικές αποφάσεις για οικονομικά κυρίως θέματα.

Τρία δισ. χωρίζουν ΕΕ - ΔΝΤ για την Ελλάδα

Στα τρία δισ. ευρώ ορίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόσταση που χωρίζει τη ΔΝΤ και την Κομισιόν, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Διαφορές, τις οποίες θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών σε δείπνο που θα έχουν απόψε στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η απόσταση των δύο πλευρών είναι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το Ταμείο ζητά από την Ελλάδα μέτρα 8,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει τα μέτρα στα 5,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι ουσιαστικά ανέφικτος και για να επιτευχθεί θα πρέπει είτε να ληφθούν μέτρα 8,5 δισ. ευρώ είτε να χαμηλώσουν οι Ευρωπαίοι τον πήχη των στόχων.

Ομως, οι Βρυξέλλες δεν συμφωνούν σε αυτό, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε νέο δάνειο προς την Ελλάδα ή μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.