Παρασκευή 03 Μαΐου 2024 -

«Κουζίνες των Λαών» στη Μονή Λαζαριστών - Οικογένειες προσφύγων μαγειρεύουν φαγητά της πατρίδας τους



Την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικές γλώσσες μέσα από γεύσεις από διάφορες χώρες  θα έχουν σήμερα όσοι βρεθούν στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη, όπου διοργανώνεται η πολυεθνική γιορτή "Κουζίνες των Λαών".

Η  "Άρσις",  σε συνεργασία με το "Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών", συστήνουν στο κοινό της πόλης γεύσεις από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ κ.ά. χώρες, με στόχο την ανάδειξη των εθνικών παραδόσεων και της γευστικής κουλτούρας και με ελεύθερη είσοδο για όλους. Οικογένειες προσφύγων μαγειρεύουν φαγητά της πατρίδας τους και   τα παρουσιάζουν σε όλους, από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.

Επαγγελματίες μάγειρες από διάφορα μέρη της πόλης, επίσης, μαγειρεύουν, αλλά αποκαλύπτουν και τα μυστικά τους σε παιδιά, στο πλαίσιο εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης. "Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους από τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Οικογένειες που έρχονται από την προσφυγική ροή και μάγειρες από διαφορετικά μέρη της πόλης μαγειρεύουν και παρουσιάζουν διαφορετικές γευστικές κουλτούρες", ανέφερε στο "Πρακτορείο 104,9 fm", η υπεύθυνη εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών προγραμμάτων του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της  "Άρσις" στη Θεσσαλονίκη, ειδική επιστήμονας σε θέματα Πολυγλωσσίας και Διδακτικής Γλωσσών - Πολιτισμών, Αργυρώ Μουμτζίδου.

Παράλληλα, οργανώνεται και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά προσφύγων, παιδιά ασυνόδευτα από τους ξενώνες της "'Αρσις" και παιδιά που επισκέπτονται τη Μονή Λαζαριστών για να γνωρίσουν τις "Κουζίνες των Λαών".

Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να περάσουν ένα δημιουργικό απόγευμα και να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στη μαγειρική με τη βοήθεια του μάγειρα της "Δημιουργικής Κουζίνας", προγράμματος του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της "Άρσις". Στη Μονή Λαζαριστών, εκτός από το μαγείρεμα των γεύσεων, γίνεται και "μαγείρεμα" γλωσσών, καθώς διοργανώνονται εργαστήρια Πολυγλωσσίας. Στον ίδιο χώρο είναι και το  Mobile School, το κινητό σχολείο που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των παιδιών που ζουν κι εργάζονται στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον.

Το μουσικό και θεατρικό μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει την παράσταση κουκλοθέατρου "Το Δώρο", από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την παράσταση  "Muamba" των "Dromocósmicas" και μουσικό πρόγραμμα, με τον Σύριο, Ziad Rajab.

Για πρώτη φορά οι άνθρωποι από την προσφυγική ροή βρίσκονται σε δημόσιο χώρο και συνεργάζονται με επαγγελματίες μάγειρες. Τα παιδιά των πολιτών της Θεσσαλονίκης έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν με τα παιδιά προσφύγων και να παίξουν μαζί ομαδικά παιχνίδια, τόνισε η κ. Μουμτζίδου. "Είναι μία γιορτή, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης να μαγειρέψουν, να δοκιμάσουν γεύσεις, να γνωρίσουν τους ανθρώπους που βγαίνουν από τα κέντρα φιλοξενίας, να ανταλλάξουν πληροφορίες και να γιορτάσουν μαζί", υπογράμμισε.

Με εξειδικευμένες δράσεις τα Κέντρα Υποστήριξης Νέων της "Άρσις" δημιουργούν γέφυρες επικοινωνίας και δημιουργίας με τους νέους που βιώνουν τις συνέπειες του κοινωνικού αποκλεισμού και ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές σε ιδρύματα πρόνοιας ή κρατούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα. "Το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της "Άρσις", ξεκινάει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να δώσει στους ανθρώπους που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, στα κοινωνικά διαμερίσματα και στους ξενώνες πρόσβαση στον δημόσιο χώρο, να εμφανιστούν στη Θεσσαλονίκη. Θα μπορούν να πάρουν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνουμε και να παρακολουθήσουν εργαστήρια στο χώρο του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της "Άρσις", είπε, αναφερόμενη στις δράσεις που υλοποιούνται από το ΚΥΝ στη Θεσσαλονίκη.

"Επιπλέον προετοιμάζουμε πρόγραμμα άτυπης εκπαίδευσης για τα παιδιά προσφύγων για την ένταξη τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. Το πρόγραμμα προετοιμάζεται σε συνεργασία με εθελοντές, με διαμεσολαβητές μεταφραστές. Διοργανώνουμε επίσης εργαστήρια για παιδιά μαζί με τους γονείς τους, οι οποίοι απειλούνται από συναισθήματα κατάθλιψης, λόγω έλλειψης δραστηριότητας. Οργανώνουμε τα εργαστήρια σε συνεργασία με φορείς και κοινότητες της πόλης, ώστε και οι ενήλικες να δραστηριοποιηθούν και τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα μίας καλύτερης εκπαίδευσης», κατέληξε η υπεύθυνη εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών προγραμμάτων του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της "Άρσις".