Τρίτη 07 Μαΐου 2024 -

Κορκίδης για επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα: Το παγκόσμιο εμπόριο έχει ανάγκη από ηρεμία



Όλοι επιθυμούν να μην συνεχιστεί η διαταραχή με τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα σε εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Διώρυγα του Σουέζ με προορισμό την Μεσόγειο και το λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι επιπτώσεις σε κόστος για το θαλάσσιο εμπόριο και την ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι πολύ μεγάλη».

Αυτό σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης σε δήλωσή του ενώ αναφέρει πως η μηνιαία διέλευση καθαρού φορτίου από το Σουέζ είναι άνω των 100 εκατ. τόνων που αντιστοιχεί σε 1,4 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, πλήττοντας, πρωτίστως, το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, τον Πειραιά, που υποδέχεται εβδομαδιαίως 50.000 κοντέινερς διερχόμενα από το Σουέζ. Σε αναμονή των εξελίξεων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ εύχεται να υπάρξει ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης και να αποφευχθεί η «τέλεια καταιγίδα» κόστους και χρόνου μεταφοράς εμπορευμάτων, που προβλέπει πως το παγκόσμιο εμπόριο μεταφοράς αγαθών με κοντέινερ θα συρρικνωθεί κατά 3%.

Διανύουμε, συνεχίζει ο ίδιος, μια περίοδο που το παγκόσμιο εμπόριο έχει ανάγκη από ηρεμία και η εφοδιαστική αλυσίδα δεν επιθυμεί γεωπολιτικές καταστάσεις, που εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Ας ελπίσουμε, πως το ένα κακό δεν θα φέρει το άλλο και πως το «ντόμινο» της αύξησης των ναύλων, του μεταφορικού κόστους των προϊόντων, των καθυστερήσεων παράδοσης και των ανατιμήσεων αγαθών, θα είναι περιορισμένης και ελεγχόμενης εμβέλειας.

Τέλος, ο κ. Κορκίδης, θεωρεί πως, ορθώς, η Ελλάδα αποφάσισε να συμμετάσχει στη πολυεθνική επιχείρηση«Θεματοφύλακας της Ευημερίας», ώστε να αποκατασταθεί σύντομα η κανονικότητα και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σχετικά με το θέμα, το ΕΒΕΠ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι εξελίξεις μας υπενθυμίζουν το, διαχρονικής αξίας, απόφθεγμα του Σοφοκλή «ενός κακού αρχομένου, μύρια έπονται» καθώς, μετά, τον πόλεμο στη Μαύρη Θάλασσα και τον πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο, ακολούθησε η νέα πολεμική κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.