Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024 -

Κομισιόν για το Σκοπιανό: Είναι θέμα Ελλάδας και ΠΓΔΜ πώς θα κινηθούν για να βρουν λύση



Η Κομισιόν διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα της Αυγής ότι ζητάει υπερψήφιση από 180 βουλευτές της συμφωνίας για το Σκοπιανό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Real.gr «o Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είπε urbi et orbi στη Βουλή ότι υποστηρίζει τη λύση αλλά ότι οι Βρυξέλλες δεν θα αναμειχθούν, είναι θέμα των μερών να κινηθούν όπως νομίζουν». αναφέρουν πηγές της Κομισιόν.

Η ίδια πηγή των Βρυξελλών που διέψευσε την πληροφορία, υπενθυμίζει το λόγο του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου ο Πρόεδρος της Κομισιόν είχε πει:

«Δεν είναι δική μου δουλειά για να σας δώσω προτάσεις, κατευθυντήριες γραμμές, ή ακόμα και καθοδήγηση για ένα θέμα που είναι για να ρυθμίσετε μεταξύ σας. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να τονίσω την ανάγκη επίλυσης αυτού του προβλήματος».

Το δημοσίευμα της Αυγής

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της κυριακάτικης Αυγής, που επικαλείται ανώτερες κυβερνητικές πηγές, η πλευρά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, η Κομισιόν φέρεται να υποστηρίζει την ανάγκη υπερψήφισης της συμφωνίας για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ από 180 βουλευτές. .

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, αυτή η πρόταση φέρεται να έχει διαμηνυθεί σε ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο ίσιο δημοσίευμα σημειώνεται πως οι Βρυξέλλες εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τη μικροκομματική τακτική, όπως τονίζεται, με την οποία αντιμετωπίζουν πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Αθήνα τις εργώδεις προσπάθειες επίλυσης του "Μακεδονικού"».

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα του Γιώργου Μελιγγώνη στην κυριακάτικη Αυγή αναφέρει:

«Τη σοβαρή ανησυχία των Βρυξελλών για τη μικροκομματική τακτική με την οποία αντιμετωπίζουν πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα τις εργώδεις προσπάθειες επίλυσης του "Μακεδονικού" αναδεικνύει η πληροφορία, που φέρνει στο φως η "Αυγή" της Κυριακής, ότι έγινε κρούση στο Μέγαρο Μαξίμου για έγκριση της τελικής λύσης με ενισχυμένη πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή.

Στην Ε.Ε., αλλά και στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τελούν με το βλέμμα στραμμένο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων για την επίλυση ενός προβλήματος δεκαετιών, που κληροδοτήθηκε σε αμφότερες τις κυβερνήσεις, Τσίπρα και Ζάεφ αντιστοίχως. Άλλωστε, τυχόν συμφωνία επί του "Μακεδονικού" θα “ξεκλειδώσει” τον δρόμο της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. - και αυτός ο σχεδιασμός εντάσσεται σε ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο των Βρυξελλών, αλλά και της Ουάσιγκτον, για ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και για “κλείδωμα” τυχόν “κερκόπορτας” προς το εσωτερικό της Ε.Ε.

Τούτων δοθέντων, στην Αθήνα αλλά και στα Σκόπια υπάρχει πλήρης κατανόηση ότι οι διαπραγματεύσεις δεν αφορούν μόνο τις δύο χώρες, ούτε μόνο τις δύο κυβερνήσεις, αλλά το "Μακεδονικό" είναι μία -αλλά μεγάλη και σοβαρή...- ψηφίδα σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παζλ στα Βαλκάνια.