Παρασκευή 03 Μαΐου 2024 -

«Κλειδώνει» η απόφαση Μητσοτάκη για το πολυνομοσχέδιο



Στη σύσκεψη του Συντονιστικού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που έχει συγκληθεί για τις 14:30 σήμερα στη Βουλή, αναμένεται να κλειδώσει η στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη καταλήξει, μετά από συζητήσεις με το στενό του επιτελείο αλλά και με στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας στην απόφαση για καταψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής και του συνόλου, κυρίως λόγω του φορομπηχτικού του χαρακτήρα. Επίσης, αποτελεί ειλημμένη απόφαση η καταψήφιση όλων των φόρων καθώς και του «κόφτη», που συνδέεται με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και, κατά τον κ. Μητσοτάκη, συνιστά ένα «αέναο μνημόνιο που καταδικάζει την Ελλάδα σε μόνιμη λιτότητα».

Το ζητούμενο, συνεπώς, των σημερινών διαβουλεύσεων αφορά στη στάση της Ν.Δ. στα δύο «μεταρρυθμιστικού» χαρακτήρα κεφάλαια, αυτό των ιδιωτικοποιήσεων και του νέου Ταμείου και αυτό των «κόκκινων δανείων». Επ αυτών ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ψηφίσει θετικά τόσο για να στείλει εντός και εκτός συνόρων μήνυμα αφοσίωσης στις μεταρρυθμίσεις όσο και για να μπορέσει το νέο Ταμείο, που δημιουργείται κατ' απαίτηση των πιστωτών, να έχει μεγαλύτερη πολιτική νομιμοποίηση. Ωστόσο, εφόσον επαληθευθούν οι πληροφορίες για τις ακριβείς διατάξεις του νομοσχεδίου, κάτι που αναμένεται να γίνει στις πρωϊνές συσκέψεις της Συγγρού, η θετική απόφαση δεν είναι χωρίς αγκάθια. Για το μεν ταμείο εγείρονται ζητήματα ελέγχου από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και αποτελεσματικής του λειτουργίας, για τα δε «κόκκινα δάνεια» προβληματισμό προκαλεί, μεταξύ άλλων, η πρόβλεψη ότι μαζί με τα μη εξυπηρετούμενα θα δοθούν σε εταιρείες διαχείρισης και εξυπηρετούμενα - «πράσινα» δάνεια, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Αντίστοιχες ενστάσεις, άλλωστε, έχουν διατυπώσει σε δημόσιες δηλώσεις τους σειρά στελεχών της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και στελέχη πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης. Επιπλέον, στο παρασκήνιο, μία μερίδα βουλευτών δεν κρύβει ότι θα προτιμούσε ένα ηχηρό «όχι σε όλα» καθώς μία τέτοια κίνηση, εκτιμούν, θα ενίσχυε την αντιπολιτευτική εικόνα της Ν.Δ. και, παράλληλα, θα την προστάτευε από την, δεδομένη για τους γαλάζιους, επικοινωνιακή και πολιτική εκμετάλλευση που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση. Προς επιβεβαίωση επικαλούνται τις πρόσφατες δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη που, αντί να αναγνωρίσει ως θετική μία στήριξη εκ μέρους της Ν.Δ, βρίσκει ευκαιρία για νέες επιθέσεις.