Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025 -

Κινητοποίηση των εργαζομένων στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια



Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν από τα μέσα Απριλίου στη λειτουργία των κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων στα νησιά, καθώς θα λήγουν, σταδιακά, οι συμβάσεις των εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία.

Αυτό υποστηρίζουν οι 162 εργαζόμενοι με συμβάσεις κοινωφελούς εργασίας που απασχολούνται στον καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο, οι οποίοι προχώρησαν σήμερα σε 24ωρη απεργία, διεκδικώντας επέκταση των συμβάσεών τους.

Όπως είπε στον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, ένας από τους εργαζομένους, ο Θεοδόσης Μάκης «γνωρίζουμε ότι δεν προβλέπεται ανανέωση των συμβάσεων, όμως θα δημιουργηθεί ανθρωπιστικό πρόβλημα στο στρατόπεδο. Δεν θα υπάρχει από τις 12 Απριλίου προσωπικό για σημαντικές λειτουργίες του καταυλισμού» σημείωσε.

Σήμερα το πρωί, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την είσοδο του καταυλισμού, ενώ στη συνέχεια έκαναν πορεία στην αγορά της Μυτιλήνης, παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ και επέδωσαν ψήφισμα στον Δήμο.

Την κινητοποίηση στηρίζουν με ανακοίνωσή τους, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και άλλα σωματεία εργαζομένων.

Να σημειωθεί, ότι στο hot spot της Μόριας εργάζονται 162 άτομα που προσελήφθησαν με οκτάμηνες συμβάσεις και τα οποία ασχολούνται με την καθαριότητα και τη διανομή φαγητού. «Με τη λήξη των συμβάσεων ενός τόσο μεγάλου αριθμού εργαζομένων, θα δημιουργηθεί πρόβλημα, κυρίως στις υπηρεσίες καθαριότητας και έχουμε ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής» σημείωσε μιλώντας στον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, ο διοικητής του κέντρου υποδοχής και καταγραφής της Μόριας, Γιάννης Μπαλμπακάκης.

Κατά τη διάρκεια της παράστασής τους στον Δήμο Λέσβου, οι απεργοί συναντήθηκαν με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Αντωνέλλη, η οποία τους ενημέρωσε για την επιστολή που έστειλε ο δήμαρχος Λέσβου, τόσο στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσο και στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, με την οποία ζητά παράταση του Προγράμματος Προώθησης Απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, σε υπηρεσίες υποδοχής, ασύλου και διαχείρισης προσφυγικών ροών.