Σάββατο 04 Μαΐου 2024 -

Κατάργηση ασύλου: Η ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή



Το φως της δημοσιότητας βλέπει μέσω της Καθημερινής η νέα ρύθμιση που καταργεί το άσυλο στα πανεπιστήμια, και η οποία θα περιλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο που κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή.

Το άρθρο 3 «δεν εξειδικεύει εγκλήματα εντός των ΑΕΙ» (πολλές προτάσεις ήταν πιο συγκεκριμένες), αλλά ρυθμίζει ευρύτερα το ζήτημα του ασύλου.

Μάλιστα η εφημερίδα σημειώνει ότι συνάδει με τη φιλοσοφία του «νόμου Διαμαντοπούλου», και ως εκ τούτου αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ, το οποίο έχει ήδη δηλώσει ότι θα ψήφιζε κάτι που κινείται κοντά σε αυτή τη λογική.

Αναλυτικά, στο νομοσχέδιο θα αναφέρεται το εξής:

«Το άρθρο 3 του ν. 4485/2017 αντικαθίσταται ως εξής:

»Άρθρο 3
»Ακαδημαϊκές ελευθερίες – Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

»1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

»2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των ΑΕΙ, έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

»3. Εντός των χώρων των ΑΕΙ οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».