Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2024 -

Καταγγελίες στη Λέσβο για Frontex, ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση - Άρθρο γροθιά στους New York Times



Άρθρο – γροθιά στο στομάχι δημοσίευσε χθες – μετά τους τραγικούς θανάτους μικρών παιδιών στις ακτές της Λέσβου – η κορυφαία αμερικανική εφημερίδα New York Times, για τους εθελοντές που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να διασώσουν πρόσφυγες και μετανάστες που καταφτάνουν κατά εκατοντάδες καθημερινά στο νησί.

«Καθώς περισσότερα παιδιά πνίγονται, εθελοντές στο ελληνικό νησί λένε ότι οι διασώσεις είναι στα χέρια τους», αναφέρει ο τίτλος του άρθρου, που παραθέτει σπαρακτικές μαρτυρίες εθελοντών από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, ανθρωπιστικών οργανώσεων που επιχειρούν στο νησί, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και ντόπιων χωριανών και ψαράδων στην περιοχή Μολύβου Λέσβου, όπου εκτυλίσσονται τραγικές στιγμές.

Γιατροί και εθελοντές από όλη την Ευρώπη καταγγέλλουν την έλλειψη επίσημης βοήθειας και υποστήριξης, κατηγορούν τις δυνάμεις της Frontex για παρακώλυση του έργου διασώσεων αντί υποστήριξης και εκφράζουν οργή για την έλλειψη οιασδήποτε υλικής και ανθρωπιστικής υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ελληνική κυβέρνηση και τους μεγάλους οργανισμούς, όπως η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

 

Το μακροσκελές άρθρο των New York Times παραθέτει, επίσης, βίντεο από δραματικές διασώσεις και προσπάθειες ανάνηψης προσφυγόπουλων στις ακτές της Λέσβου, τραβηγμένο από εθελοντές. Αίσθηση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι στο κείμενο αναφέρεται πως ένα ρουμανικό ελικόπτερο της Frontex δημιούργησε πρόβλημα σε διασώσεις, γιατί πετούσε πολύ χαμηλά, προκαλώντας κύματα κατά τη διάρκεια διάσωσης από Ισπανούς ναυαγοσώστες – εθελοντές, που επιχειρούν στο νησί επί ώρες. Επίσης, το κείμενο καταγγέλλει νορβηγικό πλήρωμα της Frontex ότι δεν βοήθησε στη διάσωση μετά το μεγάλο ναυάγιο της Τρίτης, αλλά στον ιστότοπό της η Frontex αναφέρει ότι ήταν δικές της δυνάμεις που έσωσαν περισσότερους από 240 ανθρώπους. Οι εθελοντές και ανθρωπιστικές οργανώσεις που ήσαν μάρτυρες, αντιθέτως, είπαν ότι οι διασώσεις έγιναν από το Λιμενικό, ψαράδες και τους Ισπανούς κατά κύριο λόγο.