Η μείωση, όμως, του πληθωρισμού αφήνει περισσότερα χρήματα στις τσέπες τωνκαταναλωτών παγκοσμίως, δήλωσε ο Μπέντζαμιν Φροστ, σύμβουλος της Hay Group που επιβλέπει τις βάσεις των μισθολογικών στοιχείων της.
«Αυτό που φαίνεται να κάνουν σε σημαντικό βαθμό οι καταναλωτές, είναι να ξοδεύουν αυτά τα χρήματα και οι εταιρείες δεν τα πάνε και αυτές άσχημα. Αγαπούν και αυτές να αυξάνουν τους μισθούς, ελπίζοντας ότι (οι αυξήσεις) θα επιστρέψουν πάλι στα ταμεία τους».
Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι αναμένεται να δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται 3% στην αρχή του 2016, με τον πραγματικό μισθό να αυξάνεται 2,7%, μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού 0,3% που προβλέπεται για την ίδια περίοδο, δείχνει η μελέτη.
Στη Βρετανία, η αύξηση των (ονομαστικών) μισθών κατά 2,5% και η πρόβλεψη για πληθωρισμό μόλις 0,2% σημαίνουν ότι οι Βρετανοί εργαζόμενοι είναι σε τροχιά να δουν αυξήσεις των πραγματικών μισθών ισχυρότερες από το 2% που κατά μέσο όρο εκτιμάται για τους απασχολούμενους στη Δυτική Ευρώπη.
Γεωγραφικά, η μεγαλύτερη αύξηση των πραγματικών μισθών αναμένεται στην Ασία,όπου οι Κινέζοι εργαζόμενοι πιθανόν θα έχουν αύξηση 6,3% το 2016, καθώς η ζήτηση για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε, παρά την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.