Κυριακή 05 Ιανουαρίου 2025 -

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Πότε ξεκινούν. Τι θα γίνει με την α' κατοικία και τον εξωδικαστικό



Η πλήρης λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του εξωδικαστικού μηχανισμού παράλληλα με την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας αποτελούν την βασική προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο εν όψει της τρίτης αξιολόγησης.

Η κίτρινη κάρτα που έδειξε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ στο Ταλίν και οι άγριες διαθέσεις που δείχνει το ΔΝΤ το οποίο με βάση τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων ζητά νέα κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχε ως αποτέλεσμα την χθεσινή ευρεία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε η ταχεία λειτουργία της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μέσα στον Οκτώβριο.

Παράλληλα αποφασίστηκε να ζητηθεί από τους δανειστές να παραταθεί η προστασία της πρώτη κατοικίας που κατοχύρωνε ο νόμος Κατσέλη και μετά τις 31/12/2018 που έχει συμφωνηθεί να λήξει η ισχύς του.

Το αίτημα αυτό θα συνοδευτεί και από ένα χρονοδιάγραμμα και ένα σχέδιο δράσης για την επιτάχυνση της εκδίκασης των περίπου 120.000 υποθέσεων που συνεχίζουν να λιμνάζουν επί χρόνια στα δικαστήρια προκαλώντας και την αντίδραση των δανειστών στην παράταση της ισχύος του ευνοϊκού καθεστώτος του νόμου ακόμη και για οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.

Ειδικά για τις καθυστερούμενες υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη υπάρχει έντονη όχληση και από την ΕΚΤ αλλά και από την ενιαία εποπτική αρχή για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες (SSM) οι οποίοι θεωρούν την διαδικασία τροχοπέδη για την εκκαθάριση των 101 δισ. ευρώ που υπολογίζεται σήμερα το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Συνεπώς αν οι δανειστές δεν πειστούν για την επιτάχυνση των υποθέσεων αυτών δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχθούν την παράταση που σκοπεύουν να ζητήσουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Ένα δεύτερο μεγάλο θέμα που εξετάστηκε στην χθεσινή σύσκεψη είναι οι χαμηλοί ρυθμοί εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 3 Αυγούστου περίπου 7000 ενδιαφερόμενοι έχουν επισκεφθεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα και έχουν υποβληθεί 120 ολοκληρωμένες αιτήσεις, ενώ άλλες 750 είναι ώριμες και έτοιμες να υποβληθούν.

Ωστόσο ο ρυθμός αυτός θεωρείται χαμηλός με βάση το γεγονός ότι οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με οφειλές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα φτάνουν τις 400.000.

Ώθηση για καλύτερα αποτελέσματα θα δώσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές μέχρι και 50.000.

Στην κατεύθυνση αυτή τα συναρμόδια υπουργεία οικονομικών και εργασίας ετοιμάζουν τις δύο υπουργικές αποφάσεις που θα περιλαμβάνουν τους όρους με βάση τους οποίους θα ρυθμίζονται σε 120 δόσεις οι οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μαζί βέβαια με τις οφειλές που θα υπάρχουν σε τράπεζες.

Οι δύο αποφάσεις αναμένεται ότι θα είναι έτοιμες μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου.

Πωλήσεις δανείων

Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα απέναντι στις απαιτήσεις κυρίως της ΕΚΤ και του SSM για άμεση εκκίνηση της πώλησης πακέτων δανείων από τις τέσσερεις μεγάλες εμπορικές τράπεζες στα distress fund.

Το θεσμικό πλαίσιο είναι έτοιμο από το 2016 όχι μόνο από τον φόβο για κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και από την απέχθεια που δείχνουν για την εφαρμογή του μέτρου και οι ίδιες οι τράπεζες.

Ο λόγος είναι προφανής: Οι τιμές που ζητούν πακέτα «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων τα κεφάλαια που επενδύουν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πολύ χαμηλές και δημιουργούν προβλήματα στους ισολογισμούς τους.

Προτιμούν λοιπόν εδώ και ένα χρόνο είτε να διαπραγματεύονται με μεγάλες εκπτώσεις την εξόφληση των δανείων με τους καταναλωτές είτε την διαγραφή των δανείων, πρακτική που επίσης επικρίθηκε πρόσφατα από το SSM.