Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 2024 -

Η προσφυγική κρίση απειλεί τη νέα τουριστική σεζόν



Σε υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για τον ελληνικό τουρισμό αναδεικνύεται η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να ενσωματώσει στο σχεδιασμό της για το θέμα τις ανάγκες του πλέον συναλλαγματοφόρου τομέα της εθνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", η αδυναμία διαχείρισης της τουριστικής εικόνας της χώρας στις ξένες αγορές σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα έγινε εμφανής από τη φετινή σεζόν, καθώς αποτέλεσε τον βασικότερο λόγο της πτώσης υπέστησαν κατά το α’ εξάμηνο οι αφίξεις και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Και αν δεν μεσολαβούσαν τα προβλήματα τρομοκρατίας που αντιμετώπισαν προορισμοί της Μεσογείου, με αποτέλεσμα να κατευθυνθεί μέρος της διεθνούς ταξιδιωτικής κίνησης και προς τη χώρα μας, μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να παρέμενε σε αρνητικό πεδίο και στο β’ εξάμηνο, κατά το οποίο σημειώνεται ανάκαμψη.

Η πρόταση

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ),Ανδρέας Ανδρεάδης, θεωρεί ότι η πολιτική της διανομής των hotspots σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της τουριστικής ζήτησης, είναι πολύ λανθασμένες. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, το ιδανικό θα ήταν να χωριστεί η Ελλάδα σε 3 ζώνες, στα νησιά που δέχονται άμεσες ροές και έχουν hotspots- αλλά και αυτά σήμερα έχουν λάθος χρήση-, στις περιοχές που έχουν διεθνώς αναγνωρίσιμη τουριστική ταυτότητα, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Μύκονος, η Κέρκυρα κ.ά. και στις αραιοκατοικημένες περιοχές που δεν έχουν τουριστική κίνηση και ζήτηση. Είναι προφανές, συνεχίζει, ότι τα hotspots πρέπει να γίνουν στην Τρίτη ζώνη. Και αυτό γιατί αν υπάρχει hotspot σε ένα νησί όπως π.χ. στη Ρόδο, είναι πολύ εύκολο στο πρώτο επεισόδιο που θα γίνει να δυσφημιστεί. Και, προσθέτει, ότι σε μια περίπτωση δεν γίνεται ζημιά μόνο σε ένα νησί, όπως για παράδειγμα φέτος στην Κω, αλλά σε όλη τη χώρα.

Ήδη στην Κρήτη υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από Ενώσεις Ξενοδόχων και δήμους για τη πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει στο νησί 2.000 πρόσφυγες, ενώ και στην Κω ο δήμος ανησυχεί για νέες απώλειες στον τουρισμό λόγω του προσφυγικού. Άλλωστε, οι ξένοι tour operators παρακολουθούν, πλέον, στη χώρα μας και τις εξελίξεις στο προσφυγικό και ανάλογα σχεδιάζουν τον επιχειρησιακό τους προγραμματισμό.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης και της άκρως αρνητικής εικόνας που εμφάνιζε ο ελληνικός τουρισμός στην αρχή της σεζόν είναι η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC). Σύμφωνα με αυτή και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για τις διεθνείς αφίξεις, μεταξύ των 25 χωρών της ευρωπαϊκής λίστας πτώση σημειώθηκε τους πρώτους μήνες μόνο σε Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία και Ελβετία. Αλλά και στην αντίστοιχη διεθνή λίστα με 23 χώρες για τα τουριστικά έσοδα, η Ελλάδα περιλήφθηκε μεταξύ των 6 προορισμών όπου είχαν απώλειες και ειδικότερα στην 3η θέση, με το υψηλότερο ποσοστό μετά τη Ρωσία και τη Τουρκία.