Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Η κόκκινη καταιγίδα του "Φοίβου" μας μάγεψε (βίντεο & φωτογραφίες)



Ενα καθηλωτικό φαινόμενο, αυτό της «κόκκινης καταιγίδας», έζησαν, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, κατά το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας «Φοίβος», οι κάτοικοι αρκετών νησιών του κεντρικού και νότιου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Θράβαλο, φωτογράφο – συνεργάτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr), η κακοκαιρία «προκάλεσε ένα ιδιαίτερα έντονο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στις περιοχές αυτές, το οποίο κορυφώθηκε με την έλευση του μετώπου των καταιγίδων, προσδίδοντας στους αλλεπάλληλους κεραυνούς πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις».

Όπως μπορείτε να δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες από τη Σάμο, το θέαμα ήταν καθηλωτικό.

 

Στις φωτογραφίες από το Βαθύ διακρίνονται και οι τεράστιες ποσότητες λάσπης που έπεσαν στη θάλασσα, αλλάζοντας το χρώμα και την υφή της επιφάνειάς της.

 

Στην παρακάτω φωτογραφία διακρίνεται το Πυθαγόρειο την ώρα που ένας κεραυνός φώτισε τη θάλασσα, αποκαλύπτοντας την ταραχή που επικρατούσε. Το πρωί δυστυχώς, βρήκε περιοχές του Πυθαγορείου και του γειτονικού Ηραίου, να μετρούν τις πληγές τους, καθώς τα κύματα μπήκαν ορμητικά μέσα στους οικισμούς.

 

Οπως μας περιγράφει ο φωτογράφος και συνεργάτης του meteo.gr, Μανώλης Θράβαλος «οι κεραυνοί εκπέμπουν σε όλα τα μήκη κύματος, αν και λίγο περισσότερο προς το μπλε, και γι'αυτό γενικά η λάμψη τους είναι λευκή με μπλε απόχρωση. Παρ'όλα αυτά, τα μπλε μήκη κύματος διασκορπίζονται περισσότερο σε σχέση με τα κόκκινα όταν στην ατμόσφαιρα υπάρχει μεγάλη ποσότητα πολύ μικρών σωματιδίων, λόγω ενός φαινομένου που ονομάζεται σκέδαση Rayleigh. Έτσι έγινε και την Παρασκευή, όταν η υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης, αφαίρεσε την χαρακτηριστική μπλε λάμψη του κεραυνού, αφήνοντας τις πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις να υπερισχύσουν. Το συγκεκριμένο φαινόμενο της "κόκκινης καταιγίδας" δεν είναι σπάνιο, αφού σχεδόν κάθε χρόνο εμφανίζονται οι απαραίτητες συνθήκες για τη δημιουργία του, αν και είναι πιο συνηθισμένο αυτό να γίνεται την άνοιξη και όχι μέσα στην καρδιά του χειμώνα».

Πέρα από τις παραπάνω φωτογραφίες, ο Μανώλης Θράβαλος κατέγραψε και ένα timelapse βίντεο από την εξέλιξη του φαινομένου.