Μια πιο καθαρή εικόνα για τη διακύμανση των βάσεων των σχολών και των τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης «δίνουν» τα στατιστικά στοιχεία κλιμάκωσης των μορίων των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Αρχικά, επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά ότι οι βάσεις των οικονομικών σχολών (5ο επιστημονικό πεδίο) θα πέσουν κατά πολλά μόρια. «Μεσοσταθμικά, η πτώση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από τα 800 μόρια και θα διατρέχει όλη την κλίμακα» εκτίμησε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός φροντιστής.
«Θα παρατηρηθούν δηλαδή και ακόμα μεγαλύτερες πτώσεις σε πολλά ΑΕΙ της περιφέρειας, τα οποία μάλιστα θα κινηθούν και κάτω από τη βάση». Χαρακτηριστικό είναι, ότι φέτος, 429 μαθητές συγκέντρωσαν από 17.000 μόρια και πάνω, έναντι 807 πέρυσι.
Σχετικά με τις θετικές σπουδές, σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, επίσης επιβεβαιώνεται η πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές και διαφαίνεται ότι θα είναι σημαντική για όλες τις σχολές οι οποίες κινήθηκαν πέρυσι πάνω από τα 15.000 μόρια.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, λιγότεροι κατά 663 είναι οι μαθητές που κινήθηκαν πάνω από τα 17.000 μόρια, σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να αναμένεται πτώση και στα περιζήτητα πολυτεχνικά τμήματα. «Η πτώση, ωστόσο, δεν αναμένεται να επηρεάσει ορισμένες κοινές σχολές του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου, όπως επί παραδείγματι, τα πανεπιστημιακά τμήματα της Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων των ΤΕΙ» συμπληρώνει ο κ. Χατζητέγας.
Όσον αφορά τις περιζήτητες ιατρικές σχολές, φέτος είναι 1.386 οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν περισσότερα από 18.500 μόρια, σε σχέση με 1.422 που ήταν πέρυσι. Ειδικά όμως για τις ιατρικές, θα πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός, ότι θα έχουν λιγότερους εισακτέους φέτος και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι 35 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι κινήθηκαν άνω των 19.000, προδιαγράφει «την οριακή άνοδο ολίγων δεκάδων μορίων όλων των ιατρικών σχολών».
Στις θεωρητικές σχολές, περίπου 200 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι συγκέντρωσαν από 17.500 μόρια και πάνω. «Αυτό το γεγονός μεταφράζεται σε άνοδο σε όλες τις περιζήτητες νομικές σχολές, αλλά και τις σχολές της ψυχολογίας» σχολίασε ο κ. Χατζητέγας και εκτίμησε ότι στις νομικές σχολές η άνοδος θα είναι της τάξεως των 200 μορίων.
«Σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα των ανθρωπιστικών επιστημών, αναμένεται άνοδος, η οποία θα ξεκινάει από τα 150 και θα φτάνει στα 500 μόρια» συμπλήρωσε.
Τέλος, στις παιδαγωγικές σχολές οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν παρόμοιες με πέρυσι, ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για τις σχολές αυτές, κάτι, που δρομολογεί με βεβαιότητα την άνοδο των βάσεων. «Ειδικά για τα περιφερειακά τμήματα, η άνοδος θα υπερβεί και τα 1.000 μόρια», κατέληξε ο κ. Χατζητέγας.