Μόνο από το Πρωτοδικείο Αθηνών εκδόθηκαν περίπου 400 διαταγές πληρωμών συνολικής αξίας 60 εκατ. ευρώ.
Μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας της πρώην Σχολής Ευελπίδων, ο αριθμός των διαταγών πληρωμών «αγγίζει» τις 400.
Το «κύμα» έκδοσης διαταγών πληρωμών εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των δημοσιευμάτων που επανέφεραν στο προσκήνιο τα οικονομικά προβλήματα του ομίλου.
Στα Πρωτοδικεία όλης της χώρας κατατίθεται αιτήσεις έκδοσης διαταγών πληρωμών που η αξία τους ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.
Όμως στη περίπτωση της Μαρινόπουλος τα ποσά είναι πολλαπλάσια και κατά μέσο όρο υπολογίζονται στις 150.000 ευρώ.
Ειδικότερα, στο Πρωτοδικείο της Αθήνας εμφανίσθηκαν απαιτήσεις από 35.000 έως τα 2 εκατ. ευρώ.
Οι απαιτήσεις των προμηθευτών υπολογίζονται τουλάχιστον στα 60 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους, μέχρι σήμερα.
Οι απαιτήσεις κατά της Μαρινόπουλος προέρχονται από επιταγές συναλλαγματικές και μισθώματα των καταστημάτων τα οποία δεν καταβλήθηκαν.
Στην περίπτωση αυτή οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν μισθώσει ακίνητα αλλά δεν έχουν καταβληθεί, ο δικαιούχος θα πρέπει να πληρώσει φόρους για τα μισθώματα που δεν έχει εισπράξει.
Ανάμεσα στις εταιρείες που ζήτησαν την έκδοση διαταγών πληρωμής είναι η ΛΟΥΞ, η Μινέρβα η ΜΕΒΓΑΛ, η ΚΡΙ – ΚΡΙ , η JONSON & JOHNSON ΕΛΛΑΣ η SPIRIT INNOVATIONS ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΥΑΦΑΣΜΑΤΩΝ, η CHARALAMBIDES CHRISTIS LTD , η ΣΎΜΒΟΥΛΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ , η ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ , η ΠΟΥΝΤΙΚΑΡ ΕΛΛΑΣ ΑΕ η MATTEL AEBE ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ η CORAL GAS. Η έκδοση διαταγής πληρωμής δίνει δικαίωμα στο δικαιούχο να προχωρήσει σε κατάσχεση κινητών και ακίνητων αξιών της εταιρείας.
Η «καταιγίδα» των διαταγών πληρωμών επέτρεψε στους δικαστικούς επιμελητές να περάσουν την πόρτα της διοίκησης.
Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο του ομίλου πλήρωνε μέρος των απαιτήσεων αλλά προκάλεσε αναστάτωση στον οικονομικό προγραμματισμό της αλυσίδας σουπερ μάρκετ.
Τι ανακοίνωσε η Μαρινόπουλος:
Η Μαρινόπουλος ΑΕ ανακοίνωσε χθες ότι κατέθεσε, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους.
Η εκδίκαση του αιτήματος από το Πρωτοδικείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.
Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.
Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης.
Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της.
Η Μαρινόπουλος ως συστημικός κίνδυνος για την αγορά
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές η Μαρινόπουλος διεκδικεί τη σωτηρία της καθώς πρόκειται για συστημικός κίνδυνος για την οικονομία αφού αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ.
Οι υποχρεώσεις του ομίλου Μαρινόπουλος προς τις τράπεζες αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ, και οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι οφειλές προς το ΙΚΑ τη ΔΕΗ και την εφορία διαμορφώνουν τις τελικές υποχρεώσεις στο 1,2 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή ,η Μαρινόπουλος έχεις ως πρώτη προτεραιότητα τη διάσωση της με τη ενέργεια αυτή έτσι ώστε να αποκλεισθούν οι παράπλευρες απώλειες στην περίπτωση που οι εξελίξεις λάβουν αρνητικές διαστάσεις.
Το σενάριο εξυγίανσης προβλέπει τη συμμετοχή του ομίλου Σκλαβενίτη, ενώ υπάρχουν προσδοκίες για την εμφάνιση ξένων επενδυτών στο προσκήνιο.
Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαδικασία διάσωσης της αλυσίδας σουπερ μάρκετ είναι να συμφωνήσουν οι πιστωτές σε ποσοστό άνω του 60% για να υλοποιηθεί το σχέδιο σωτηρίας.
Νίκος Θεοδωρόπουλος