Μαζική έξοδος Ελλήνων επιχειρηματιών προς την Βουλγαρία παρατηρείται τα τελευταία χρόνια υπό το βάρος των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών και της υπερφορολόγησης στην Ελλάδα.
Η φορολογική νομοθεσία της γείτονος χώρας, οι χαμηλοί μισθοί αλλά και το κόστος ζωής αποτελούν «καρότο» για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες να μεταφέρουν την έδρα τους στην Βουλγαρία για να γλιτώσουν τις μεγάλες επιβαρύνσεις.
Ωστόσο, πολλοί που έφυγαν από την χώρα βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις εικονικών μεταφορών έδρας.
Δηλαδή περιπτώσεις όπου στα χαρτιά φαίνεται ότι η επιχείρηση λειτουργεί στη Βουλγαρία ενώ στην πραγματικότητα η επιχειρηματική δραστηριότητα γίνεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Καθοριστικό ρόλο στους ελέγχους αναμένεται να παίξει η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δυο χωρών.
Γιατί όμως οι Έλληνες προτιμούν τη Βουλγαρία για να ανοίξουν ή να μεταφέρουν την επιχείρησή τους;
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Βουλγαρίας, οι επιχειρήσεις, που έχουν επενδύσει σε υποβαθμισμένες περιοχές μπορούν να επωφεληθούν από ορισμένες φορολογικές διευκολύνσεις εφόσον πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Ειδικότερα:
- Απαλλαγή μέχρι και 100% του εταιρικού φόρου (10%) προκειμένου για βιομηχανικές μονάδες, εγκατεστημένες σε περιοχές με ανεργία μεγαλύτερη κατά τουλάχιστον 35% του μέσου όρου. Η εν λόγω απαλλαγή ισχύει για μία πενταετία ανεξάρτητα από την εξέλιξη της ανεργίας.
- Μείωση του εταιρικού φόρου μέχρι το 10% επί της αξίας των πάγιων επενδύσεων (με την εξαίρεση των επιβατικών αυτοκινήτων), με την προϋπόθεση ότι η επένδυση πραγματοποιείται σε περιοχή με ανεργία μεγαλύτερη κατά 50% του εθνικού μέσου όρου.
- Ειδική έκπτωση (αφαίρεση από τα κέρδη των αμοιβών και εργοδοτικών εισφορών μέχρι και 12 μηνών) για τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν εγγεγραμμένους ανέργους.
Διαδικασία ίδρυσης μιας εταιρείας:
- Μπορεί να συσταθεί από ένα ή περισσότερα πρόσωπα και οι εταίροι της μπορεί να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα ημεδαπά ή αλλοδαπά, εμφαινόμενα ή μη.
- Για τη σύσταση εταιρείας ΕΠΕ απαιτείται ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο: 1 ευρώ (1 € = 1.95583 λέβα) και για τη σύσταση εταιρείας ΑΕ απαιτείται ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο: 25.000 ευρώ.
Οι επιχειρήσεις πηγαίνουν εκεί:
- Για να γλιτώσουν από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που ανέρχονται σήμερα στο 29% για τις επιχειρήσεις και φθάνουν μέχρι 45% για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
- Για να γλιτώσουν το τέλος επιτηδεύματος 650 – 1.000 ευρώ.
- Για να γλιτώσουν από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24%.
- Για να είναι περισσότερο ανταγωνιστικές συγκριτικά με αντίστοιχες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.