Την επιλεόν ενίσχυση του στόλου των αεροσκαφών της χώρας μας, που θα εξελιχθεί σε μια από τις ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις παγκοσμίως, θα ανακοινώσει στις αρχές του επόμενου έτους η ελληνική κυβέρνηση, αποδεχόμενη τις προτάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας για αγορά επιπλέον γαλλικών μαχητικών Rafale.
Στις 8 Νοεμβρίου αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου. Ωστόσο, τα σήματα από την Άγκυρα δεν δείχνουν διάθεση ουσιαστικής προσέγγισης. Η Τουρκία επιδιώκει συνολική συζήτηση για ζητήματα όπως η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τα οποία βέβαια εμείς ούτε καν θέλουμε να μπουν στο τραπέζι, καθώς δεν τα αποδεχόμαστε. Παράλληλα οι γείτονές μας εξετάζουν αυτόν τον καιρό τη δυνατότητα απόκτησης 40 μαχητικών Eurofighter και σύγχρονων πυραύλων Meteor, προσπαθώντας να εξισορροπήσουν το πλεονέκτημα που αποκτάμε με τα Rafale.
Η ανησυχία της ελληνικής πλευράς είναι ότι, αν ολοκληρωθεί η προμήθεια των τουρκικών Eurofighter, η σημερινή αεροπορική υπεροχή της Ελλάδας ενδέχεται να μειωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, η Πολεμική Αεροπορία έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση λοιπόν την αγορά ακόμη 6 Rafale, ώστε να συγκροτηθούν δύο πλήρεις μοίρες με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.
Η αρχική παραγγελία της Ελλάδας θυμίζουμε ότι περιλάμβανε 18 Rafale (12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια) με κόστος 540 και 530 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Στη συνέχεια, αποφασίστηκε η αγορά επιπλέον 6 νέων μαχητικών, ανεβάζοντας τη συνολική επένδυση στο 1,07 δισ. ευρώ. Η νέα παραγγελία για ακόμη 6 Rafale αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια λογική, ενισχύοντας περαιτέρω τον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Παράλληλα, οι ισχυροί δεσμοί Ελλάδας και Γαλλίας προωθούν και άλλες αμυντικές συνεργασίες. Εντός του ίδιου πλαισίου εξετάζεται η ενεργοποίηση της οψιόν για την απόκτηση μιας τέταρτης φρεγάτας τύπου Belh@rra. Οι τελευταίες τρεις φρεγάτες της κλάσης «Κίμων» θα είναι εξοπλισμένες με πυραύλους SCALP Naval, οι οποίοι διαθέτουν βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων, ενισχύοντας την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίζει απειλές σε μεγάλη απόσταση.
Η πρόσφατη άσκηση Ramstein ανέδειξε την αποτελεσματική ενσωμάτωση των Rafale στο επιχειρησιακό σχέδιο της Πολεμικής Αεροπορίας. Παρότι τα νέα μαχητικά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε αναχαιτίσεις στο Αιγαίο, η απόκτησή τους συνέπεσε με τον περιορισμό των τουρκικών παραβιάσεων. Τα προηγμένα χαρακτηριστικά τους, σε συνδυασμό με τις δεξιότητες των Ελλήνων πιλότων –οι οποίοι συγκαταλέγονται στους κορυφαίους του ΝΑΤΟ– καθιστούν τα Rafale κρίσιμο παράγοντα στην άμυνα της χώρας.
Τα Rafale μπορούν να φέρουν πληθώρα όπλων, όπως οι πύραυλοι αέρος-αέρος Meteor, οι οποίοι προσφέρουν διπλάσιο βεληνεκές από οποιονδήποτε αντίστοιχο τουρκικό πύραυλο. Η δυνατότητα εξοπλισμού τους με πυραύλους MICA EM και IR, SCALP και Exocet εξασφαλίζει την αποτελεσματική αντιμετώπιση εχθρικών δυνάμεων, τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα. Τα μαχητικά μπορούν να φέρουν επίσης έξυπνες βόμβες GBU και το ενσωματωμένο πυροβόλο των 30 mm.
Ένα από τα πιο ισχυρά πλεονεκτήματα των Rafale είναι το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Spectra. Το σύστημα αυτό παρέχει ανίχνευση και αναγνώριση απειλών από μεγάλες αποστάσεις, καλύπτοντας ηλεκτρομαγνητικές, υπέρυθρες και λέιζερ επιθέσεις. Με δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού απειλών και παρεμβολών ραντάρ, το Spectra ενισχύει την επιβιωσιμότητα των μαχητικών και αυξάνει την αποτελεσματικότητα των αποστολών τους.