Η ελληνική Πολιτική Αεροπορία με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε χαρακτηρίζει άκυρες και ανίσχυρες τις τρεις τουρκικές ΝΟΤΑΜ που προκλητικά και θρασύτατα δέσμευαν μεγάλες περιοχές στο Αιγαίο και για διάστημα μάλιστα 12 μηνών!
Αν και υπήρξε μια σχετική καθυστέρηση έστω και αργά υπήρξε στο τέλος η πρέπουσα αντίδραση.
Σύμφωνα με τις τρεις NOTAM οι τουρκικές δεσμεύσεις περιοχών σε βόρειο,κεντρικό και νότιο Αιγαίο κρίνονται παράνομες. Πρόκειται για τις ελληνικές ΝΟΤΑΜ Α2642/15 ,Α2641/15 και Α2640/15 που κάνουν και αναφορά ότι για το FIR Αθηνών μόνες αρμόδιες είναι οι ελληνικές αρχές και μόνες αυτές είναι υπεύθυνες για την έκδοση ΝΟΤΑΜ , ενώ "οι συντεταγμένες που έχει δώσει η Αγκυρα επικαλύπτουν και «περιοχές εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας"
Επίσης επισημαίνεται ότι επηρεάζονται οι διεθνείς αεροδιάδρομοι R19 και L995 καθώς και η εσωτερική εναέρια κυκλοφορία. Ειδικότερα στην περιοχή του βόρειου Αιγαίου την οποία οι Τούρκοι "δέσμευσαν" με θράσος επηρεάζονται ο διεθνής αεροδιάδρομος G33, και ο ΤΜΑ(Terminal Control Area) του αεροδρομίου της Λήμνου.
Οι κινήσεις αυτές ήταν οι προβλεπόμενες στις τουρκικές προκλήσεις, αλλά η ουσία παραμένει, καθώς οι Τούρκοι αφισβητούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αρχιπέλαγος.
Πριν δύο ημέρες συνεχίζοντας την τακτική που έχει εγκαινιάσει τα τελευταία επτά χρόνια η Τουρκία με σχετικές ΝΟΤΑΜ προχώρησε ακόμα όπως συνηθίζει επιθετικά στην δέσμευση σήμερα μεγάλων περιοχών, ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου για ασκήσεις από την 1η Ιανουαρίου έως την… 31η Δεκεμβρίου του 2016.
Συγκεκριμένα με τις ΝΟΤΑΜ, Α5885/15, Α5884/15 και Α5881/15 δέσμευε τρεις μεγάλες περιοχές στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Η πρώτη εκτείνεται από τα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου βορείως της Λήμνου και νότια της Σαμοθράκης, περνά από το κοίτασμα του Μπάμπουρα νότια της Θάσου και φτάνει μέχρι την χερσόνησο του Άθω. Η δεύτερη περιοχή εκτείνεται από το μέσο της απόστασης Αη Στράτη και Σκύρου, μέχρι και ανατολικά της Κύμης, εγκλωβίζοντας τελικά όλη την Σκύρο.
Η τρίτη περιοχή εκτείνεται μεταξύ Πάτμου, Αμοργού, Δονούσας και της νήσου Κίναρου. Εφέτος, πάντως απέφυγε να δεσμεύσει την περιοχή Ικαρίας-Μυκόνου-Τήνου.
Πάντως οι τουρκική επιθετικότητα δεν σταματά εκεί: Προχώρησε εκ νέου σε αμφισβήτηση του ελληνικού δικαιώματος διενέργειας αποστολών έρευνας και διάσωσης ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, βάσει της αρμοδιότητας που προσδίδει η εδαφική και θαλάσσια κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα με αφορμή την ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν οι ελληνικές αρχές την 22α Δεκεμβρίου για έναρξη επιχείρησης διάσωσης στο Φαρμακονήσι, ναυαγών προσφύγων, η Τουρκία με δυο ΝΟΤΑΜ (Α5832/15, Α5821/15) στις 23 Δεκεμβρίου δήλωσε ότι η γραμμή του FIR Αθηνών δεν αφορά σε οριοθέτηση συνόρων μεταξύ των δυο χωρών, αλλά είναι μια γραμμή απολύτως θεωρητική που αποκλειστικά χρησιμοποιείται για λογούς εναέριας κυκλοφορίας!
Η περιοχή στο βόρειο Αιγαίο είναι πολύ "πονηρή": Περικλείει όλα τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της περιοχής του Μπάμπουρα, έξω από την Θάσο. Και η δεύτερη περιοχή έχει "ιδιαίτερη ανάγνωση": Η Σκύρος είναι ο κεντρικός πυλώνας της ελληνικής αεράμυνας στο Αιγαίο, με προωθημένη βάση μαχητικών, στοιχεία αντιαεροπορικών Μοιρών Patriot PAC-3 και βλημάτων εδάφους-επιφανείας MM-40 Exocet.
Είναι σαφές ότι το "παιχνίδι" αυτό με τις ΝΟΤΑΜ θα συνεχιστεί. Αναμενόμενο άλλωστε από την στιγμή που η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συνομιλίες με την Άγκυρα για τους λάθρο-πρόσφυγες.
Τώρα πλέον διαφαίνεται ξεκάθαρα πως η έντονη διακίνηση ανθρώπινων ψυχών στο Αρχιπέλαγος είχε και αυτή την στόχευση. Η ΕΕ πάντως μια χαρά "έπαιξε" το παιχνίδι της Τουρκίας, κάτι που μάλλον η Άγκυρα είχε προβλέψει εξ'αρχής.