Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 -

Χωρίς γιατρούς τα νοσοκομεία την Τετάρτη. Πόσες ώρες θα δουλεύουν οι γιατροί



Χωρίς γιατρούς θα είναι σήμερα Τετάρτη τα νοσοκομεία για κάποιες ώρες το πρωί αφού η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προκήρυξε στάση εργασίας αντιδρώντας στην κατάθεση του νομοσχεδίου για ρύθμιση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ.

Η στάση εργασίας θα είναι από τις 11:00 έως τις 15:00.

Η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για «πρωτοφανείς πραξικοπηματικές διαδικασίες που επιλέγει η κυβέρνηση για να προωθήσει «fast track» το απαράδεκτο, καταστροφικό νομοσχέδιο».

Οι γιατροί αποφάσισαν επίσης, 24ωρη απεργία την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής (Πέμπτη ή Παρασκευή).

«Η κοινοβουλευτική διαδικασία που επιλέγεται δεν είναι απλά "επείγοντος" αλλά "ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε" με προφανή στόχο να αιφνιδιάσει και να αποσοβήσει αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, δύσκολα μπορεί να βρει κανείς κάποιο παρόμοιο προηγούμενο όπου δεν μεσολαβεί ούτε καν 24ωρο για την πρόσκληση φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με διαδικασία "αυθημερόν"» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

ΕΙΝΑΠ: «Απορρίπτουμε το σχέδιο νόμου»

Για νομοσχέδιο «έκτρωμα» κάνει λόγο η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η οποία μετά από συζήτηση σχετικά με το σχέδιο νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών κατέληξε στα εξής:

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες. Όμως, ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από έναν μήνα 12ωρα τις καθημερινές. Διαλύονται τμήματα και κλινικές νοσοκομείων».

Για πρώτη φορά καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις (optout) για εθελοντική υπέρβαση των 48ώρων. «Οι ατομικές συμβάσεις είναι προπομπός της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας», ενώ οι γιατροί δεν πείθονται ότι το optout θα ισχύσει για τρία χρόνια, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις.Ακόμη, η ΕΙΝΑΠ σημειώνει ότι «ο τεμαχισμός των εφημεριών σε βάρδιες σημαίνει παράδοση-παραλαβή ασθενών που μπορεί να απαιτήσει και ώρες, ειδικά σε νοσοκομεία κορμού με μεγάλο αριθμό εισαγωγών. Το 12ωρο θα γίνει 14ωρο! Η προσαυξημένη αποζημίωση της νυχτερινής βάρδιας και των αργιών καταργείται. Αντισταθμιστικά δίνεται 6% αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας. Δυστυχώς, το ισοζύγιο θα είναι αρνητικό» όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης, τονίζει ότι οι εφημερίες ετοιμότητας δεν υπολογίζονται συνολικά στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, θα υπολογίζεται μόνο ο χρόνος που θα βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο. «Η ρύθμιση αυτή είναι προάγγελος για περισσότερη ελαστικοποίηση και απλήρωτη εργασία» προσθέτει.

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, στο νομοσχέδιο «υπάρχουν και άλλες πολλές ρυθμίσεις, όπως η πιθανότητα να μειωθούν τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας που λειτουργούν σε 24ωρη εφημερία για επείγοντα περιστατικά, η δυνατότητα μετακίνησης γιατρών από κέντρα υγείας ή δομές της ΠΦΥ σε νοσοκομεία μόνο για να καλύπτουν βάρδιες εφημερίας, ο αντισταθμιστικός χρόνος ανάπαυσης να δίνεται μέχρι και 14 μέρες μετά την εφημερία κ.λπ. Όλα αυτά τα μέτρα ούτε προάγουν την υγεία του ελληνικού λαού, ούτε βελτιώνουν τη ζωή των νοσοκομειακών γιατρών. Αντίθετα, μπαίνουμε σε καθεστώς εργασιακής αιχμαλωσίας, εφάμιλλο ή και χειρότερο του σημερινού».

Τέλος, η ΕΙΝΑΠ διεκδικεί, 6ωρο-5μερο-30ωρο, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το πολύ μία εφημερία την εβδομάδα με ρεπό την επόμενη ημέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης, εντός του εφημεριακού χρόνου, κατά τη διάρκεια της 24ωρης εφημερίας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Πόσες ώρες θα δουλεύουν οι γιατροί μαζι με τις εφημερίες

Ρύθμιση του ωραρίου εργασίας των γιατρών αλλά και των οδοντιάτρων του ΕΣΥ επιδιώκει το υπουργείου Υγείας με νομοθετική παρέμβαση που «κατεβάζει» στη Βουλή. Στόχος είναι η εναρμόνιση του ελληνικού δικαίου με την Ευρωπαϊκή Οδηγία (2003/88/ΕΚ του ΕΚ και του Συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 20030, για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών και οδοντιάτρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Διατηρείται η ισχύουσα σε πενθήμερη και επτάωρη βάση εργασίας. Το ανώτατο όριο εργασίας των γιατρών την εβδομάδας δεν μπορεί να ξεπερνά συνολικά τις 48 ώρες, τακτικό ωράριο συν ώρες εφημερίας.

Για λόγους καλής λειτουργίας των νοσοκομείων ή των μονάδων ΠΦΥ, όπως αναφέρεται, κατά τις εφημερίες και έως την εξισορρόπηση του συστήματος με την εκτιμώμενη ολοκλήρωση των προσλήψεων προβλέπεται η θέσπιση του αποκαλουμένου « opt out» , δηλαδή ρήτρας εξαίρεσης για μια τριετία. Συγκεκριμένα προβλέπεται υπέρβαση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στο απόλυτο προβλεπόμενο όριο των 60 ωρών εφόσον συναινεί ρητά και ο γιατρός.

Καθιερώνεται η υποχρεωτική συμμετοχή όλων των γιατρών ειδικευμένων και ειδικευομένων στο πρόγραμμα εφημερίας.

Δίνεται νομοθετική εξουσιόδοτηση στον υπουργό να καθορίζει και εξειδικεύει με υπουργική απόφαση τον αριθμό συμμετοχής εφημερευόντων γιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας, καθώς και να κατανείμει τις εφημερίες ανα υγειονομική περιφέρεια, νοσοκομεία ή μονάδα ΠΦΥ.

Οι αλλαγές που επιχειρούνται όπως τονίζεται, επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στην προαγωγή της υγείας και ασφάλειας των γιατρών. Ο σεβασμός του χρόνου εργασίας τους προφυλάσσει από τυχόν ανακύπτοντα προβλήματα της υγείας τους που οφείλονται στην μακροχρόνια ,πολύωρη παραμονή και παροχή υπηρεσιών υγείας σε ένα εργασιακό περιβάλλον με ένταση εργασίας και στρες.

Παράλληλα τους θωρακίζει απέναντι στην παραγωγή ιατρικών λαθών σε βάρος των ασθενών ή στην πρόκληση άλλων ατυχημάτων προς του ίδιους ή τρίτους καθώς η απαιτούμενη ημερήσια και εβδομαδιαία ανάπαυση λειτουργεί προληπτικά ως παράγοντας ασφάλειας, στους ασθενείς. Τέλος, η αναδιοργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών και ο ανασχεδιασμός του προγράμματος εφημεριών δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη που επιδρούν θετικά στην καλή λειτουργία των νοσοκομείων και των άλλων μονάδων υγείας και ενισχύουν τη βελτίωση του συστήματος υγείας.