Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024 -

Χιλιάδες άνθρωποι στον δρόμο τα 7 τελευταία χρόνια - Αυτές είναι οι 10 πιο γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις που έκλεισαν.



Η οικονομική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία εφτά χρόνια έχει αλλάξει εντελώς το σκηνικό της αγοράς. Μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, που το όνομά τους έφερνε κολοσσούς στο μυαλό μας, έβαλαν λουκέτο χωρίς να το περιμένει κανείς.

Αν αναλύσει μάλιστα κανείς τα εν λόγω κλεισίματα θα καταλάβει πως αφορούν όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Όσο γνωστοί και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και αν υπήρξαν κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα.

Μερικοί από αυτούς:

Ηλεκτρονική Αθηνών

Διατηρούσε 44 καταστήματα στην Ελλάδα και άλλα 3 στην Κύπρο. Συνολιά απασχολούσε περίπου 450 εργαζομένους. Μετά από 60 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά πτώχευσε οριστικά στις 9 Μαρτίου 2016, γεγονός που ήρθε ως απόρροια των capital controls κατά βάση.

Softex

Άλλη μια μεγάλη επιχείρηση που έκλεισε μέσα στο 2016 αφήνοντας άνεργους περίπου 200 εργαζόμενους. Κομβικό ρόλο έπαιξε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τον Ιούλιο του 2015 στο εργοστάσιό της Softex στο Βοτανικό, η οποία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή ενώ ταυτόχρονα οι ασφαλίστικες δεν αποζημίωσαν την εταιρεία όσο αυτή περίμενε.

Sprider Stores

Πήγαιναν ασθμαίνοντας για πολύ καιρό στα Sprider. Από το 2009 μέχρι το 2013, οπότε και η πάλαι ποτέ μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα ρούχων έκλεισε, η οικονομική «κατακρύλα» ήταν συνεχόμενη. Τα εναπομείντα 45 καταστήματα που είχαν απομείνει ανοιχτά έκλεισαν τον Νοέμβρη του 2013 και 800 εργαζόμενοι έμειναν στο δρόμο.

Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ

Υπήρξε η πέμπτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας. Έφτασε να απασχολεί 3.500 εργαζόμενους και είχε συνεργασία με πάνω από 2.000 προμηθευτές. Το 2011 έβαλε λουκέτο με τους ιδιοκτήτες και βασικούς μετόχους να ξεκινάνε μια σκληρή κόντρα μεταξύ τους αναφορικά με το ποιος έφταιξε για αυτή την εξέλιξη.

Nutriart (πρώην Κατσέλης)

Η πιο γνωστή αρτοβιομηχανία της Ελλάδας, με δεκαετίες λειτουργίας πίσω της, έβαλε λουκέτο το το φθινόπωρο του 2013. Περίπου 500 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έκαναν μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουν στη ζωή την εταιρεία.

Fokas

Ο ιστορικός όμιλος ένδυσης και υποδημάτων λειτουργούσε από το 1936 με το πρώτο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη και στην περίοδο της μεγάλης ακμής της, διατηρούσε δύο καταστήματα τόσο σε κεντρικά σημεία στην Αθήνας όσο και σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Συνολικά 1.500 εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά όταν έκλεισε το 2013.

Diana

Μετά από 32 χρόνια λειτουργίας η Diana οδηγήθηκε σε πτώχευση το 2012. Είχε ιδρυθεί το 1980, ενώ εκτός από το εργοστάσιο στην Ξάνθη είχε εγκαταστάσεις και ακίνητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κοζάνη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης.

Καπνοβιομηχανία «Γεωργιάδης»

Μια από τις πιο φημισμένες καπνοβιομηχανίες δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στα οικονομικά της προβλήματα και έκλεισε στα τέλη του 2011, ύστερα από μισό αιώνα ζωής. Το σήμα κατατεθέν της εταιρείας ήταν η περίφημη σειρά «22» ενώ παρήγαγε αρκετά από τα σήματα της σειράς Rothmans.

Neoset

Τι κι αν υπήρξε μια από τις πιο πετυχημένες βιομηχανίες επίπλων; Οδηγήθηκε σε πτώχευση τον Μάρτιο του 2014 και είχε κατασχεθεί το οικόπεδο εργοστασίου της στην Εύβοια. Είναι χαρακτηριστικό πως η εταιρεία εμφάνιζε ζημιές ύψους 53,1 εκατ. Ευρώ.

Αγνό
Οι τίτλοι τέλους για την γνωστή γαλακτοβιομηχανία έπεσαν το 2014 αν και τα προβλήματα είχαν ξεκινήσει από το 2003. Εκείνη την περίοδο είχε αλλάξει χέρια και είχε εξασφαλίσει δάνεια, τα οποία από ένα σημείο και μετά είχαν πάψει να αποπληρώνονται. Συνολικά, 375 εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι.