Κυριακή 01 Δεκεμβρίου 2024 -

Χειμάρρα: Η κατεδάφιση σπιτιών είναι η αρχή του αφανισμού της μειονότητας



Τον μειονοτικό, αν και μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και αντίπαλο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, δήμαρχο της Χειμάρρας Γιώργο Γκόρο βρήκε να στοχοποιήσει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, αν και είναι γνωστό ότι ο δήμαρχος απλώς υλοποιεί πολιτικές που έχουν σχεδιασθεί και προωθούνται από την αλβανική κυβέρνηση του Εντυ Ράμα, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση προσωπικών οικονομικών συμφερόντων και την διαγραφή του ελληνικού χαρακτήρα και φυσιογνωμίας της Χειμάρρας.

Μετά από μήνες εξωραϊσμού της αλβανικής πολιτικής που οδήγησε, στην διεθνή ανάδειξη του θέματος των Τσάμηδων και στην ένταξη του στην διμερή ατζέντα, σε πρωτοφανείς εκβιασμούς για την εκπλήρωση της υποχρέωσης για λειτουργία δυο Στρατιωτικών Κοιμητηρίων για τους ‘Ελληνες πεσόντες του Αλβανικού Μετώπου, τελικά παραχώρησε πλήρως την πρωτοβουλία των κινήσεων στην αλβανική πλευρά.

Ενώ εδώ και μήνες είναι γνωστή η επιχείρηση υφαρπαγής ελληνικών περιουσιών στην Χειμάρρα στο πλαίσιο σχεδίου ανάπλασης της περιοχής που είναι από τις πλέον αναπτυσσόμενες τουριστικά και ενώ τα Τίρανα καλλιεργούν και πριμοδοτούν το ανθελληνικό κλίμα με την ανάδειξη του Τσάμικου ζητήματος, το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να ορθώσει το ανάστημά του με επίθεση εναντίον του δήμαρχου της Χειμάρρας, ο οποίος φυσικά και έχει ευθύνες αλλά δεν είναι αυτός που διευθύνει την επιχείρηση αφελληνισμού της Χειμάρρας.

Το ΥΠΕΞ με δήλωση του εκφράζει ανησυχία για τα όσα διαδραματίζονται στην Χειμάρρα, όπου “19 οικογένειες που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα παρέλαβαν ειδοποιητήριο, με το οποίο τους δίνεται προθεσμία 5 ημερών για την εκκένωση των οικιών τους που προορίζονται προς κατεδάφιση.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Δήμαρχος, κ. Γκόρος, εκτελώντας μια κυβερνητική πολιτική, έβαλε την υπογραφή του σε ειδοποιητήρια για κατεδαφίσεις, τα οποία μάλιστα επιδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους την ημέρα της Εθνικής Επετείου.

Οι αλβανικές Αρχές πρέπει να προβούν άμεσα αφενός στην ακύρωση της κατεδάφισης και αφετέρου σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της Χειμάρρας».

Το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι η «προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως».

Η παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι καθυστερημένη καθώς η ιστορία με τις ελληνικές περιουσίες είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες, αλλά έχει και λάθος αποδέκτη καθώς ο ουσιαστικός υπεύθυνος και εμπνευστής του σχεδίου αφελληνισμού της Χειμάρρας δεν είναι ο συγκεκριμένος Δήμαρχος, αλλά η αλβανική κυβέρνηση.

Η Αθήνα επίσης δίνει την εντύπωση ότι αναμειγνύεται στην εσωτερική αντιπαράθεση των μειονοτικών παίρνοντας το μέρος του Β. Ντουλέ πρόεδρου του κόμματος ΚΕΑΔ που τα τελευταία χρόνια ισορροπεί πότε με τον Ράμα πότε με τον Μπερίσα, εξασφαλίζοντας την προσωπική πολιτική επιβίωση του προέδρου του, η οποία πάντως δεν συνδέεται με την προώθηση των συμφερόντων της ελληνικής μειονότητας.

Όμως ακόμη και ο Β. Ντουλές πριν λίγες ημέρες στράφηκε όχι μόνο εναντίον του Δήμου Χειμάρρας αλλά και της αλβανικής κυβέρνησης την οποία δεν τολμά να θίξει η Αθήνα…

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ απεύθυνε έκκληση στον αλβανό πρωθυπουργό:

«Ο κ. Ράμα πρέπει να εγκαταλείψει, όσο δεν είναι αργά, τις επιλεκτικές, πελατειακές και προκατειλημμένες πολιτικές εις βάρος της Χειμάρρας και των κατοίκων της. Απευθυνόμαστε επίσης στα πολιτικά κόμματα και σ’ όλους τους πολίτες της χώρας για αλληλεγγύη προς τους κατοίκους της Χειμάρρας στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την εφαρμογή ενός σχεδίου που αποσκοπεί στην υφαρπαγή της περιουσίας τους. Η επιτυχία αυτού του σχεδίου θα ήταν η πιο δυσοίωνη εξέλιξη για κάθε νόμιμο ιδιοκτήτη και ελεύθερο πολίτη στην χώρα.

Ποια προσέγγιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα μπορεί να επιδιώκεται στην χώρα μας υπό συνθήκες κυβερνητικής αλαζονείας, απόλυτης απουσίας διαλόγου και διαφάνειας, και επιβολής του παράνομου μέσω της κρατικής βίας;», ήταν η έκκληση του κ. Ντουλέ.