Το ελληνικό χρέος βάζει στο μικροσκόπιο η Handelsblatt στη διαδικτυακή της έκδοση. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Κρατικού Χρέους και όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, στις 31 Δεκεμβρίου του 2017 ανέρχονταν σε 328,7 δισ. ευρώ και μέχρι τέλος του 2018 προβλέπεται να αγγίξει τα 332 δισ. ευρώ.
Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Γερμανός δημοσιογράφος, κάθε Έλληνας, από βρέφος μέχρι ηλικιωμένος, χρωστά 30.000 ευρώ ή 180% του ΑΕΠ, δηλαδή τρεις φορές περισσότερο από όσο προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
«88 προαπαιτούμενα μέχρι το καλοκαίρι»
«Χρέη αυτού του μεγέθους δεν θεωρούνται βιώσιμα» γράφει η εφημερίδα. «Εάν η Ελλάδα θέλει να βγει κάποτε από την κρίση και να σταθεί στα πόδια της χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους. Το θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Eurogroup στις 27 Απριλίου στη Σόφια. Το ερώτημα, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι υπουργοί Οικονομικών, είναι τι πρόκειται να γίνει με την Ελλάδα, αν και αναμένονται απαντήσεις αφότου ολοκληρωθεί επιτυχώς και η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος. Μέχρι το καλοκαίρι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει 88 προαπαιτούμενα». Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών από τον Νοέμβριο του 2012 έθεσαν ως προοπτική τη λήψη μέτρων για να ελαφρύνουν τους Έλληνες από το βάρος των χρεών και από τότε το διατρανώνουν συνεχώς. «Το ότι έχει μείνει μέχρι τώρα μόνο εξαγγελία οφείλεται κυρίως στον πρώην υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιβλήθηκε στο Eurogroup ότι μόνο στο τέλος του προγράμματος το 2018, κι αν είναι απαραίτητο, θα αποφασιστούν επιπλέον μέτρα για το χρέος».
Θα μπορέσει ποτέ η Ελλάδα να επιστρέψει τα χρέη της; «Για την ώρα δεν φαίνεται να έχει προβλήματα, διότι η εξόφληση ξεκινά από το 2023, αλλά το πώς θα εξελιχθεί το χρέος εξαρτάται από την οικονομική ανάπτυξη, τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και τους όρους χρηματοδότησης του χρέους της στις αγορές» σημειώνει η εφημερίδα. «Σύμφωνα με ανάλυση βιωσιμότητας της Κομισιόν το ελληνικό χρέος μέχρι το 2060 θα πέσει στο 79,5% σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, και στο 244,1% σύμφωνα το χειρότερο. Το μεγάλο εύρος της πρόβλεψης δείχνει πόσο αβέβαιο παραμένει αν η Ελλάδα τελικά απελευθερωθεί από την παγίδα του χρέους. Είναι βέβαιο ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί να γίνει» αποφαίνεται ο συντάκτης υπενθυμίζοντας ότι και πολιτικά το θέμα είναι πολύ δύσκολο.
«Σε μερικές χώρες του ευρώ, μεταξύ αυτών η Γερμανία, θα πρέπει να εγκριθεί μια ελάφρυνση χρέους από τα κοινοβούλια, όπου υπάρχουν μεγάλες αντιστάσεις σε νέες παραχωρήσεις απέναντι στην Ελλάδα. Από την πλευρά των δανειστών εκφράζονται σωστά επιχειρήματα υπέρ της ελάφρυνσης, που θα μπορούσε να ενισχύσει την δανειοληπτική αξιοπιστία της χώρας και να τη βοηθήσει να χρηματοδοτήσει το χρέος της πιο οικονομικά. Από την άλλη υπάρχει και η ανησυχία ότι με τη λήξη του προγράμματος η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να ανατρέψει τις μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και να μοιράσει χρήματα, όταν η χώρα δεν θα εξαρτάται πια από δάνεια, πόσο μάλλον που ο πρωθυπουργός Τσίπρας πρέπει να περάσει από εκλογές το αργότερο μέχρι το 2019».