Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025 -

Χαμός με το 23% στη εκπαίδευση



Χαοτική είναι η κατάσταση στην ιδιωτική εκπαίδευση για την επιβολή του ΦΠΑ 23%.

Χθες η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να δώσει στην δημοσιότητα μία ανακοίνωση στην οποία εκφράζει ουσιαστικά την αδυναμία της να δώσει λύση στο πρόβλημα, ζητώντας μία εβδομάδα παράταση ώστε να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις της. Στην ανακοίνωσή τονίζεται ότι: «Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι η προθεσμία για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση που λήγει σήμερα θα παραταθεί έως την Παρασκευή 23/10/2015 και έως τότε θα ανακοινωθεί η οριστική απόφαση της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο  έχουν βρεθεί  ισοδύναμα για να μην επιβληθεί το ΦΠΑ 23% στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών με το σκεπτικό οτι παρακολουθούν μαθήματα τα παιδιά της μέσης ελληνικής οικογένειας ενώ με τα προβλήματα και τις ελλείψεις  που υπάρχουν στα σχολεία είναι απαραίτητη η παρακολούθηση μαθημάτων   και εκτός σχολείων. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν αποκλείεται να επιδοτηθεί και η φροντιστηριακή εκπαίδευση με  τη χορήγηση voucher, τα οποία θα δίνονται με κριτήρια σε δικαιούχους και θα καλύπτουν κάποιο ποσό από την εξωσχολική εκπαίδευση. 

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες αναζητείται και ισοδύναμο για το ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία ενώ δεν αποκλείεται να “πέσει” στο 6,5% προκειμένου να μη δυναμιτίσει  περαιτέρω το κλίμα  στην εκπαίδευση. 

 \Ο υπουργός Παιδείας  Νίκος Φίλης, τόνισε σε  τηλεοπτικές του δηλώσεις την ανάγκη  εξεύρεσης  ισοδύναμων μέτρων για να μην επιβληθεί ο φόρος 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Επισήμανε ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος δεν πρέπει να είναι ισοπεδωτική και αναγνώρισε ότι «η μεγαλύτερη κατηγορία αυτού που ονομάζουμε "ιδιωτική παιδεία", δηλαδή . η Παιδεία που πληρώνουν οι γονείς, είναι υπηρεσίες που δεν παρέχει το δημόσιο σχολείο και αναγκασμένοι οι γονείς να προσφεύγουν στο φροντιστήριο, στη λεγόμενη παράλληλη εκπαίδευση».
Ο κ. Φίλης τόνισε «Συνεπώς πρέπει να υπάρξει κατά τη γνώμη μου μια εντελώς διαφορετική ρύθμιση γι΄αυτές τις περιπτώσεις. Δεν μπορεί να επιβαρύνεται φορολογικά και μάλιστα με 23%», χωρίζοντας προφανώς τα φροντιστήρια από τα ιδιωτικά σχολεία.  

Σε κάθε περίπτωση το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή καθώς  το μέτρο αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο μαθητές και σπουδαστές καθώς ο  ΦΠΑ 23%   που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο με τη νέα δανειακή συμφωνία αφορά στα δίδακτρα των Ιδιωτικών Σχολείων, Φροντιστηρίων, Κολεγίων, Εργαστηρίων Ελευθέρων σπουδών, ΚΕΚ και ΙΕΚ. 

Το οικονομικό επιτελείο τις τελευταίες ημέρες επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες τα εξής σενάρια: 
- Την κατάργηση του ΦΠΑ 23% μόνο στα δίδακτρα των φροντιστηρίων.
- Τη μείωση του ποσοστού από το 23%  είτε στο 6,5%  είτε σε κάποιο λίγο υψηλότερο
- Την επιβολή ΦΠΑ 23% όχι στα δίδακτρα για το κύριο πρόγραμμα που ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας, αλλά  σε πρόσθετες δραστηριότητες των Ιδιωτικών Σχολείων. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Λειτουργών Μιχάλης Κουρουτός κάνει λόγο για  ιδιωτικά σχολεία που θα κλείσουν και μαθητές που θα αναγκασθούν να πάνε στη δημόσια εκπαίδευση , η οποία δεν αντέχει 20.000 μαθητές ακόμα. Και τονίζει« Προφανώς ο κ. Υπουργός θεωρεί πως οι «εύποροι» γονείς κάνουν μια ακριβή «επιλογή» έτσι, για γούστο και όχι επειδή η επί χρόνια υποβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση δεν μπορεί, σε πολλές περιπτώσεις, να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες όπως το να βρει θέση το παδί σε δημόσιο παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο ή στο πού θα μείνει το παιδί όταν σχολάσει από το δημόσιο σχολείο την ώρα που οι γονείς του εργάζονται (όχι βέβαια στο υποστελεχωμένο ολοήμερο δημόσιο σχολείο). Δεν μας λέει επίσης ο κ. Υπουργός πώς η υποβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση μπορεί να καλύψει άλλα κενά όπως π.χ. της συστηματικής εκμάθησης ξένων γλωσσών ή της χρήσης υπολογιστών”.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας, «ένα από τα επιχειρήματα που ακούγονται στο δημόσιο διάλογο υπέρ της επιβολής ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια είναι ότι αυτά αποτελούν είδος πολυτελείας.  
 Με βάση στοιχεία έρευνας του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ για τα δίδακτρα των δομών ιδιωτικής εκπαίδευσης 2015-16  και από τα οποία προκύπτει σαφώς ότι τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, ειδικά των μικρών και μεσαίων, δεν δικαιολογούν τέτοιους χαρακτηρισμούς. Αντιθέτως, αποδεικνύουν αυτό που όλοι οι εμπλεκόμενοι κοινωνικοί φορείς του χώρου ισχυριζόμαστε, ότι δηλαδή τα περισσότερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια απευθύνονται στη μέση οικογένεια, καλύπτοντας βασικές ανάγκες που θα έπρεπε να παρέχει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και που, σε αρκετές περιπτώσεις,αδυνατεί να το πράξει λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης (ολοήμερο σχολείο, επαρκής φύλαξη, σχολικά κενά λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών).
Πιο συγκεκριμένα: η συντριπτική πλειονότητα των γονέων σήμερα αναγκάζεται να στέλνει τα παιδιά της σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και  παιδικούς σταθμούς, όπου τα μηνιαία δίδακτρα αγγίζουν τις 320 ευρώ (ή 3800 ευρώ το χρόνο), λόγω κρατικής ανεπάρκειας να ανταποκριθεί στην κοινωνική ζήτηση. Για τα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η απόκλιση των τιμών είναι μικρή. Από το σύνολο των ιδιωτικών δημοτικών σχολείων της χώρας, στο 50% (όπου φοιτούν παιδιά μικρομεσαίων οικογενειών) καταβάλλονται δίδακτρα που κυμαίνονται από 165 ευρώ το μήνα (2000 ευρώ το χρόνο) έως 375 ευρώ μηνιαίως (4500 ευρώ το χρόνο), ενώ για το 50% των ιδιωτικών Γυμνασίων και Λυκείων οι αντίστοιχες τιμές είναι από 208 ευρώ το μήνα (2500 ευρώ ετησίως) μέχρι 401 ευρώ μηνιαίως (4812 ευρώ ετησίως).