Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2024 -

Γονείς προσοχή: Έτσι πλησιάζουν τα παιδιά οι παιδόφιλοι



Η Αστυνομία κι οι Οργανισμοί που ασχολούνται με ζητήματα παιδικής κακοποίησης συμφωνούν ότι στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον είναι ο πρώτος ύποπτος. Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα κόλπα που χρησιμοποιούν οι άγνωστοι προσπαθώντας να προσεγγίσουν τα παιδιά.

«Έλα να σου δείξω…»

Απαγωγείς και επιτήδειοι, χρησιμοποιούν συχνά κάποιο δέλεαρ, προκειμένου να παρασύρουν τα παιδιά εκεί που θέλουν –μακριά απ’ την παιδική χαρά, το προαύλιο του σχολείου τους ή τη γειτονιά τους και τα… αδιάκριτα βλέμματα. Ίσως χρησιμοποιήσουν κάποιο δέλεαρ, όπως ένα παιχνίδι ή gadget και, σε πρώτη φάση, τους επιστρέψουν να παίξουν και, στη συνέχεια, τα παροτρύνουν να τους δείξουν «κι άλλα τέτοια παιχνίδια».

«Μπορείς να μου ανοίξεις, σε παρακαλώ;»

Προκειμένου να τρυπώσουν στην ασφάλεια του σπιτιού, όσο οι γονείς λείπουν, οι επιτήδειοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν το κόλπο «Είμαι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε παρακαλώ άνοιξέ μου και σώσε με!». Εναλλακτικά, ο εισβολέας μπορεί να είναι ντυμένος ως υπάλληλος κάποιας υπηρεσίας που επισκέφτηκε το σπίτι κατόπιν κάποιου δήθεν ραντεβού με τη μαμά.

«Ο φίλος μου χρειάζεται τη βοήθειά σου!»

Για να προσεγγίσουν και να παρασύρουν το παιδί, οι όποιου τύπου επικίνδυνοι ίσως προσπαθήσουν να το πείσουν ότι χρειάζονται επειγόντως τη βοήθειά του. Έχει σημασία, να μιλήσουμε στα παιδιά προειδοποιώντας τα και να καταστήσουμε σαφές ότι ένας μεγάλος αποκλείεται να ζητήσει ποτέ τη βοήθεια ενός παιδιού αν βρίσκεται σε ανάγκη.

«Κοίτα ένα σκυλάκι»

Κάθε σχεδόν παιδί που σέβεται τον εαυτό του λατρεύει τα κουτάβια, τα γατάκια και γενικώς τα χαριτωμένα ζωάκια κι αυτό οι άνθρωποι που θέλουν κάτι (σκοτεινό) το ξέρουν και το θέτουν στις υπηρεσίες τους. Ο επιτήδειος ίσως προσεγγίσει το παιδί δείχνοντάς του το χαριτωμένο ζωάκι, το αφήσει να παίξει μαζί του και στη συνέχεια του προτείνει να πάει μαζί του «για να του δείξει κι άλλα σκυλάκια».

 

«Θέλεις να γίνεις μοντέλο;»

Ειδικά όταν οι θύτες απευθύνονται σε παιδιά εφηβικής ή προεφηβικής ηλικίας, ίσως χρησιμοποιήσουν το χαρτί της κολακείας. Το «Είσαι πολύ όμορφη/ όμορφος» ή «Άνετα θα μπορούσες να γίνεις μοντέλο» είναι πάσες ικανές να πείσουν ένα παιδί να στείλει φωτογραφίες του διαδικτυακά, που… Κύριος οίδε πού θα καταλήξουν.

«Η μαμά σου μου ζήτησε να σε πάω σπίτι»

Ποια μέθοδος είναι καλύτερη, για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη ενός παιδιού, απ’ το να παίξεις το χαρτί της γνωριμίας σου με τη μαμά του; Μιλήστε στο παιδί για τον κίνδυνο αυτό, εξηγήστε του ότι πάντοτε θα το ενημερώνετε, εάν πρόκειται να το παραλάβει/ συναντήσει οποιοσδήποτε πλην του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κόλπο της λέξης-συνθήματος, μιας μυστικής, προσυμφωνημένης λέξης δηλαδή, που θα πρέπει να ξέρει όποιος υποτίθεται ότι έχει μιλήσει με τη μαμά.