Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 -

Γεραπετρίτης: Στη θητεία μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας φιλοδοξούμε να γίνουμε γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης



«Η Ελλάδα κατανοεί την τεράστια ευθύνη που συνεπάγεται η θέση του εκλεγμένου μέλους» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στην ανοιχτή συνεδρίαση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα «Διατήρηση της Διεθνούς Ειρήνης και Ασφάλειας: Ηγεσία για την Ειρήνη».

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, φιλοδοξούμε να γίνουμε μια γέφυρα, ένας έντιμος μεσολαβητής, μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Θα επιδιώξουμε να προωθήσουμε μια προσέγγιση με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ για όλες τις τρέχουσες προκλήσεις με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και να βρούμε λύσεις μέσω της συνεργασίας και της συμπεριληπτικότητας», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Φιλοδοξούμε να αποκαταστήσουμε το αυθεντικό νόημα των θεμελιωδών εννοιών, όπως η ειρηνική επίλυση των διαφορών. Άλλωστε, η ηγεσία για το κοινό καλό ακολουθεί τον κανόνα “Non Ministrari sed Ministrare”, δηλαδή “Να μην υπηρετείσαι, αλλά να υπηρετείς”», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε, «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί το επίκεντρο της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων και ο ρόλος των Ε10 σε αυτό το εγχείρημα είναι καθοριστικός, απηχώντας τις φωνές εκείνων που δεν ακούγονται πάντα».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η συζήτηση «πραγματοποιείται σε μια εποχή που οι προκλήσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια είναι πολυδιάστατες και πιο πολύπλοκες από ποτέ», όπως αναφέρει το ΑΠΕ.