Την ανάγκη για έναν ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που θα αφαιρέσει βαρίδια και θα κάνει το έργο της πιο συνεκτικό και συντονισμένο, τονίζει σε συνέντευξή του στα "Νέα", ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.
Ο Γ. Τσίπρας αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση κουβαλά ακόμη βάρη από το παρελθόν και ότι χάθηκε η ευκαιρία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 να απαλλαγεί από το εσωκομματικό παρελθόν, αφού κυριάρχησαν οι ισορροπήσεις και οι παθογένειες.
Ελπίζει, όμως, ότι δεν θα συμβεί ξανά το ίδιο καθώς υπάρχουν, όπως λέει, πολλά ικανά και συγκροτημένα στελέχη, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που μπορούν να στελεχώσουν κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό που πάσχουν από συντονισμό, με αποτέλεσμα τις πολλές και διαφορετικές ταχύτητες.
Επίσης, αναγνωρίζει ότι αν και ο κίνδυνος του Grexit έχει φύγει από το τραπέζι, η Ελλάδα παραμένει για πολλούς ξένους επενδυτές χώρα υψηλού ρίσκου και αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης θα πάρει καιρό για να καλυφθεί.
Αναφορικά με το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ φοβάται ότι αυτό δεν θα ξεκαθαρίσει οριστικά τις αδυναμίες του κόμματος, που -όπως λέει- "είναι μεγάλες", ενώ για το σχέδιο δημιουργίας ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος μέσω του οποίου θα μπορεί η κυβέρνηση να ασκήσει πολιτική, σημειώνει πως πρέπει να επιμείνουμε προς αυτή την κατεύθυνση, παρότι σε αυτή τη φάση το στοίχημα δεν βγήκε.
Τέλος, για το θέμα της Τράπεζας Αττικής και τις αποκαλύψεις για τις χρηματοδοτήσεις προς τον Χρήστο Καλογρίτσα αναφέρει ότι η τράπεζα "έχει ένα αμαρτωλό παρελθόν που θα έπρεπε πράγματι να ερευνηθεί".
"Δεν αναφέρομαι μόνο στα δάνεια προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, γεγονός που από μόνο του θα έπρεπε να κάνει την αντιπολίτευση πιο προσεκτική, αλλά στην όλη πολιτική δανειοδοτήσεων και στη διαχείριση. Ακόμη και η περίπτωση Καλογρίτσα και της χρηματοδότησής του στην οποία αναφέρεστε, αν υπάρχει οτιδήποτε επιλήψιμο, αφορά κατά κύριο λόγο τη διαχείριση προηγούμενων κυβερνήσεων, διοικήσεων και της Τραπέζης της Ελλάδος" λέει χαρακτηριστικά.