Η μεσοσταθμική μείωση του συνολικού κόστους του σαρακοστιανού τραπεζιού, ως προς τα φρέσκα προϊόντα, κυμαίνεται στο 3,9%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Αυτό έδειξε έρευνα τιμών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ενόψει της Καθαράς Δευτέρας. Η ΕΣΕΕ γνωστοποίησε, τις εκτιμήσεις της για το κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού του 2017, με βάση τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής έρευνας που εκπόνησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ), στο χρονικό διάστημα 21-23 Φεβρουαρίου 2017.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, η μείωση των τιμών για τα φρέσκα θαλασσινά (καλαμάρια και χταπόδι) αποτελεί την κύρια παράμετρο υποχώρησης του μέσου επιπέδου τιμών της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων κατά 3,8%. Μάλιστα τονίζεται το γεγονός πως το κόστος αγοράς των κατεψυγμένων θαλασσινών παρέμεινε αμετάβλητο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αν και ο συντελεστής του ΦΠΑ αυξήθηκε από το 23% στο 24%.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη υποδηλώνει τη μείωση της καθαρής, προ ΦΠΑ, τιμής των κατεψυγμένων ψαρικών, καθώς η επιπλέον έμμεση επιβάρυνση απορροφήθηκε και δεν επιβάρυνε τον τελικό καταναλωτή.
Η παρατηρούμενη μεσοσταθμική μείωση, όπως σημειώνεται, αντισταθμίστηκε μόνο μερικώς από την αύξηση της τελικής τιμής των οστρακοειδών (+12,1% στα μύδια), η οποία όμως και σε αυτήν την περίπτωση οφείλεται στη μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ, επί της συγκεκριμένης υποκατηγορίας θαλασσινών, στο 24% από το 13%.
Συνεπώς, υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ, όπως επισημάνθηκε και παραπάνω, η καθαρή, προ ΦΠΑ, τιμή τόσο των κατεψυγμένων ψαρικών όσο και των οστρακοειδών, κυμαίνεται σε χαμηλότερα των περυσινών επίπεδα, παρά την ανοδική επίδραση των υψηλότερων συντελεστών ΦΠΑ.
Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, καταγράφονται μεικτές τάσεις σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα το εύρος τιμών μεταξύ 2017 και 2016 να βαίνει μειούμενο κατά 1,7%.
Βάσει των παραπάνω διαπιστώσεων, το φετινό μέσο κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού που περιλαμβάνει φρέσκα θαλασσινά και οστρακοειδή κυμαίνεται μεταξύ 47,2 - 67,6 ευρώ έναντι 47,3 - 72,2 ευρώ του αντίστοιχου περσινού, καταγράφοντας μία μεσοσταθμική υποχώρηση 3,9%.
Συμπεριλαμβανομένων μόνο των κατεψυγμένων θαλασσινών και οστρακοειδών τα παραπάνω εύρη τιμών αναπροσαρμόζονται στα 33,2 - 59,1 ευρώ το 2017 και στα 33,3 - 59,2 ευρώ το 2016, με αποτέλεσμα να προκύπτει μία αμελητέα πτωτική μεταβολή της τάξεως του -0,2%.».
Οι τιμές
Αναλυτικά, η τιμή στα φρέσκα καλαμάρια είναι κυμαίνεται από 12 μέχρι 22 ευρώ το κιλό και είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι 11,8%, η τιμή στα φρέσκα καλαμάρια είναι από 5 μέχρι 12 ευρώ και είναι αμετάβλητη με πέρυσι, το χταπόδι το φρέσκο κοστίζει από 12-15 ευρώ το κιλό και η τιμή του είναι μειωμένη 1,9%, το κατεψυγμένο το χταπόδι κοστίζει 5 - 12 ευρώ και η τιμή του είναι αμετάβλητη, τα μύδια κοστίζουν 2,8 - 3 ευρώ ( 12,1%).
Ο ταραμάς χύμα (ο φθηνός) κοστίζει 4,2 - 6 ευρώ το κιλό (-5,9%), η λαγάνα εκτιμάται ότι θα πωληθεί στην ίδια τιμή πέρυσι δηλαδή 2-2,5 ευρώ το κιλό, οι ελιές Καλαμών 4,5 - 7 ευρώ το κιλό ( 3,5%), ο χαλβάς ο συσκευασμένος κοστίζει 6,5 - 11,5 ευρώ το κιλό ( -3,9%) , τα ντολμαδάκια η κονσέρβα των 280 γραμμαρίων 1,7 - 2,2 ευρώ (5,1%) και το τουρσί το χύμα με διάφορα λαχανικά κοστίζει 1,6 -3 ευρώ το κιλό ( -4,3%) ενώ η αναζήτηση τιμών και άλλων σαρακοστιανών ειδών σε φούρνους και σούπερ μάρκετ έδειξε μείωση 1,7% χωρίς όμως να κατονομάζονται, από την ΕΣΕΕ, αναλυτικά τα είδη.
Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες
Στο μεταξύ, η ΕΣΕΕ απέστειλε και ενημερωτική εγκύκλιο στις ομοσπονδίες και τους εμπορικούς συλλόγους, η οποία διευκρινίζει το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων και το καθεστώς πληρωμής των μισθωτών υπαλλήλων την ημέρα αυτή. Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης εγκυκλίου έχει ως ακολούθως:
«Σε ό,τι αφορά την επερχόμενη ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, η ΕΣΕΕ γνωστοποιεί ότι αυτή δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές (υποχρεωτικές αργίες), επομένως είναι εργάσιμη ημέρα και έγκειται στον κάθε έμπορο -επιχειρηματία εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι.
Δεδομένου, λοιπόν, του χαρακτήρα της ως μη υποχρεωτικής αργίας, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους εργαζόμενούς τους.
Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι περιπτώσεις που η Καθαρά Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες -συνήθως τοπικού περιεχομένου- ρυθμίσεις (οπότε και οφείλεται αυξημένο ημερομίσθιο), όπως π.χ. με υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα (τοπική εορτή), τυχόν συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κλπ. Ειδικά για την συλλογική σύμβαση, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε ότι δεν ισχύει πλέον η καθιέρωση της υποχρεωτικής αυτής αργίας για τις περιπτώσεις που προβλεπόταν σε κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ, η οποία έληξε και μετά την πάροδο της υποχρεωτικής παρέκτασης, δεν υπεγράφη νέα σύμβαση.
Ελλείψει, λοιπόν, ισχύουσας κλαδικής ή ομοιοεπαγγελματικής ΣΣΕ, μόνο η πρόβλεψη περί υποχρεωτικής αργίας σε επιχειρησιακή σύμβαση εξασφαλίζει απόλυτα τον χαρακτήρα της ημέρας ως τέτοιας αλλά βεβαίως αφορά μόνο την συγκεκριμένη επιχείρηση».