Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 -

Φροντίζουν και πάλι "τα δικά τους παιδιά": Αποδοχές μαμούθ σε δημοσίους υπαλλήλους στην Ελλάδα της κρίσης



Αποδοχές-μαμούθ για όλους τους ειδικούς συμβούλους, ειδικούς συνεργάτες και τους λοιπούς μετακλητούς υπαλλήλους που πλαισιώνουν τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους υπουργούς, τους αναπληρωτές υπουργούς, τους υφυπουργούς και το γενικό γραμματέα της κυβέρνησης προβλέπουν οι διατάξεις του νέου ενιαίου μισθολογίου των πολιτικών υπαλλήλων, οι οποίες τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή από τον τρέχοντα μήνα.

Στον αντίποδα, οι διατάξεις του νέου μισθολογίου προβλέπουν περιορισμένες αυξήσεις μηνιαίων αποδοχών -καταβλητέες σε 4 ετήσιες δόσεις, από το 2016 έως το 2019- για περίπου 310.000 μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, μηδενικές μεταβολές μισθών για τους υπόλοιπους 140.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο και «πάγωμα» μισθολογικών ωριμάνσεων και συνολικών αποδοχών μετά την ανακατάταξη όλων των υπαλλήλων και τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους για χρονικά διαστήματα από 4 έως και 10 έτη, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Τις ευνοϊκές μισθολογικές διατάξεις για τους συμβούλους και τους συνεργάτες των μελών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και τις συνέπειες της εφαρμογής των διατάξεων του νέου μισθολογίου στις αποδοχές όλων των μόνιμων πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου αποκαλύπτει η σχετική αναλυτική εφαρμοστική εγκύκλιος που υπέγραψε και εξέδωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την εγκύκλιο, οι διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015 για το νέο ενιαίο μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου καθορίζουν τη μισθολογική κατάταξη των μετακλητών υπαλλήλων των γραφείων των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών με ιδιαίτερα ευνοϊκό τρόπο γι’ αυτές τις κατηγορίες «απασχολουμένων» στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, με βάση τις διατάξεις αυτές:

1. Οι διευθυντές των πολιτικών γραφείων των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών κατατάσσονται στο καταληκτικό (στο υψηλότερο) μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), δηλαδή στο Μ.Κ. 19, στο οποίο αντιστοιχεί βασικός μισθός 2.154 ευρώ. Για να φθάσει ένας απλός υπάλληλος σ’ αυτό το μισθολογικό κλιμάκιο χρειάζεται να έχει προϋπηρεσία 38 ετών.

2. Οι ειδικοί σύμβουλοι των Γενικών Γραμματειών του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, των λοιπών μελών της κυβέρνησης, των υφυπουργών, των γενικών, αναπληρωτών γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων, καθώς και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, κατατάσσονται ως εξής:

-Οι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών ή οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ κατατάσσονται στο Μ.Κ. 17 της κατηγορίας τους, που απαιτεί 34 έτη υπηρεσίας από τους… κοινούς θνητούς. Αυτό σημαίνει ότι όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΠΕ δικαιούνται αυτομάτως βασικό μισθό 2.036 ευρώ, ενώ όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΤΕ δικαιούνται αυτομάτως βασικό μισθό 1.917 ευρώ.

-Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών κατατάσσονται στο Μ.Κ. 15 της κατηγορίας τους, που απαιτεί 30 χρόνια προϋπηρεσίας από τους… κοινούς θνητούς. Αυτό σημαίνει ότι όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΠΕ δικαιούνται αυτομάτως βασικό μισθό 1.918 ευρώ, ενώ όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΤΕ δικαιούνται βασικό μισθό 1.807 ευρώ.

-Οι λοιποί ειδικοί σύμβουλοι κατατάσσονται στο Μ.Κ. 13 της κατηγορίας τους, όπου για να φθάσει ένας απλός υπάλληλος χρειάζεται 26 χρόνια προϋπηρεσίας και όπου αντιστοιχεί βασικός μισθός 1.800 ευρώ για τους ΠΕ και 1.697 ευρώ για τους ΤΕ.

3. Οι ειδικοί συνεργάτες των Γενικών Γραμματειών του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, των λοιπών μελών της κυβέρνησης, των υφυπουργών, των γενικών, αναπληρωτών γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων, καθώς και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, κατατάσσονται ως εξής:

-Οι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών ή οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ στο Μ.Κ. 15 της κατηγορίας τους (ΠΕ 1.918 ευρώ, ΤΕ 1.807 ευρώ).

-Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Μ.Κ. 13 της κατηγορίας τους (ΠΕ 1.800 ευρώ, ΤΕ 1.697 ευρώ).

-Οι κάτοχοι πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης στο Μ.Κ. 11 της κατηγορίας τους (ΠΕ 1.682 ευρώ, ΤΕ 1.587 ευρώ).

-Οι λοιποί κατατάσσονται στο Μ.Κ. 13 της κατηγορίας στην οποία ανήκουν (ΔΕ 1.578 ευρώ).

4. Οι μηνιαίες αποδοχές των προϊσταμένων των ειδικών γραφείων της Γενικής Γραμματείας πρωθυπουργού, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού είναι ίσες με αυτές των υπαλλήλων Ειδικών Θέσεων 1ου βαθμού. Δηλαδή ο βασικός μισθός τους ορίζεται στο ποσό των 1.960 ευρώ μηνιαίως, ενώ παράλληλα δικαιούνται και επίδομα θέσης ευθύνης 600 ευρώ! Το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους φθάνει δηλαδή στο ποσό των 2.460 ευρώ.

Οι 450.000 μόνιμοι

Ωφελημένοι από τις διατάξεις του νέου μισθολογίου είναι και οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων αλλά και πολλοί υπάλληλοι με λίγα έτη προϋπηρεσίας, στους οποίους προβλέπεται να χορηγηθούν αναδρομικά από την 1η-1-2016 αυξήσεις αποδοχών. Για τους προϊσταμένους οργανικών μονάδων (γενικούς διευθυντές, διευθυντές, τμηματάρχες κ.λπ.) τα οφέλη θα προκύψουν κυρίως από τις αναπροσαρμογές των επιδομάτων θέσης ευθύνης, ενώ για τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους τα εισοδηματικά κέρδη θα προέλθουν από τις επωφελείς ανακατατάξεις στα νέα μισθολογικά κλιμάκια που θα γίνουν αναδρομικά από την 1η-1-2016.

Από την άλλη πλευρά, με τις νέες κλίμακες βασικών μισθών που καθορίζονται στο νόμο 4354/2015 για το νέο ενιαίο μισθολόγιο, οι συνολικές ονομαστικές μικτές αποδοχές πολλών δημοσίων υπαλλήλων, στην πλειοψηφία τους με πολλά έτη υπηρεσίας, προβλέπεται να μειωθούν. Όμως τα ποσά των μειώσεων αυτών δεν θα αφαιρεθούν από τις αποδοχές των υπαλλήλων αλλά θα διατηρηθούν ως «προσωπική διαφορά». Ουσιαστικά οι υπάλληλοι δεν θα δουν καμία μεταβολή στις συνολικές αποδοχές τους.

Ταυτόχρονα, με τις διατάξεις του νέου ενιαίου μισθολογίου προβλέπεται διετές «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων που προκύπτουν από τις νέες κλίμακες βασικών μισθών. Δηλαδή μέχρι τις 31-12-2017 δεν επιτρέπεται καμία αύξηση βασικού μισθού λόγω συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου μετάβασης στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο, αλλά παραμονή στο ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο και άρα στον ίδιο βασικό μισθό.

Οι μισθολογικές ωριμάνσεις προβλέπεται να ενεργοποιηθούν εκ νέου από την 1η-1-2018 αλλά από τη στιγμή που θα γίνει αυτό, η διετία 2016-2017 κατά την οποία θα έχει ισχύσει το «πάγωμα» των ωριμάνσεων δεν θα προσμετράται στο χρόνο προϋπηρεσίας κάθε υπαλλήλου για την κατάταξή του σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο.

Ουσιαστικά, οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι δεν θα πάρουν αυξήσεις την 1η-1-2016 αλλά θα έχουν ενσωματωμένη στις αποδοχές τους την «προσωπική διαφορά» δεν πρόκειται να δουν τις αμοιβές τους να αυξάνονται λόγω μισθολογικών ωριμάνσεων τουλάχιστον για τέσσερα ακόμη χρόνια! Κι αυτό διότι για τα επόμενα δύο χρόνια «παγώνουν» όλες οι ωριμάνσεις και στη συνέχεια όποιες αυξήσεις προκύπτουν από τη μετάβαση των αποδοχών σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια θα συμψηφίζονται με τα ποσά της «προσωπικής διαφοράς» και θα τα μειώνουν χωρίς να επηρεάζουν καθόλου το ύψος των καταβαλλόμενων συνολικών αποδοχών. Στις περιπτώσεις μάλιστα στις οποίες οι νέες ονομαστικές αποδοχές που προκύπτουν με το νέο μισθολόγιο είναι μειωμένες κατά ποσά μεγαλύτερα των 100 ευρώ το «πάγωμα» των αποδοχών θα διαρκέσει για 6-10 έτη, καθώς μετά τη διετία του «παγώματος» των ωριμάνσεων θα χρειαστούν επιπλέον 4 έως 8 χρόνια προκειμένου οι αυξήσεις του βασικού μισθού λόγω ωριμάνσεων να μηδενίσουν τα ποσά της «προσωπικής διαφοράς».