Τετάρτη 08 Ιανουαρίου 2025 -

Φωτίου: Φτιάχνουμε κράτος που δεν θα είναι πια πελατειακό



Για την προσδοκία της κυβέρνησης που είναι μετά την 21η Αυγούστου και την έξοδο από τα μνημόνια να καλυτερεύει, βήμα-βήμα, η κατάσταση στη χώρα, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μέσω τηλεοπτικών της δηλώσεων.

Μάλιστα, έφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την επέκταση των τεσσάρων Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Μέσω της ΕΡΤ 1, η κ. Φωτίου σημείωσε ότι το 2015 η κυβέρνηση παρέλαβε ένα ελλειμματικό κράτος πρόνοιας. Όπως είπε, τα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (2015-2016), σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, σχεδιάστηκε ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και το πιλοτικό πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), ενώ, ήδη, από το δεύτερο έτος, «σχεδιάσαμε ένα νέο κράτος πρόνοιας, το οποίο δεν αφορά τους ευάλωτους, αλλά όλους τους πολίτες».

Μεταξύ άλλων και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μίλησε και για κάποιες δράσεις του χαρτοφυλακίου της, που είναι τα σχολικά γεύματα και το επίδομα παιδιού, το οποίο, όπως υπογράμμισε, δεν αφορά τους φτωχούς, αλλά πάρα πολλά εισοδήματα. «Κάθε ευρώ στην πρόνοια έχει δημοσιονομικό συντελεστή. Είναι ανάπτυξη τα λεφτά για την πρόνοια», σχολίασε.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε ότι μέσα σε τρία χρόνια «αυξήσαμε τις θέσεις, τα voucher που δίναμε κατά 50%», ενώ επισήμανε ότι θα καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς στη δεύτερη φάση.

Τέλος, τόνισε ότι οικοδομείται ένα κράτος, το οποίο δεν θα είναι πια πελατειακό. «Δημιουργήσαμε 240 Κέντρα Κοινότητας στους δήμους, όπου ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται αναλυτικά για το τι δικαιούται. Αφήνουμε οριστικά το παρελθόν πίσω μας», υποστήριξε σχετικά.