Πέμπτη 02 Ιανουαρίου 2025 -

Φορτσάκης: "Κατάφορη παραβίαση του συντάγματος" ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες



Αυστηρή κριτική στην λειτουργία του Συμβουλίου της Επικρατείας ασκεί ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων, Θεόδωρος Φορτσάκης, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστηρίζοντας ότι "η συζήτηση για την αδειοδότηση των καναλιών ανέδειξε σημαντικές παθογένειες της Δικαιοσύνης και έπληξε το κύρος της".

Ο κ. Φορτσάκης δηλώνει ότι έπρεπε να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, ωστόσο, προσθέτει ότι η κυβέρνηση το έπραξε "παραβιάζοντας κατάφορα το Σύνταγμα", αφού παραβίασε τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητες του ΕΣΡ. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως "η αναρχία όμως δεν επιτρέπεται να αντιμετωπιστεί με μια διαδικασία αντισυνταγματική. Διαφορετικά οδηγούμαστε σε μια νέα ανωμαλία".

"Αυτή την ώρα μπορούν τεχνικά να λειτουργήσουν μέχρι 16 κανάλια. Γιατί να τα περιορίσουμε; Οι πολίτες θα επιλέξουν αυτά που προτιμούν. Δεν επιτρέπεται να επιβάλει η κυβέρνηση τη δική της επιλογή. Ο σκοπός δεν είναι να μαζέψουμε χρήματα από λίγους με την χορήγηση αδειών, αλλά να διασφαλίσουμε την ορθή λειτουργία μιας αντικειμενικής και δημοκρατικής τηλεόρασης", συνέχισε.

 

Μάλιστα συζητώντας για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, πρότεινε αλλαγή του διάχυτου και παρεμπίπτοντος ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων, με την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου και την επιλογή των δικαστών των ανωτάτων δικαστηρίων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στα θέματα που έχουν ανακύψει στον χώρο της δικαιοσύνης, ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής της Νομικής Σχολής ανέφερε ότι "η δικαιοσύνη τραυματίστηκε βαρύτατα από λόγους εσωτερικούς και εξωτερικούς", ενώ συνέχισε: "Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. ευθύνη υπάρχει και για την αναβολή της συζήτησης για να αφουγκραστεί δήθεν το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο τον "σφυγμό" της κοινωνίας. Οι δικαστές δικάζουν σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και τη συνείδησή τους, τίποτα άλλο".

Ο κ. Φορτσάκης στη συνέχεια αναφερόμενος στο συνταξιοδοτικό, ανέφερε ότι το σύστημα απαιτεί εξορθολογισμό προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι "οι συντάξεις έχουν μειωθεί τόσο πολύ, ώστε κάθε περαιτέρω μείωση είναι αμέσως απορριπτέα", ενώ παράλληλα επεσήμανε πως στόχος των επόμενων κυβερνήσεων στα εργασίακα θα πρέπει να είναι η αύξηση των κατώτατων μισθών.

Ανέφερε ακόμα ότι "η συναίνεση αποτελεί βασική προϋπόθεση εξόδου της Ελλάδας από την κρίση", ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι το προσφυγικό μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και σημείωσε ότι "οι δηλώσεις Ερντογάν ενέχουν σοβαρότατο κίνδυνο για τη χώρα μας".

Ερωτηθείς για τη στάση που οφείλουν να κρατήσουν τα κόμματα ενόψει εκλογών επεσήμανε πως είναι απαραίτητη η διάθεση συνεργασίας και η προσαρμοστικότητα, σημειώνοντας πως "η Νέα Δημοκρατία, όταν χρειάστηκε, ακόμα και με μεγάλο πολιτικό κόστος, συναίνεσε σε ό,τι χρειάστηκε για να παραμείνει η χώρα μας στην Ευρωζώνη και την Ενωμένη Ευρώπη, παρά τα μεγάλα επιπλέον βάρη που είχε δημιουργήσει η άφρων πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ".