Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025 -

Φόρους 2,3 δισ. ευρώ πρέπει να πληρώσουμε μέχρι την Παρασκευή



Αντιμέτωποι με την υποχρέωση πληρωμής έως και 5 διαφορετικών φόρων για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους βρίσκονται αυτή την εβδομάδα εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Εως την ερχόμενη Παρασκευή υποχρεούνται να εξοφλήσουν τη δεύτερη δόση των φόρων που βεβαιώθηκαν σε βάρος τους με την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ταυτόχρονα την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του τρέχοντος έτους. Το συνολικό ύψος των υποχρεώσεων αυτών υπερβαίνει τα 2,3 δισ. ευρώ.

Ο βαθμός ανταπόκρισης των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις αυτές θα κρίνει και την τύχη του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού, το εάν δηλαδή θα σημειωθεί υστέρηση έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, οπότε και θα καταστεί αναπόφευκτη η ενεργοποίηση του λεγόμενου «δημοσιονομικού κόφτη», ή εάν θα καταγραφεί υπέρβαση του στόχου αυτού, ώστε να αποδοθεί «κοινωνικό μέρισμα» σε οικονομικά ασθενείς ομάδες του πληθυσμού.

Εκπνέει η προθεσμία

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου:

1 Πάνω από 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά πρέπει να έχουν καταβάλει στα δημόσια ταμεία ένα ποσό συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ για να εξοφλήσουν τη δεύτερη δόση των φόρων που βεβαιώθηκαν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Ακολουθεί άλλη μία δόση, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, η οποία θα πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος Νοεμβρίου 2017.

2 Πάνω από 250.000 εταιρίες και λοιπά νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2016, η οποία ανέρχεται σε ένα ποσό της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν άλλες 3 μηνιαίες δόσεις, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2017.

3 Περίπου 7,35 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 50.000 νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), το συνολικό ποσό της οποίας ανέρχεται σε 637 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το δελτίο των στατιστικών δεδομένων για τον ΕΝΦΙΑ του 2017 που εξέδωσε πρόσφατα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Ολοι αυτοί οι υπόχρεοι καλούνται να πληρώσουν πάνω από 3,1 δισ. ευρώ για τον φετινό ΕΝΦΙΑ έως και σε 5 μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων λήγει την 29η Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία την 31η Ιανουαρίου 2018.

Εναλλακτική λύση

Συνολικά, έως και την ερχόμενη Παρασκευή εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και εκατοντάδες χιλιάδες νομικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν έως και 5 διαφορετικές φορολογικές οφειλές: το φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2016, καθώς επίσης και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το 2017. Το συνολικό ύψος των υποχρεώσεων αυτών υπερβαίνει τα 2,3 δισ. ευρώ.

Η ισχύουσα νομοθεσία δίδει πάντως μια μικρή διέξοδο σε όσους αδυνατούν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα όλες αυτές τις υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα, ο ν. 4152/2013 παρέχει τη δυνατότητα σε όσους φορολογούμενους δεν καταφέρουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα μία ή περισσότερες δόσεις τρεχουσών οφειλών τους προς το Δημόσιο να τις ρυθμίσουν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιους τόκους 5%. Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις φορολογικές αρχές μπορούν να ρυθμιστούν έως και 12 μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4152/2013 περί «πάγιας ρύθμισης».

Η υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή προϋποθέτει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στην οποία ο οφειλέτης θα πρέπει να αναφέρει στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση από τα οποία θα πρέπει να προκύπτει αφενός η αδυναμία του να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, αφετέρου η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης.

Η υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 και η υποβολή τόσο της αίτησης όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να γίνουν ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη της αίτησης.

Μυστικά και παγίδες

Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογούμενος που θα υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να γνωρίζει ότι:

* Το συνολικό ποσό των οφειλών που θα ρυθμίσει επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%.

* Σε περίπτωση που, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, μπορεί να τις υπαγάγει κι αυτές σε «πάγια ρύθμιση» (άπαξ) με τους ίδιους όρους.

* Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να μην έχει άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αρρύθμιστες και να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας. Εάν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει επιπλέον να έχει υποβάλει και όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας.

* Για να είναι έγκυρη η ρύθμιση, ο φορολογούμενος θα πρέπει να εξοφλήσει είτε μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) είτε στο ΑΤΜ υποκαταστήματος της τράπεζάς του είτε σε υποκατάστημα οποιασδήποτε τράπεζας την 1η δόση της ρύθμισης μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Η εξόφληση της 1ης δόσης είναι εφικτή είτε με την πληκτρολόγηση -σε περίπτωση πληρωμής μέσω e-banking ή μέσω ΑΤΜ- είτε με την προσκόμιση -σε περίπτωση προσέλευσης στο ταμείο τραπεζικού υποκαταστήματος- της λεγόμενης Ταυτότητας Ρυθμιζόμενης Οφειλής (ΤΡΟ), δηλαδή του ειδικού τριμερούς πολυψήφιου κωδικού αριθμού που συνοδεύει τη ρυθμιζόμενη οφειλή.

Μέσω κάρτας

Τη δυνατότητα εξόφλησης των φόρων εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους εφάπαξ με χρέωση της πιστωτικής κάρτας και εν συνεχεία με αποπληρωμή του χρεωθέντος ποσού έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις παρέχουν εξάλλου στους φορολογούμενους οι τράπεζες. Οσοι θέλουν να επιλέξουν αυτό τον τρόπο αποπληρωμής αλλά δεν έχουν πιστωτικές κάρτες θα πρέπει να προσέλθουν στα υποκαταστήματα των τραπεζών και να υποβάλουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά που θα τους ζητηθούν, όπως αντίγραφα της φετινής φορολογικής δήλωσης και των εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να τους εκδοθούν οι κάρτες.