Δευτέρα 06 Ιανουαρίου 2025 -

Φόρος έως 60% για τα αδήλωτα κεφάλαια - Κίνητρα για όσους χρησιμοποιούν POS



Στο σχέδιο της κλιμακωτής φορολόγησης με συντελεστές έως 60% των αδήλωτων κεφαλαίων φαίνεται να συμφωνούν κυβέρνηση και δανειστές μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Αντίθετα, τίτλοι τέλους πέφτουν όπως όλα δείχνουν στον ειδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για τις επιχειρήσεις, καθώς η τρόικα απέρριψε και την τελευταία κυβερνητική πρόταση.

Ο μερικώς ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός στον οποίο θα κατέληγαν οι εισπράξεις που θα γίνονταν με πλαστικό χρήμα, εξετάζεται τώρα να αντικατασταθεί από φορολογικά κίνητρα όπως έκπτωση φόρου ή φοροαπαλλαγή προς τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, προκειμένου να εγκαταστήσουν συσκευές POS και να δέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις συζητήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών φαίνεται πως οι δυο πλευρές συμφώνησαν στο πλαίσιο φορολόγησης των αδήλωτων κεφαλαίων που θα αποκαλυφθούν στις φορολογικές αρχές, ενώ αντίθετα οι Θεσμοί σταμάτησαν κάθε συζήτηση για τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό και τώρα αναζητούνται τα φορολογικά κίνητρα που θα δοθούν στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου αναμένεται να εξεταστούν οι τελικές διατάξεις των νομοσχεδίων για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων και το πλαστικό χρήμα, προκειμένου να προωθηθούν στη Βουλή και να τεθούν σε εφαρμογή από το 2017. Ειδικότερα:

[1] Πλαστικό χρήμα. Το νομοσχέδιο θα δίνει κίνητρα στους φορολογούμενους για να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό χρήμα στις καθημερινές συναλλαγές τους.

To σημαντικότερο κίνητρο θα είναι η έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, η οποία θα εξασφαλίζεται μόνο εφόσον έχουν συγκεντρωθεί αποδείξεις με ηλεκτρονικό χρήμα αξίας ίσης με το 10% έως και το 30% του εισοδήματος του φορολογούμενου. Στην περίπτωση όμως που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του δηλωθέντος ποσού αποδείξεων, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%.

Δηλαδή, ο συντελεστής 22% θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος. Το άλλο κίνητρο θα είναι οι κληρώσεις με έπαθλα «δωρεάν αγορές», αυτοκίνητα και ακίνητα. Σημειώνεται ότι όλες οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να έχουν μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS), ενώ συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό χρήμα.

[2] Οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων. Όσοι επιλέξουν να αποκαλύψουν τα «κρυφά» εισοδήματα τους στην εφορία θα καταβάλλουν φόρο που θα φθάνει έως και 60%. Σύμφωνα με πληροφορίες δανειστές και κυβέρνηση ήρθαν σε συμφωνία για το πλαίσιο που θα διέπει την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού αλλά και αυτά που βρίσκονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων θα προβλέπει:

• Επιβολή φόρου 50% επί των κεφαλαίων για όσους εμφανίσουν οικειοθελώς στις φορολογικές αρχές τα αδήλωτα κεφάλαια που έχουν είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό και μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό και δεν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος.

• Επιβολή φόρου με συντελεστή 55% για όσους βρίσκονται στις διάφορες λίστες (εμβάσματα εξωτερικού, Λαγκάρντ, Μπόργιανς) και έχουν εντοπιστεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό με κρυφά εισοδήματα, έχει εκδοθεί φύλλο ελέγχου και έχει ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος.

• Επιβολή φόρου με συντελεστή 60% στις περιπτώσεις που ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Η ελληνική πρόταση για την αυτοκαταγγελία αδήλωτων κεφαλαίων συνοδεύεται από ακύρωση των ποινικών διώξεων για πράξεις φοροδιαφυγής, ενώ οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους χρονικό περιθώριο τριών μηνών για να αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές τα «μαύρα» κεφάλαια.