Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 -

Φίλης: Το ΣτΕ παραβιάζει το Σύνταγμα



«Οδυνηρή έκπληξη», χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των Θρησκευτικών, ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο», ο κ. Φίλης είπε ότι «το μάθημα θα γίνει με τον σύγχρονο τρόπο που έχουμε επιλέξει», και τόνισε ότι στις αλλαγές αυτές έχει συμφωνήσει η Εκκλησία και υπάρχει σχετικό πρωτόκολλο.

«Ένα ανώτατο δικαστήριο με αρμοδιότητα να υπερασπίζεται το Σύνταγμα, με την απόφασή του αυτή παρερμηνεύει ή και παραβιάζει το Σύνταγμα», είπε ο κ. Φίλης, επισημαίνοντας δύο σημεία: «Το πρώτο», είπε, «είναι πως το Σύνταγμα δεν λέει ότι πρέπει να κάνουμε προσηλυτισμό στα σχολεία, αλλά ότι πρέπει να αναπτύσσουμε τη θρησκευτική συνείδηση. Δεν λέει ότι πρέπει να έχουμε ομολογιακό μάθημα για να μαθαίνουν τα παιδιά τα δόγματα. Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν για τις θρησκείες. Η Ορθοδοξία ως επικρατούσα στην Ελλάδα θα έχει τον πρώτο λόγο. Αλλά και για τα άλλα δόγματα και θρησκείες».

«Το δεύτερον, το Σύνταγμα μιλάει για ανεξιθρησκεία, το δικαίωμα να πιστεύει όποιος θέλει, χωρίς να επηρεάζεται από το κράτος ή άλλους θεσμούς με τρόπο προσηλυτιστικό. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα που παρακάμπτει, παρερμηνεύει, παραβιάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, πρέπει να απαντήσει». Όπως τόνισε ο ίδιος, «το υπουργείο επεδίωξε να εκσυγχρονίσει ένα μάθημα που ήταν σε παρακμή. Αυτό συνάντησε την αντίδραση των φονταμενταλιστών και των ακραίων δεξιών κύκλων. Δυστυχώς, το ΣτΕ με αυτούς συντάσσεται».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «το μάθημα θα γίνει με τον σύγχρονο τρόπο που έχουμε επιλέξει. Θέλουμε τα παιδιά που είναι δίπλα-δίπλα στα θρανία, μεταναστόπουλα και ελληνόπουλα, να καταλαβαίνει το ένα το άλλο, να ξέρουν από πού πηγάζουν οι θρησκευτικοί πόλεμοι και το φαινόμενο της τρομοκρατίας».

Επισήμανε δε ότι όλες οι αλλαγές έγιναν μετά από συζήτηση με την Εκκλησία. «Υπάρχει και πρωτόκολλο όπου συμφωνεί τελικά η Εκκλησία. Ο αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν πέρυσι, τώρα βγαίνει το ΣτΕ και γίνεται σούπερ Ιερά Σύνοδος, με σούπερ αρχιεπίσκοπο τον κ. Σακελλαρίου, τον πρόεδρο του ΣτΕ. Αυτά είναι θλιβερά πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα του διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι αυτό θα γίνει με το να «καταργηθεί το άρθρο 3 (σ.σ. του Συντάγματος), και χαρακτήρισε «μεσοβέζικα όλα τα άλλα» τα οποία όπως είπε, «δίνουν πατήματα για παρερμηνείες, πολιτικό σήμα ότι υποχωρούμε από βασικές προγραμματικές αξίες, χωρίς καν να υπάρχει τρόικα. Είναι σαφή τα πράγματα, πρέπει να υπάρξει κατάργηση, πλήρης διαχωρισμός». Για την ύπαρξη της αναγκαίας πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο προκειμένου να γίνει μία τέτοια αλλαγή, ο κ. Φίλης εκτίμησε ότι «το θέμα είναι πώς θα το θέσει η δική μας πλευρά. Έχουμε δεσμευτεί να θέσουμε το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και σε αυτό το πλαίσιο το θέμα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας».

Ο κ. Φίλης κατέληξε λέγοντας ότι «η συζήτηση αυτή δεν αφορά το παρελθόν, αλλά το μέλλον. Βγαίνουμε από μία μεγάλη κρίση, όχι μόνο οικονομική, αλλά και αξιών, στην οποία έχει συμβάλει αρνητικά και η Εκκλησία, με το Βατοπέδι, τις ταυτότητες. Θα βγούμε με μία κοινωνία φοβισμένη. φοβική, γονατισμένη; Θα έχουμε ξανά το "Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών"; Γι΄ αυτό είναι μεγάλη η υποχρέωση και το καθήκον που έχει αναλάβει η αριστερή διακυβέρνηση. Δεν κάνουμε μία πολιτική μόνο για τα οικονομικά προς όφελος των φτωχότερων, ξέρουμε ότι η ανάπτυξη είναι και θέμα αξιών. Συνεπώς, δίνουμε τη μάχη και για θέματα ιδεολογίας».