Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024 -

Φίλης: Η "Σλαβομακεδονική γλώσσα" υπάρχει - Η γλώσσα τους είναι βουλγάρικη διάλεκτος



Την άποψη πως «όταν συμμετέχουν πολλοί σε ένα συλλαλητήριο πρέπει να το λαμβάνει κανείς υπόψιν του» εξέφρασε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σημειώνοντας ωστόσο «όχι για να αλλάξει την κατεύθυνσή του». 

«Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα συλλαλητήρια τα οποία βασίζονται στο θυμικό ή υποκρύπτουν άλλου τύπου εσωτερικές επιδιώξεις πχ θέμα πολιτικής αποσταθεροποίησης, πρέπει να τα βλέπουμε με βάση τον στόχο που έχουν και αν συνάδει προς την πολιτική που επιλέγει μια κυβέρνηση», ανέφερε μιλώντας στο «Real -fm».

 

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ο κ. Φίλης τόνισε: «Για μένα το κρίσιμο είναι να υπάρχει συμφωνία για την ονομασία, εφόσον υπάρξει αυτή συμφωνία θα βρούμε λύση για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα». 

«Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης θα τεθεί στον χρόνο του. Έχει σημασία η συμφωνία να σφραγιστεί από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ. Ο καθένας αλλάζει το Σύνταγμά του όποτε θέλει με εσωτερικές διαδικασίες, αν όμως η συμφωνία αναφέρει συγκεκριμένες δεσμευτικές διατάξεις, τότε δεν είναι εύκολο να αλλάξει», σημείωσε.

Όσον αφορά την γλώσσα ο κ. Φίλης είπε: «Υπάρχει σλαβομακεδονική γλώσσα, δεν υπάρχει; Τι ανακαλύπτουμε τώρα προβλήματα; Σλαβική-Μακεδονική γλώσσα υπάρχει. Το ελληνικό κράτος το λέει και ο ΟΗΕ και ο ίδιος ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1959 που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Στο θέματα του ονόματος της γλώσσας ή υπάρχει ή δεν υπάρχει».

 

Αδωνις: Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα

«Είναι δυνατόν την ώρα που κάνουμε μια διαπραγμάτευση και θέλουμε να οπλίσουμε την κυβέρνηση με μια όσο καλύτερη επιχειρηματολογία για να πετύχουμε το βέλτιστο, ένας πρώην υπουργός και βουλευτής να βγαίνει και να λέει αυτά τα πράγματα στο ραδιόφωνο; Είναι δυνατόν την ώρα της διαπραγμάτευσης να δίνει ο κ. Φίλης επιχειρήματα στην σκοπιανή πλευρά κατά των θέσεων που υποτίθεται έχει η ελληνική κυβέρνηση»,  απάντησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ίδιο ραδιόφωνο.

«Ο κ. Φίλης είπε απίστευτα πράγματα. Πρώτον και κυριότερων, δεν υπάρχει Σλαβομακεδονική γλώσσα, η γλώσσα τους είναι μια βουλγάρικη διάλεκτος. Ουδέποτε ο Στρατής Μυριβήλης ή όποιο άλλο κείμενο της εποχής μέχρι το 1945 μιλούσε για Μακεδόνες. Μέχρι το 1945 που ο Τίτο ονοματίζει αυτό το χώρο Μακεδονία και εφευρίσκει Μακεδονικό έθνος και γλώσσα, δεν υπήρχε καμία αναφορά», είπε ο κ. Γεωργιάδης.