Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου 2024 -

ΕΥΔΑΠ: Έρχονται έκτακτες εισπράξεις εξαιτίας της λειψυδρίας



Ο Υπουργός Ενέργειας Θ.Σκυλακάκης τόνισε ότι η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί.

Ο Θ.Σκυλακάκης, αναφέρθηκε στα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας αλλά και για τους λογαριασμούς ΕΥΔΑΠ.

Τόνισε ότι η λειψυδρία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για όλη την Ελλάδα, με την ανατολική χώρα, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε αντίθεση με τη δυτική Ελλάδα.

Η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας για το τρέχον έτος και σχεδιάζει μια συνολική στρατηγική για τη διαχείριση του νερού, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, μελετώνται αναλυτικά οι ανάγκες κάθε περιοχής, επηρεαζόμενες από την κλιματική κρίση.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι ένα σημαντικό ζήτημα είναι οι μεγάλες απώλειες νερού, που φθάνουν το 40%-50% σε ορισμένες περιοχές. Για τις περιοχές με περιορισμένες πηγές νερού, όπως τα νησιά χωρίς βροχοπτώσεις, εξετάζεται η στροφή προς την αφαλάτωση.

Επιπλέον, ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ για τον τρόπο διαχείρισης του νερού.

Ένα βασικό μέτρο που θα εφαρμοστεί είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας των οφειλόμενων λογαριασμών ύδρευσης, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι οφειλέτες δεν καλούνται να πληρώσουν με την απαιτούμενη αυστηρότητα.

Η «συνταγή» του ΥΠΕΝ για τη λειψυδρία στα νησιά

Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί τη χρήση αφαλάτωσης σε συνδυασμό με παραγωγή πράσινης ενέργειας ως λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.

Η αντλησιοταμίευση θα χρησιμοποιείται τόσο για παραγωγή ενέργειας με υδροηλεκτρικούς στροβίλους όσο και ως αποθήκη ενέργειας καθώς τις ώρες που η ζήτηση ενέργειας θα είναι χαμηλή και η παραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά υπερβαίνει την κατανάλωση, η περίσσεια ενέργειας θα χρησιμοποιείται για την επιστροφή του νερού στον ανάντη ταμιευτήρα προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ρεύματος.

Η προκήρυξη των έργων αναμένεται το φθινόπωρο ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. Ευρώ από τα Ταμείο Απανθρακοποίησης καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των έργων θα κατανέμεται στην κατασκευή των “πράσινων” μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, δικαιολογώντας έτσι την ένταξη των έργων στο εν λόγω ταμείο.

Μέσω της προκήρυξης θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι νησιωτικοί Δήμοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας να υποβάλουν τις προτάσεις τους.