Αύριο θα ανακοινώσει το νέο σχήμα της Κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας και σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάνος Σκουρλέτης δε θα είναι σε αυτό.
Ο ίδιος ο Υπουργός έχει άλλωστε διαμηνύσει «ή το υπουργείο Ενέργειας ή απλός βουλευτής». Αυτή την ώρα συνεδριάζει στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο είναι πιθανόν να υπάρξει αναφορά στο πολιτικό κλίμα που δημιουργείται.
Οι «παρακαταθήκες» Σκουρλέτη για το μέλλον
Γνωρίζοντας προφανώς ότι μένει εκτός «νυμφώνος» - όπως είχε προαναγγελθεί εξάλλου από την συνομιλία που είχε πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου – ο κ. Σκουρλέτης θέλησε να αφήσει δύο «ιδεολογικές» παρακαταθήκες για το... μέλλον.
Σήμερα, Πέμπτη, έκανε δύο χτυπήματα:
Το πρώτο, είναι ότι μπλόκαρε ξανά την επένδυση στις Σκουριές, καθώς απέρριψε την από 9 Σεπτεμβρίου 2016 αίτηση θεραπείας της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, με απόφαση που υπέγραψε.
Το δεύτερο «χτύπημα» το έδωσε από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κοζάνη το οποίο επισκέφθηκε. Εκεί, όχι μόνο επέμεινε στη άποψη να μην ιδιωτικοποιηθεί το 17% της ΔΕΗ αλλά υπενθύμισε ότι εκφράζει τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην ενεργειακή λεκάνη της Δυτικής Μακεδονίας επανέλαβε την αντίθεσή του στην πώληση του 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ τονίζοντας ότι πρέπει να μεταφερθεί στο Υπερταμείο. «Πρέπει να ξεμπερδεύουμε με την δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, για την πώληση του 17% της ΔΕΗ» δήλωσε στην Κοζάνη. Οταν δε, ρωτήθηκε εάν οι απόψεις του για την ΔΕΗ εκφράζουν την κυβέρνηση, ο Π. Σκουρλέτης είπε με νόημα: «Οι απόψεις της κυβέρνησης δεν εκφράζονται μόνο από τον αρμόδιο υπουργό αλλά και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης - και αυτές ήταν σαφείς όταν γινόντουσαν».
Υπενθύμισε μάλιστα όσα συμφωνήθηκαν εσχάτως, όπως ο δια νόμου δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ, η πώληση μεριδίου του σε τιμές αγοράς και η κατάργηση του νόμου που προέβλεπε τη «μικρή ΔΕΗ».
Δύσκολα θα παραμείνει στο Επικρατείας ο Παππάς
Το δεύτερο πρόσωπο που θα είναι στο επίκεντρο του ανασχηματισμού θα είναι ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Η οδυνηρή για τον ίδιο απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο του για τις τηλεοπτικές άδειες και οι διαρκείς υποχωρήσεις που κάνει στη Βουλή με αποτέλεσμα να «ξεδοντιαστεί» ο πυρήνας του νόμου του είναι πιθανότατα προάγγελος για την τύχη του στο Επικρατείας.
«Απ' όσο τον διαβάζω τον Τσίπρα, δεν βλέπω πώς μπορεί να παραμείνει ο Ν. Παππάς στη θέση του» έλεγε πολύ καλά πληροφορημένη πηγή.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι με τυχόν αποχώρηση του κ. Παππά από το υπ. Επικρατείας ο Πρωθυπουργός θα περάσει το μήνυμα ενόψει της Διάσκεψης των Προέδρων την Δευτέρα για να κάμψει τις αντιδράσεις της αξιωματικής - και όχι μόνο - αντιπολίτευσης, ώστε να κατορθώσει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.
Κατέβασαν μολύβια οι υπουργοί
Οι υπουργοί έχουν «κατεβάσει μολύβια» εν αναμονή του ανασχηματισμού ενώ αρκετοί αφήνουν να διαρρεύσει η αγωνία του για αλλαγή θέσης. Τα πρωθυπουργικά σχέδια τα γνωρίζουν λιγότεροι άνθρωποι και από τα δάχτυλα του ενός χεριού, ενώ κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για την τελική σύνθεση καθότι όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές «πάντα υπάρχει ο παράγων καραμπόλες».
Η αγωνία Κατρούγκαλου
Οι χειρισμοί Κατρούγκαλου στο ασφαλιστικό έχουν προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση. Οι δε εικόνες με τους συνταξιούχους να καίνε τις επιστολές που τους έστειλε ο υπουργός Εργασίας, σε ζωντανή σύνδεση, έχουν προκαλέσει σοκ στο Μαξίμου.
Ο ίδιος ο υπ. Εργασίας, δήλωσε σήμερα ότι είναι στην διάθεση του πρωθυπουργού. «Θεωρώ ότι υπηρετώ μία συλλογική προσπάθεια, ο κ. Τσίπρας έχει μεγαλύτερη εποπτεία από εμένα, όπου νομίζει ο Πρωθυπουργός ότι μπορεί να είμαι χρήσιμος. Όπου νομίζει ο Πρωθυπουργός εγώ δεν έχω βάλει κανέναν όρο. Ό,τι μου έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός μέχρι τώρα, να φύγω από την Ευρωβουλή και να πάω στο υπουργείο Εσωτερικών, να φύγω από το υπουργείο Εσωτερικών και να πάω στο υπουργείο Εργασίας, έχω εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό. Θεωρώ τον εαυτό μου στρατιώτη», δήλωσε στον Real FM.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως είναι υπερήφανος για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, χαρακτηρίζοντας την θέση του «ηλεκτρική καρέκλα».
Eτοιμο το μπλοκάκι με τα ονόματα
Η γενιά των 40άρηδων (Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου, Λιάκος, Χαρίτσης) αναμένεται να έχει επαρκή εκπροσώπηση στο κυβερνητικό σχήμα και μάλιστα σε νευραλγικές θέσεις, αφού συνομιλητές του πρωθυπουργού σημειώνουν πως ο ίδιος έχει την άποψη ότι το σχήμα πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί στη συγκυρία με νέο αίμα.
Αμετακίνητοι στο σχήμα …μάχης θα είναι το δίδυμο Τσακαλώτου-Χουλιαράκη επί των οικονομικών, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όπως και ο Γιάννης Μουζάλας, με το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής να αναβαθμίζεται.
Μετακινήσεις- παραμένοντας ωστόσο στο κυβερνητικό σχήμα- θα υπάρξουν όπως όλα δείχνουν για τον νυν υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, για τους Γιώργο Τσίπρα και Νίκο Ξυδάκη από το ΥΠΕΞ, για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και για τον Χριστόφορο Βερναρδάκη.
Τα νέα υπουργεία μετά την απόφαση του ΣτΕ
Σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ που μόλις πρόσφατα έγινε γνωστή, έγιναν δεκτά τα Προεδρικά Διατάγματα που είχε αποστείλει η κυβέρνηση ενόψει του δομικού ανασχηματισμού.
Ετσι, συστήνεται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τις μεταφερόμενες σε αυτό (από το τέως υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης -το οποίο μετονομάζεται τώρα σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης) γενικές γραμματείες: 1) της Μεταναστευτικής Πολιτικής και 2) της Υποδοχής. Στο νέο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Εσωτερικών ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι αυτοτελής υπηρεσίες: α) του Ασύλου, β) της Αρχής Προσφύγων και γ) της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών μεταναστευτικής πολιτικής.
Παράλληλα, συνιστάται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της εν λόγω γενικής γραμματείας.
Ακόμη, ανασυνιστάται το υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015 με άλλα υπουργεία. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού -το οποίο μετονομάζεται τώρα σε υπουργείο Εσωτερικών- το σύνολο των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και θέσεων του προσωπικού του παλαιού υπουργείου Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί με άλλα υπουργεία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015.
Επίσης, συνιστάται ξεχωριστό υπουργείο Ενέργειας. Αναλυτικότερα, το νέο υπουργείο Ενέργειας θα συγκροτηθεί από τις υπηρεσιακές μονάδες της γενικής γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του πρώην υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παράλληλα μεταφέρεται σε αυτό (υπουργείο Ενέργειας) η εποπτεία των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα ενέργειας για τους οποίους ήταν αρμόδιο μέχρι τώρα το πρώην υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ανασυστάσεις και μετονομασίες υπουργείων
Με τα δύο επίμαχα Προεδρικά Διατάγματα μετονομάζονται και ανασυνιστώνται συνολικά 6 υπουργεία. Συγκεκριμένα:
- Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σπάει στα δύο. Ενα υπουργείο θα ονομάζεται υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Υπενθυμίζεται, ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015 το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας και Θράκης και είχε μετονομαστεί σε υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
- Την ίδια στιγμή δημιουργείται και ένα ακόμη υπουργείο ξεχωριστά, το υπουργείο Εσωτερικών.
- Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
- Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
- Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Ακόμη, στο νέο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία Μεταφορών, στην οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπάγονταν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
- Τέλος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.
ο Πάνος Σκουρλέτης θα είναι εκτός κυβερνητικού σχήματος καθώς ο ίδιος έχει διαμηνύσει «ή το υπουργείο Ενέργειας ή απλός βουλευτής».
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρχίσει να κάνει τα πρώτα τηλέφωνα, όμως ο κ. Σκουρλέτης δεν έχει δεχθεί ακόμη τηλεφώνημα. Αυτή την ώρα συνεδριάζει στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο είναι πιθανόν να υπάρξει αναφορά στο πολιτικό κλίμα που δημιουργείται.
Οι «παρακαταθήκες» Σκουρλέτη για το μέλλον
Γνωρίζοντας προφανώς ότι μένει εκτός «νυμφώνος» - όπως είχε προαναγγελθεί εξάλλου από την συνομιλία που είχε πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου – ο κ. Σκουρλέτης θέλησε να αφήσει δύο «ιδεολογικές» παρακαταθήκες για το... μέλλον.
Σήμερα, Πέμπτη, έκανε δύο χτυπήματα:
Το πρώτο, είναι ότι μπλόκαρε ξανά την επένδυση στις Σκουριές, καθώς απέρριψε την από 9 Σεπτεμβρίου 2016 αίτηση θεραπείας της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, με απόφαση που υπέγραψε.
Το δεύτερο «χτύπημα» το έδωσε από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κοζάνη το οποίο επισκέφθηκε. Εκεί, όχι μόνο επέμεινε στη άποψη να μην ιδιωτικοποιηθεί το 17% της ΔΕΗ αλλά υπενθύμισε ότι εκφράζει τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην ενεργειακή λεκάνη της Δυτικής Μακεδονίας επανέλαβε την αντίθεσή του στην πώληση του 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ τονίζοντας ότι πρέπει να μεταφερθεί στο Υπερταμείο. «Πρέπει να ξεμπερδεύουμε με την δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, για την πώληση του 17% της ΔΕΗ» δήλωσε στην Κοζάνη. Οταν δε, ρωτήθηκε εάν οι απόψεις του για την ΔΕΗ εκφράζουν την κυβέρνηση, ο Π. Σκουρλέτης είπε με νόημα: «Οι απόψεις της κυβέρνησης δεν εκφράζονται μόνο από τον αρμόδιο υπουργό αλλά και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης - και αυτές ήταν σαφείς όταν γινόντουσαν».
Υπενθύμισε μάλιστα όσα συμφωνήθηκαν εσχάτως, όπως ο δια νόμου δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ, η πώληση μεριδίου του σε τιμές αγοράς και η κατάργηση του νόμου που προέβλεπε τη «μικρή ΔΕΗ».
Δύσκολα θα παραμείνει στο Επικρατείας ο Παππάς
Το δεύτερο πρόσωπο που θα είναι στο επίκεντρο του ανασχηματισμού θα είναι ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Η οδυνηρή για τον ίδιο απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο του για τις τηλεοπτικές άδειες και οι διαρκείς υποχωρήσεις που κάνει στη Βουλή με αποτέλεσμα να «ξεδοντιαστεί» ο πυρήνας του νόμου του είναι πιθανότατα προάγγελος για την τύχη του στο Επικρατείας.
«Απ' όσο τον διαβάζω τον Τσίπρα, δεν βλέπω πώς μπορεί να παραμείνει ο Ν. Παππάς στη θέση του» έλεγε πολύ καλά πληροφορημένη πηγή.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι με τυχόν αποχώρηση του κ. Παππά από το υπ. Επικρατείας ο Πρωθυπουργός θα περάσει το μήνυμα ενόψει της Διάσκεψης των Προέδρων την Δευτέρα για να κάμψει τις αντιδράσεις της αξιωματικής - και όχι μόνο - αντιπολίτευσης, ώστε να κατορθώσει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.
Κατέβασαν μολύβια οι υπουργοί
Οι υπουργοί έχουν «κατεβάσει μολύβια» εν αναμονή του ανασχηματισμού ενώ αρκετοί αφήνουν να διαρρεύσει η αγωνία του για αλλαγή θέσης. Τα πρωθυπουργικά σχέδια τα γνωρίζουν λιγότεροι άνθρωποι και από τα δάχτυλα του ενός χεριού, ενώ κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για την τελική σύνθεση καθότι όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές «πάντα υπάρχει ο παράγων καραμπόλες».
Η αγωνία Κατρούγκαλου
Οι χειρισμοί Κατρούγκαλου στο ασφαλιστικό έχουν προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση. Οι δε εικόνες με τους συνταξιούχους να καίνε τις επιστολές που τους έστειλε ο υπουργός Εργασίας, σε ζωντανή σύνδεση, έχουν προκαλέσει σοκ στο Μαξίμου.
Ο ίδιος ο υπ. Εργασίας, δήλωσε σήμερα ότι είναι στην διάθεση του πρωθυπουργού. «Θεωρώ ότι υπηρετώ μία συλλογική προσπάθεια, ο κ. Τσίπρας έχει μεγαλύτερη εποπτεία από εμένα, όπου νομίζει ο Πρωθυπουργός ότι μπορεί να είμαι χρήσιμος. Όπου νομίζει ο Πρωθυπουργός εγώ δεν έχω βάλει κανέναν όρο. Ό,τι μου έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός μέχρι τώρα, να φύγω από την Ευρωβουλή και να πάω στο υπουργείο Εσωτερικών, να φύγω από το υπουργείο Εσωτερικών και να πάω στο υπουργείο Εργασίας, έχω εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό. Θεωρώ τον εαυτό μου στρατιώτη», δήλωσε στον Real FM.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως είναι υπερήφανος για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, χαρακτηρίζοντας την θέση του «ηλεκτρική καρέκλα».
Eτοιμο το μπλοκάκι με τα ονόματα
Η γενιά των 40άρηδων (Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου, Λιάκος, Χαρίτσης) αναμένεται να έχει επαρκή εκπροσώπηση στο κυβερνητικό σχήμα και μάλιστα σε νευραλγικές θέσεις, αφού συνομιλητές του πρωθυπουργού σημειώνουν πως ο ίδιος έχει την άποψη ότι το σχήμα πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί στη συγκυρία με νέο αίμα.
Αμετακίνητοι στο σχήμα …μάχης θα είναι το δίδυμο Τσακαλώτου-Χουλιαράκη επί των οικονομικών, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όπως και ο Γιάννης Μουζάλας, με το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής να αναβαθμίζεται.
Μετακινήσεις- παραμένοντας ωστόσο στο κυβερνητικό σχήμα- θα υπάρξουν όπως όλα δείχνουν για τον νυν υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, για τους Γιώργο Τσίπρα και Νίκο Ξυδάκη από το ΥΠΕΞ, για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και για τον Χριστόφορο Βερναρδάκη.
Τα νέα υπουργεία μετά την απόφαση του ΣτΕ
Σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ που μόλις πρόσφατα έγινε γνωστή, έγιναν δεκτά τα Προεδρικά Διατάγματα που είχε αποστείλει η κυβέρνηση ενόψει του δομικού ανασχηματισμού.
Ετσι, συστήνεται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τις μεταφερόμενες σε αυτό (από το τέως υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης -το οποίο μετονομάζεται τώρα σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης) γενικές γραμματείες: 1) της Μεταναστευτικής Πολιτικής και 2) της Υποδοχής. Στο νέο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Εσωτερικών ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι αυτοτελής υπηρεσίες: α) του Ασύλου, β) της Αρχής Προσφύγων και γ) της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών μεταναστευτικής πολιτικής.
Παράλληλα, συνιστάται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της εν λόγω γενικής γραμματείας.
Ακόμη, ανασυνιστάται το υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015 με άλλα υπουργεία. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού -το οποίο μετονομάζεται τώρα σε υπουργείο Εσωτερικών- το σύνολο των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και θέσεων του προσωπικού του παλαιού υπουργείου Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί με άλλα υπουργεία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015.
Επίσης, συνιστάται ξεχωριστό υπουργείο Ενέργειας. Αναλυτικότερα, το νέο υπουργείο Ενέργειας θα συγκροτηθεί από τις υπηρεσιακές μονάδες της γενικής γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του πρώην υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παράλληλα μεταφέρεται σε αυτό (υπουργείο Ενέργειας) η εποπτεία των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα ενέργειας για τους οποίους ήταν αρμόδιο μέχρι τώρα το πρώην υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ανασυστάσεις και μετονομασίες υπουργείων
Με τα δύο επίμαχα Προεδρικά Διατάγματα μετονομάζονται και ανασυνιστώνται συνολικά 6 υπουργεία. Συγκεκριμένα:
- Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σπάει στα δύο. Ενα υπουργείο θα ονομάζεται υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Υπενθυμίζεται, ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015 το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας και Θράκης και είχε μετονομαστεί σε υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
- Την ίδια στιγμή δημιουργείται και ένα ακόμη υπουργείο ξεχωριστά, το υπουργείο Εσωτερικών.
- Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
- Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
- Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Ακόμη, στο νέο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία Μεταφορών, στην οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπάγονταν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
- Τέλος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.
Πηγή: Αύριο ο ανασχηματισμός -Εκτός κυβέρνησης ο Σκουρλέτης | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/298940/ayrio-o-anashimatismos-ektos-kyvern...
iefimerida.gr