Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

Ερώτηση Χατζηδάκη για την πτώση των επιδόσεων στην καινοτομία



Το θέμα της πτώσης στις επιδόσεις της Ελλάδας στην καινοτομία το 2015 φέρνει, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και Παιδείας, Νίκο Φίλη, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Στην ερώτησή του, ο κ. Χατζηδάκης επικαλείται την έκθεση "European Innovation Scoreboard 2016" που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με αυτήν, η πτώση στον συνολικό δείκτη καινοτομίας της Ελλάδας για το 2015 ανέρχεται στο 9%, μετά από πέντε χρόνια σταθερής ανόδου η οποία επιταχύνθηκε μετά το 2012. Ακόμα πιο ανησυχητική όμως, σύμφωνα με την ερώτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ, είναι η επιδείνωση των επί μέρους δεικτών που σχετίζονται άμεσα με την οικονομία. Συγκεκριμένα, κατά 24% εμφανίζεται μειωμένος ο δείκτης οικονομικών επιπτώσεων της καινοτομίας, ο οποίος αποτυπώνει μεταξύ άλλων την απασχόληση σε τομείς έντασης γνώσης, καθώς και τις πωλήσεις και εξαγωγές καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

"Η αρνητική εικόνα που αποτυπώνει η μελέτη έρχεται να συμπληρώσει τις ευρύτερες οδυνηρές εξελίξεις της περασμένης χρονιάς, οι οποίες επέφεραν καίριο πλήγμα στην παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην επιστροφή της χώρας στην ύφεση. Τα στοιχεία αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν κάτι που γνωρίζει όποιος έχει έστω και ελάχιστη επαφή με την πραγματική οικονομία και την αγορά. Ότι, δηλαδή, η παρατεταμένη αστάθεια, η υπερφορολόγηση, η έλλειψη ρευστότητας και η ιδεοληπτικά αντιαναπτυξιακή στάση της κυβέρνησης έχουν παγώσει την καινοτομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα εδώ και ενάμιση χρόνο. Η κυβέρνηση αρκείται σε αόριστες αναφορές στην επιστροφή της ανάπτυξης και την στήριξη της καινοτομίας, όμως στην πράξη περιορίζεται στο να αφήνει τα πιο παραγωγικά τμήματα της οικονομίας να παλεύουν μόνα ενάντια στο κύμα σε συνθήκες ασφυξίας”, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης και ζητά να ενημερωθεί:

-Για τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της καινοτομίας, πέραν του, υφιστάμενου από το 2014, σχεδιασμού για το ΕΣΠΑ.

-Εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει τις προτάσεις για στήριξη της ελληνικής καινοτομίας που έχει καταθέσει ο διεθνούς κύρους οργανισμός YOZMA, με βάση την εμπειρία του από τη δημιουργία ενός μοναδικού παγκοσμίως οικοσυστήματος καινοτομίας στο Ισραήλ.

-Εάν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο κεφαλαιακών συμμετοχών, το οποίο έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως ένα πολύτιμο εργαλείο χρηματοδότησης καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά μένει εδώ και ενάμιση χρόνο αναξιοποίητο.