Τις πρακτικές με τα αποκλεισμένα ειρηνοδικεία, όπου οι συμβολαιογράφοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και οι πλειστηριασμοί, συλλήβδην, ματαιώνονται με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία σε γενικότερο επίπεδο, επιχειρεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, εισάγοντας με νομοθέτημα έναν νέο θεσμό: Τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σε στενή συνεργασία, πρωτίστως, με τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, αλλά και τους λοιπούς ενδιαφερόμενους, έχει έτοιμο νομοθέτημα το οποίο προβλέπει για πρώτη φορά στη χώρα μας τη διενέργεια των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικό τρόπο. Η σχετική πλατφόρμα που ετοιμάζεται, αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία τους επόμενους μήνες.
Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι η προδικασία για τους πλειστηριασμούς θα ισχύει ως έχει σε ό,τι αφορά προθεσμίες και άλλες ευχέρειες ή νομικές δυνατότητες που παρέχει η νομοθεσία μας. Όμως η έδρα του πλειστηριασμού, που θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, δεν θα είναι στο εξής το Ειρηνοδικείο, αλλά το γραφείο του συμβολαιογράφου. Επίσης, θα παρέχεται ευχέρεια για την υποβολή όχι μόνον μίας σφραγισμένης προσφοράς, αλλά πολλών, προκειμένου να επιτυγχάνεται, κάθε φορά, το μεγαλύτερο δυνατό ποσό για το εκπλειστηρίασμα. Παράλληλα, με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, πλειστηριασμοί ακινήτων θα διενεργούνται όχι μόνον κάθε Τετάρτη, όπως γίνεται σήμερα, αλλά και τις Πέμπτες και τις Παρασκευές. Αρκεί εκείνος που επισπεύδει τον πλειστηριασμό να δηλώνει από νωρίς –κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας– τη βούλησή του ότι θέλει ο πλειστηριασμός να γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο.
Σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι ότι θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Προβλέπεται επίσης η επιβολή ειδικού τέλους συμμετοχής, τα ποσά του οποίου θα κατατίθενται στο ΤΑΧΙΔΙΚ (Ταμείο για τα Δικαστικά Κτίρια) αλλά και στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους που θα μετέχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας των πλειστηριασμών.
Οπως εκτιμάται από το υπουργείο, η εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα δώσει και τη δυνατότητα σε οφειλέτες που θέλουν να εισπράξουν από την εκποίηση ενός ακινήτου τους να μπορούν να το κάνουν, ενισχύοντας άλλες οικονομικές τους δραστηριότητες.
Πάντως, σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, όπου οι πλειστηριασμοί μπλοκάρονται και συλλήβδην ματαιώνονται, συμβολαιογράφοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο αυτών των πρακτικών. Τονίζουν δε, πως ουσιαστικά οι κινήσεις αυτές δεν οδηγούν σε προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά στην σε ακύρωση στην πράξη δικαστικών αποφάσεων για πολλούς που θέλουν να πουληθούν τα ακίνητά τους και να εισπράξουν. Σε κάθε περίπτωση η παρατεινόμενη ακύρωση των πλειστηριασμών εκτιμάται ότι προκαλεί τεράστια ζημιά στην οικονομία, ενώ οι διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα μπορούσαν να ήταν πιο συγκεκριμένες και σαφείς.