Η πρόταση που έχει ωριμάσει στις Βρυξέλλες και θεωρείται ριζοσπαστική όσον αφορά την φορολόγηση των εσόδων από το διαδίκτυο, είναι η φορολόγηση επί του τζίρου των εταιρειών και όχι επί των κερδών.
Έχει υπολογισθεί ότι οι εταιρείες του διαδικτύου μεταφέροντας τα κέρδη τους από τις χώρες της διαφημιστικής δαπάνης σε άλλες με πολύ μικρότερη φορολόγηση κερδίζουν δεκάδες δις. ευρώ ετησίως. Τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν από τις αρμόδιες επιτροπές στο Ευρωκοινοβούλιο κάνουν λόγο για "νόμιμη” διαφυγή εσόδων της τάξης των 50 – 70 δισ. ευρώ ετησίως. Ο μεγάλος συγκεντρωμένος όγκος εσόδων που κυνηγά να "συλλάβει” το Eurogroup αφορά κυρίως τους γίγαντες του διαδικτύου Apple, Google, Facebook, Amazon, κ.λ.π
Από την πλευρά της η Εσθονία έχει καταθέσει μία πρόταση η οποία αποκλίνει από αυτή των Βρυξελλών κατευθύνοντας την φορολογική δράση με βάση όχι τον "τζίρο” αλλά τον αριθμό των πελατών σε κάθε χώρα.
Η τεχνική παρουσίαση αυτής της "λύσης” θα παρουσιασθεί σήμερα στους Υπ. Οικονομικών, αλλά σύμφωνα με τους οικοδεσπότες του Eurogroup, παρουσιάζει πλεονεκτήματα έναντι της πρότασης που έχει ετοιμάσει η Κομισιόν.
Το ενδιαφέρον στην διαδικασία αυτή είναι ότι σήμερα στο Eurogroup, για πρώτη φορά η συζήτηση που έχει αρχίσει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, φαίνεται να καταλήγει σε συγκεκριμένα βήματα τα οποία εφόσον στην συνέχεια ενεργοποιηθούν, αλλάζουν εντελώς το φορολογικό τοπίο στο διαδίκτυο, γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα το φορολογικό σύστημα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Στην Κομισιόν εμφανίζονται ιδιαίτερα "φορτισμένοι” όσο αφορά την φορολόγηση των αμερικανικών πολυεθνικών του διαδικτύου οι οποίες όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κοινοτικά στελέχη λειτουργούν σε ένα εντελώς απορυθμισμένο περιβάλλον στην Ευρώπη, με συνέπεια για τις ευρωπαϊκές χώρες τεράστιες απώλειες. Βέβαια η "ρύθμιση” του χώρου αυτού "κεντρικά” θα οδηγήσει αμέσως σε προσαρμογές στα εθνικά φορολογικά πλαίσια, γεγονός που θα έχει συνέπειες και στην Ελλάδα στην οποία η λειτουργία του διαδικτύου τα επόμενα χρόνια αναμένεται να εκτοξευθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ΜΜΕ, εμπόριο, κ.λ.π.
Στο Ταλίν σήμερα αναμένεται στο περιθώριο των συζητήσεων να γίνουν επίσης πολλές "κουβέντες” όχι τόσο για το θέμα της αξιολόγησης για την οποία άλλωστε δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για ουσιαστικές παρεμβάσεις, όσο για τα "περιφερειακά” θέματα των διώξεων Γεωργίου και αξιωματούχων του ΤΑΙΠΕΔ. Οι πιέσεις στο επίπεδο αυτό είχαν αρχίσει μερικές ημέρες πριν από την σημερινή συνάντηση του Eurogroup στο Τάλιν και για τον λόγο αυτό οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης είναι έτοιμοι να δώσουν διευκρινιστικές απαντήσεις που αποσείουν τις όποιες ευθύνες από την Κυβέρνηση....