Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024 -

Επίσκεψη Ομπάμα: Ούτε λέξη για τα Ελληνοτουρκικά – «Κρεβατομουρμούρα» για τη Ρωσία



Με φειδωλές κουβέντες και παγωμένες εκφράσεις μιλούν για την επίσκεψη Ομπάμα στα πηγαδάκια του Μαξίμου οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αλλά και οι πληροφοριοδότες που προσπαθούν βεβαίως να δημιουργήσουν ένα κλίμα αισιόδοξο με την επίσκεψη Ομπάμα.

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Δυστυχώς τα γεγονότα δεν τους βοηθούν και επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr.

Με... παγωμένο χαμόγελο έφτασε ο Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα, αφού ο σχεδιασμός της επίσκεψης αυτής υποτίθεται ότι θα γινόταν υπό την προεδρία της Χίλαρι Κλίντον και όχι υπό την προεδρία του Ντόλνατ Τραμπ όπως προέκυψε.

Η σκιά του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών ήταν βαριά για τις πλάτες του Αμερικανού προέδρου σε αυτό του το ταξίδι. Το θεωρούσε ωστόσο αναγκαίο να κλείσει την θητεία του με ένα ωραίο... ενσταντανέ στην Ακρόπολη και τον Παρθενώνα.

Από την επίσκεψη αυτή όλες οι πλευρές θα ήθελαν να βγει κάτι ουσιαστικό.

Βγήκε όμως; Εδώ είναι η απορία...

Ο ίδιος ο Μπάρακ Ομπάμα αναφέρθηκε στο χρέος, αυτό δηλαδή που επιθυμούσε η ελληνική πλευρά, χωρίς ωστόσο να έχει τη δυνατότητα παροχής συγκεκριμένων δεσμεύσεων.

Αυτή ήταν και η εισαγωγή του στην προσωπική συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsbomb.gr. 

Τα θέματα αιχμής της συνάντησης, θα ήταν σίγουρα το χρέος και το προσφυγικό τα οποία βρίσκονται ψηλά στην ελληνική και ευρωπαϊκή ατζέντα. Αυτά όμως θα ήταν και τα πιο ανώδυνα θέματα στα οποία θα μπορούσε να αναφερθεί και να υποσχεθεί παρέμβαση o Αμερικανός πρόεδρος.

Το Μέγαρο Μαξίμου, αυτό που αφήνει να... διαρρεύσει είναι ότι ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να δουλέψει στην κατεύθυνση αυτή ώστε να μην υπάρξουν εμπόδια στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ως τις 5 Δεκεμβρίου οπότε και θα συζητηθεί το χρέος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ , η ελληνική πλευρά κάνει σαφές ότι δεν ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να παρέμβει προς την Άνγκελα Μέρκελ για την απομείωση του χρέους. Η στάση αυτή ερμηνεύεται από πολλούς ως υπεροπτική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι δεδομένο πως το θέμα του ελληνικού χρέους θα τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών στο Βερολίνο, που αποτελεί τον επόμενο σταθμό του προέδρου των ΗΠΑ.

Στην διευρυμένη συνάντηση που έγινε απουσία δημοσιογράφων, ο Μπάρακ Ομπάμα συζήτησε αρκετά με τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στον οποίο έδωσε συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει η Ελλάδα στο προσφυγικό.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι καμία πλευρά δεν έθεσε το ελληνοτουρκικό ζήτημα και τις αμφισβητήσεις Ερντογάν και κυρίως τις δηλώσεις του για τα σοβαρά εθνικά θέματα. Το καυτό αυτό ζήτημα προσπεράστηκε σαν να μην υπάρχει, μιας και το θέμα «Τουρκία» έχει πολλές πλευρές με διπλωματικά εμπόδια και απειρία διαβουλεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Άλλωστε η ελληνική πλευρά, έχει εμφανιστεί αμήχανη πολλές φορές. Υπενθυμίζουμε την... αφωνία της ελληνικής πλευράς στην συνάντηση που έγινε στη Σμύρνη με τον Τούρκο τότε πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν που αμφισβήτησε ευθέως τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Για το θέμα του Κυπριακού και πάλι η ελληνική πλευρά δεν άσκησε καμία πίεση. Άλλωστε το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνοντας στην κοινή συνέντευξη τύπου ότι και οι δύο πλευρές έχουν αξιόλογους ηγέτες και πρέπει να υπάρξει βιώσιμη λύση.

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε και το θέμα της παρουσίας του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο, γεγονός που προκαλεί δυσφορία στις ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε το Newsbomb.gr.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση την απαγόρευση ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων σε ελληνικά λιμάνια, κατά τα πρότυπα της πρόσφατης παρόμοιας άρνησης της Ισπανίας.

Παράλληλα ζήτησε την άρση του ελληνικού βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και υποστήριξη της Ελλάδας στην ανανέωση των αντιρωσικών κυρώσεων της ΕΕ.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, παρά το γεγονός ότι δεν θα ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να... σερβιριστεί «σωστά» μελλοντικά και υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Αρκετοί μάλιστα στην Ουάσιγκτον βιάζονται να επιβληθεί παράταση των κυρώσεων πριν ορκιστεί νέος πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θέλει να εγκαινιάσει νέες τακτικές συνεννόησης με τη Μόσχα.

Πηγή κειμένου: 

newsbomb