Κρυφό «κόφτη» στις αυξήσεις των συντάξεων, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, για να ξεπεραστεί ο κίνδυνος επιβολής Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που μπορεί να επιφέρει μέχρι και μειώσεις στις συντάξεις, στο τελικό ποσό.
Οι πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, η οποία έκανε λόγο για «τεχνικό ζήτημα», για «διορθωτικό μηχανισμό» που θα δημιουργηθεί, ώστε κανείς συνταξιούχος «να μην βλέπει μείωση, ενώ παίρνει αύξηση», βρέθηκαν στο μικροσκόπιο του Ενιαίου Δικτύου των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) που διαπιστώνει ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί »ως μπαμπούλα» την ΕΑΣ και αντί να την καταργήσει, για να στηρίξει έτσι το εισόδημα των συνταξιούχων, την αξιοποιεί για να περιορίσει τις αυξήσεις που θα δοθούν».
Κατάργηση της ΕΑΣ που θεσμοθετήθηκε το 2010 ζητάει το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων
Σύμφωνα με την προαναγγελία που πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, οι συντάξεις που δεν έχουν προσωπική διαφορά (περίπου 2 εκατ.) θα αυξηθούν 2,2 – 2,5%, από τον Ιανουάριο της νέας χρονιάς.
Το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων χαρακτηρίζει «τρισάθλιο» το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημά του για κατάργηση της ΕΑΣ, που θεσμοθετήθηκε το 2010. Το Δίκτυο είχε αποστείλει στον πρωθυπουργό επιστολή στις 30 Μαΐου, με την οποία ζητούσε προεκλογικά, να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση και να καταργηθεί η ΕΑΣ, για να πάψουν να επιβαρύνονται δυσανάλογα, περισσότεροι από 750.000 συνταξιούχοι.
Τα νέα δεδομένα
Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, είναι ένα μνημονιακό μέτρο, που επιβάλλει χαράτσι από το 2010, για ποσά κύριων συντάξεων από 1.400 ευρώ και άνω. Η εισφορά κυμαίνεται από 3 – 14% και επιβάλλεται κλιμακωτά. Ξεχωριστό «χαράτσι» επιβάλλει και στις επικουρικές συντάξεις, από 300 ευρώ και άνω.
Το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων εξετάζει με βάση τα νέα δεδομένα τι πρόκειται να συμβεί:
- Αρχικά θα ανακοινωθεί η αύξηση 2,2 – 2,5% και η οποία θα ενσωματωθεί στις συντάξεις Ιανουαρίου, που θα καταβληθούν στα τέλη Δεκεμβρίου.
- Την ίδια στιγμή, θα κατατεθεί ρύθμιση στη Βουλή, με την οποία όσες συντάξεις, λόγω της αύξησης θα υπερβαίνουν τα όρια της ΕΑΣ, θα μένουν κάτω από αυτά! Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για μια σύνταξη των 1.390 ευρώ μικτά (για να χρησιμοποιήσουμε ποσά, που η ίδια η κυρία Κεραμέως ανέφερε στην τηλεοπτική της συνέντευξη), μια αύξηση 2,5% στο ανώτατο επίπεδο, θα απέφερε ένα πρόσθετο ποσό 34,75 ευρώ το μήνα. Άρα θα έπρεπε τον Ιανουάριο, ο δικαιούχος αυτής της σύνταξης να λάβει 1.424,75 ευρώ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως, επρόκειτο να ενεργοποιηθεί η επιβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης 3%, άρα η απώλεια θα ήταν 42,74 ευρώ. Συνεπώς, ο συνταξιούχος θα έβλεπε σύνταξη 1.382,05, δηλαδή μικρότερη κατά 7,95 ευρώ, από τα 1.390 μεικτά ευρώ που λάμβανε.
Αύξηση μέσω… μείωσης
Τα νέα δεδομένα όμως, λέει το ΕΝΔΙΣΥ, που θεσμοθετεί η κυρία Κεραμέως, είναι ότι καμία αύξηση, δεν πρέπει να οδηγεί σε μείωση συντάξεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει, στο ίδιο παράδειγμα, ότι η σύνταξη δεν πρέπει να είναι 1.401 ευρώ, γιατί θα υποστεί Εισφορά Αλληλεγγύης. Αντίθετα, στο παράδειγμα, η αύξηση θα είναι τέτοια, ώστε η σύνταξη να μην υπερβεί τα 1.400 ευρώ, ακριβώς για να μην ενεργοποιηθεί το 3% της ΕΑΣ που επιβάλλεται στην αρχική κλίμακα. Έτσι, η αύξηση στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα πρέπει να περιοριστεί σε 9,73 ευρώ, δηλαδή θα είναι της τάξης του 0,7% μόλις και ο συνταξιούχος θα λάβει 1.399,73 ευρώ!
«Θα μας βρουν απέναντί τους»
«Μπράβο κυρία Κεραμέως! Με τον τρόπο αυτό, πράγματι καταφέρατε να απενεργοποιήσετε την Εισφορά Αλληλεγγύης για χιλιάδες συνταξιούχους. Καταφέρατε όμως, για τους ίδιους, να τους δώσετε πενιχρές αυξήσεις, ακόμα μικρότερες από αυτές που έχει προαναγγείλει», σχολιάζει το Δίκτυο.
«Οι εμπνευστές αυτής της κατάπτυστης ρύθμισης, θα βρουν απέναντί τους, όχι μόνο το ΕΝΔΙΣΥ, αλλά σύσσωμους όλους τους συνταξιούχους της χώρας», συμπληρώνει και καλεί το σύνολο των συνταξιούχων, «να αντισταθούν δυναμικά σε αυτές τις κατάπτυστες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, που φέρουν την υπογραφή της Νίκης Κεραμέως, ως αρμόδια υπουργού Εργασίας, αλλά και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».
Με απόλυτους αριθμούς
Η Προσωπική Διαφορά θα στερήσει φέτος, για τρίτη σερί χρονιά, τις αυξήσεις σε περίπου 700.000 συνταξιούχους.
Η Εισφορά Αλληλεγγύης επιβάλλεται σε περίπου 752.000 συντάξεις (365.000 κύριες και 387.000 επικουρικές).