Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία τρόμου που παρουσιάζει από ένα ελληνικό νησί. Σύμφωνα με θρύλους από το 1700, στο νησί κυκλοφορούσε ένας… βρυκόλακας. Το νησί δεν είναι άλλο από τη Μύκονο.
Πριν την εποχή του Διαφωτισμού, τον 18ο αιώνα, οι άνθρωποι στην Ευρώπη πίστευαν σε δαίμονες, φαντάσματα, μάγισσες και βρυκόλακες. Ακομα και οι πιο μορφωμένοι, όπως οι δικαστές και οι ιερείς, ελάμβαναν σοβαρά υπόψη τους τις υπερφυσικές εμπειρίες.
Συχνά μάλιστα, διαφωνούσαν και διερευνούσαν για μια σειρά από περίεργες «πραγματικές» ιστορίες, πολλές εκ των οποίων επιβιώνουν μέχρι τις ημέρες μας.
Ο Βρικόλακας της Μυκόνου
Ο γάλλος βοτανολόγος Joseph Pitton de Tournefort κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Μυκονο το 1700 έμαθε για έναν νεκρό χωρικό ο οποίος ζωντάνευε τα νύχτα.
Μετά τη δολοφονία του από έναν άγνωστο επιδρομέα στα χωράφια οπου δούλευε, ο άνδρας πιστεύεται ότι έγινε βρυκόλακας, ένα πλάσμα που δεν πεθαίνει και μοιάζει με τα βαμπίρ της ανατολικής Ευρώπης.
Με πρώτη ματιά, ο βρικόλακας ήταν άκακος, αναποδογυρίζοντας απλώς έπιπλα και αγκαλιάζοντας ανθρώπους από πίσω. Στην πορεία οι νησιώτες ενοχλήθηκαν, και έτσι έσκαψαν στον τάφο του βρικόλακα και ξερίζωσαν την καρδιά του.
Αυτό όμως δεν σταμάτησε τον βρικόλακα, ο οποίος άρχισε να χτυπά τον κόσμο, να καταστρέφει τις οροφές των σπιτιών τους και να κλέβει τα ποτά τους. Μερικοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και άλλοι επισκέπτονταν τον τάφο του για να του επιτεθούν με ξίφος στη διάρκεια της ημέρας. Τελικά, οι αρχές διέταξαν την απομάκρυνση του βρικόλακα στο γειτονικό νησί του Αγίου Γεωργίου, όπου το σώμα του αποτεφρώθηκε.