Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024 -

Δούρου: Υπάρχουν τα εργαλεία για το μεταναστευτικό, αρκεί να ενεργοποιηθούν



Με άρθρο της σε κυριακάτικη εφημερίδα, παρεμβαίνει στο θέμα του προσφυγικού η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υπογραμμίζοντας ότι «εργαλεία υπάρχουν (όπως για παράδειγμα ο ν. 3907/2011 που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία), χρειάζεται όμως να ενεργοποιηθούν».

Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης, από τις στήλες της «Κυριακάτικης Αυγής», αναφέρεται στις «παλινωδίες της ευρωπαϊκής πολιτικής» για το θέμα, υπογραμμίζοντας την εύστοχη υπόμνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου σχετικά με την ανάγκη «ενεργοποίησης των τεσσάρων πυλώνων του ‘Ευρωπαϊκού Συμφώνου’ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο» του 2008.

«Το γεγονός όμως της ευρωπαϊκής αβελτηρίας – αν όχι ανεπάρκειας - δεν απαλλάσσει τη χώρα μας από τις ευθύνες της για μια συνεκτική, σοβαρή, συνεπή πολιτική απέναντι σε ένα πρόβλημα που εδώ και χρόνια «έκρουε τη θύρα» εις ώτα μη ακουόντων», παρατηρεί η Περιφερειάρχης, προσθέτοντας: «Η καταδίκη των πολιτικών του Κανονισμού του «Δουβλίνου ΙΙ και ΙΙΙ» δεν αρκεί, απαιτείται η ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να έχει η Αθήνα τη δυνατότητα να διεκδικήσει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χρηματοδότηση μιας μεταναστευτικής πολιτικής με όρους ανθρωπιάς και ασφάλειας στη βάση των κειμένων του διεθνούς δικαίου, παρατηρεί η Περιφερειάρχης Αττικής, τονίζοντας την ανάγκη για «συνεργασία της κεντρικής εξουσίας και με τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς άγονους ανταγωνισμούς και μικροπολιτικές στοχεύσεις» και υπογραμμίζοντας ότι: «Η έκταση λοιπόν του θέματος απαιτεί συλλογική κινητοποίηση και συνέργιες των θεσμών, με έμφαση στην αποτελεσματικότητα της παρέμβασης».

«Στην κατεύθυνση αυτή καταγράφεται απολύτως θετικά η πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΝΠΕ κ. Αγοραστού για έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του οργάνου, την περασμένη Πέμπτη, στη Μυτιλήνη με θέμα τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών».

Ακολούθως η Περιφερειάρχης Αττικής προτείνει τέσσερις άμεσες ενέργειες:

Α) την καταμέτρηση / καταγραφή των μεταναστών / προσφύγων – ενέργεια απαραίτητη προκειμένου να δρομολογηθούν οι καταλληλότερες λύσεις ενόψει των αιτήσεων για παροχή ασύλου / προμήθεια ταξιδιωτικών ντοκουμέντων, κ.α..

Β) αποτελεσματικός έλεγχος από τις ελληνικές Αρχές σε συνεργασία με την Ε.Ε. και τις υπηρεσίες της, στις πόλεις αιχμής – τα νησιά καθώς και τις μεγάλα αστικά κέντρα, προκειμένου να εφαρμοστεί πλήρως ο 3907/2011.

Γ) Παγίωση, με τη συνδρομή όλων των δημόσιων υπηρεσιών της χώρας, διαδικασίας επαναπροώθησης προς «σίγουρες» χώρες, που δεν βρίσκονται δηλαδή σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης (εμφυλίου, π.χ.).

Δ) Ενίσχυση των θεσμοθετημένων από τον Καλλικράτη, Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

«Στόχος είναι, κλείνει το άρθρο της η Περιφερειάρχης Αττικής, πέρα από την άμεση εκτόνωση της εκρηκτικής σημερινής κατάστασης στα νησιά» να δημιουργηθεί «ένα πλαίσιο που θα αποβαίνει προς όφελος του τόπου και προς όφελος των ξεριζωμένων ανθρώπων που αναζητούν κι έχουν δικαίωμα σε αξιοπρεπή ζωή».