Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Δούρου για Μάτι: Πέρασα πολλές αξημέρωτες νύχτες



H  Ρένα Δούρου σε συνέντευξή της στον ρ/σ "94.3 FM", ενώ έθεσε και το κεντρικό διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών, τόσο για την αυτοδιοίκηση όσο και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αναφέρθηκε στην πολιτική επικαιρότητα, στην εθνική τραγωδία στο Μάτι και στην ηθική υποχρέωση σεβασμού προς τους πενθούντες και τους πληγέντες, καταγγέλλοντας την επιχείρηση εκμετάλλευσής του μοιραίου συμβάντος από πολιτικούς αντιπάλους.

«Τα τελευταία 4,5 χρόνια δεν μας χαρίστηκε ούτε μια μέρα» τόνισε η περιφερειάρχης αναφερόμενη στην «επιθετική» κριτική που της ασκήθηκε σε όλη τη θητεία της. «Εμείς επιλέξαμε να σηκώσουμε μανίκια, και να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε με συγκεκριμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα, τα προβλήματα που κληρονομήσαμε», τόνισε η ίδια.

«Πέρασα πολλές αξημέρωτες νύχτες να σκέφτομαι όσα έγιναν εκείνες τις τραγικές στιγμές», παρατήρησε και χαρακτήρισε ανεπαρκές το θεσμικό πλαίσιο για την πολιτική προστασία. «Τόσο κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης πυρκαγιών όσο και της διαδικασίας διαφυγής - διάσωσης των πολιτών, οι φορείς της αυτοδιοίκησης, Περιφέρειες και δήμοι δεν έχουν επιχειρησιακό ρόλο».

«Ο ρόλος μας» επανέλαβε η περιφερειάρχης «είναι συνδρομητικός» ή αφορά την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου. Ωστόσο «πολλά πράγματα δεν πήγαν καλά, και πρέπει να ανευρεθούν ευθύνες και να επιμεριστούν, ώστε να μην ακολουθήσουμε αρνητικά παραδείγματα του παρελθόντος».

Αναφερόμενη στους επικριτές της παρατήρησε ότι «μας ασκούν κριτική εκείνοι που επιδιώκουν να ξαναβρεθούν σε θέσεις ευθύνης, μετά από δεκαετίες στην αυτοδιοίκηση».

Σχετικά με το πόρισμα για το Μάτι τόνισε χαρακτηριστικά «στην κρίση δημοκρατίας που βιώνουμε, κάποιοι ταΐζουν περισσότερο μια κρίση θεσμών, που αν συνεχιστεί, θα είναι ανεπίστρεπτη, με το να απειλούν ευθέως τη δικαιοσύνη, ακυρώνοντάς την, ή πιέζοντάς την».

Εξέφρασε τη θέση ότι την απαξίωση της πολιτικής «τάισαν συμπεριφορές από πρόσωπα που ήρθαν στην αυτοδιοίκηση, για να τη χρησιμοποιήσουν ως σκαλοπάτι για την πολιτική καριέρα τους».

Θύμισε ότι παραιτήθηκε από τη βουλευτική έδρα, για να διεκδικήσει την Περιφέρεια, με αβέβαιο το αποτέλεσμα. «Είμαι εδώ για τα δύσκολα. Και η ήδη δύσκολη θέση της αυτοδιοίκησης έγινε περισσότερο δυσχερής με τα μνημόνια», σημείωσε.