Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 -

Δώδεκα Δήμοι ζητούν να αξιοποιήσουν χερσαίες ζώνες των λιμανιών τους



Να παραχωρηθούν στους Δήμους οι χερσαίες ζώνες, οι οποίες δε χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες και παραμένουν «ορφανές», είτε αυτές είναι στην κυριότητα των Οργανισμών Λιμένων, είτε στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ζητούν με κοινή επιστολή τους 12 δήμαρχοι της χώρας πρός τους υπουργούς Οικονομίας και Ναυτιλίας.

Οι δήμαρχοι με την επιστολή ζητούν οι εν λόγω ζώνες να αποτελέσουν για τους Δήμους αναπτυξιακό πόλο, ο οποίος θα προσδώσει πόρους και θέσεις εργασίας, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Η σχετική επιστολή είναι αποτέλεσμα την 1ης κοινής συνάντησης των Δημάρχων που έχουν στην επικράτειά τους Οργανισμούς Λιμένων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2015.

Στην επιστολή των 12 Δήμαρχων προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Θεόδωρο Δρίτσα, αναφερεται μεταξύ άλλων ότι "η χωροτακτικά άναρχη λειτουργία των Οργανισμών Λιμένων ως Α.Ε. στα όρια των Δήμων μας και η ένταξη τους στο ΤΑΙΠΕΔ, προκαλούν προβλήματα τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην εύρυθμη λειτουργία των Δήμων μας. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα αφορά τις χερσαίες ζώνες οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες και παραμένουν «ορφανές», είτε στην κυριότητα των Οργανισμων Λιμένων, είτε στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Οι εν λόγω ζώνες μπορούν να αποτελέσουν για τους Δήμους αναπτυξιακό πόλο ο οποίος θα προσδώσει πόρους και θέσεις εργασίας, αλλά και την τόσο απαραίτητη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας" και σημειώνουν ότι απαιτείται "δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδιασμού σε όλες τις περιοχές που λειτουργούν Οργανισμοί Λιμένος προκειμένου να γίνουν έργα βελτίωσης της σύνδεσης Πόλεων και Λιμένων καθώς και κοινωνίας και Λιμένων".
Την επιστολή υπογράφουν οι:
Ευάγγελος Λαμπάκης Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Αχιλλέας Μπέος Δήμαρχος Βόλου, Γεώργιος Τσουκαλάς Δήμαρχος Ελευσίνας, Ιωάννης Λώλος
Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Βασίλης Λαμπρινός Δήμαρχος Ηρακλείου, Ιωάννης Μπουτάρης Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Τσανάκα Δήμαρχος Καβάλας, Κωνσταντίνος Νικολούζος Δήμαρχος Κέρκυρας, Δημήτριος Λουκάς Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Ιωάννης Μώραλης Δήμαρχος Πειραιά, Χρήστος Παγώνης Δήμαρχος Χαλκιδέων, Βασίλειος Πιστικίδης Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.