Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 -

Διευκρινίσεις από καθηγητή παθολογίας για την ευλογιά των προβάτων



Στην μεγάλη ανησυχία εξαιτίας της έξαρσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων εστίασε το πρωί της Πέμπτης ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας μηρυκαστικών, Μανώλης Καλαϊτζάκης. Ξεκαθαρίζοντας πως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, εστίασε στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κτηνοτροφία.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο Μανώλης Καλαϊτζάκης σημείωσε: «Δεν έχει αναφερθεί ποτέ και πουθενά να πάθετε κάτι. Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα οικονομικό, για την ελληνική κτηνοτροφία».

«Δεν πρόκειται ένα άρρωστο ζώο να φτάσει στο σφαγείο, πόσο μάλλον στον καταναλωτή», δήλωσε και υπογράμμισε: «Η ευλογιά πάει μόνο στα αιγοπρόβατα, ούτε καν στα βοειδή».

Αναφερόμενος στο διάστημα νόσησης των ζώων, ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας μηρυκαστικών είπε πως «εξαρτάται από τη στελέχωση του ιού, το κακό είναι ότι ο ιός μπορεί να διατηρηθεί στο περιβάλλον και για πάνω από έξι μήνες. Τα ζώα μπορεί να νοσήσουν για λιγότερο, αλλά ο ιός μένει στο περιβάλλον».

Για τα μέτρα που ισχύουν μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης, που σημαίνει ότι οι κρατικές Αρχές έχουν τα μέτρα που πρέπει να πάρουν. Αν λοιπόν εντοπιστεί σε μία εκτροφή, πρέπει να γίνουν δύο ζώνες, μία 3 χλμ. και μία 10 χλμ. όπου θα γίνονται έλεγχοι, τα ζώα πρέπει να σφάζονται, για να εκριζωθεί το νόσημα. Αυτά είναι τα μέτρα, είναι αυστηρή η νομοθεσία και εφαρμόζεται».

Αναφερόμενος ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές του Έβρου και της Λέσβου, είπε πως εκεί εμφανίζεται κάθε χρόνο η νόσος, λόγω του ότι οι περιοχές συνορεύουν με την Τουρκία, όπου τα ζώα εμβολιάζονται και η νόσος θεωρείται ενδημική. «Η οδηγία της ΕΕ είναι να μην υπάρχει η νόσος, ωστόσο, αν μπούμε σε διαδικασία εμβολιασμού, μπορεί να έχουμε άλλα προβλήματα, με τις εξαγωγές», απάντησε ερωτηθείς γιατί δεν εμβολιάζονται και τα ζώα στη χώρα μας.

Όσο αφορά τους τρόπους μετάδοσης της νόσου, είπε ότι πρόκειται για πολύπλοκο και πολυεπίπεδο θέμα, καθώς παίζουν ρόλο «τα πουλιά, οι τροφές, τα έντομα, αλλά ο κυριότερος τρόπος είναι οι τροχοί των αυτοκίνητων και ένας άλλος είναι η μετακίνηση των ζώων με φορτηγά προς τα σφαγεία, παρά το ότι γίνεται με νόμιμους τρόπους». Σχετικά με την παρούσα κατάσταση, κατά την οποία ισχύουν τα μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης των ζώων και το κλείσιμο των σφαγείων, πρότεινε πως πρέπει να γίνουν και ψεκασμοί στα σημεία διόδου των ζώων.

Για τα προληπτικά μέτρα, τέλος, είπε πως «ο Έβρος είναι μεγάλος νομός με γειτνίαση με την Τουρκία, εκεί χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος των κρατικών υπηρεσιών. Κάθε χρόνο, εδώ και 20 χρόνια, συμβαίνει αυτό».