Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2024 -

αιγοπρόβατα



Διευκρινίσεις από καθηγητή παθολογίας για την ευλογιά των προβάτων

Στην μεγάλη ανησυχία εξαιτίας της έξαρσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων εστίασε το πρωί της Πέμπτης ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας μηρυκαστικών, Μανώλης Καλαϊτζάκης. Ξεκαθαρίζοντας πως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, εστίασε στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κτηνοτροφία.



Συναγερμός εξαιτίας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων βρίσκεται εκ νέου η χώρα. Για 10 ημέρες έχουν απαγορευτεί οι σφαγές και οι μετακινήσεις στην επικράτεια, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στη Μαγνησία και στην Κόρινθο με τους κτηνοτρόφους να έχουν απελπιστεί.



Πανώλη: Περαιτέρω ελαφρύνσεις στα μέτρα για μετακινήσεις ζώντων ζώων

Ελεύθερες είναι από σήμερα όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή, καθώς και των βοοειδών σε όλη την επικράτεια εκτός από τις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτ/νίας και Ηλείας και των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί σαν ζώνες επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες.



Πανώλη των αιγοπροβάτων: Περαιτέρω ελαφρύνσεις στα μέτρα για μετακινήσεις ζώντων ζώων

Μετά από εκτίμηση των επιδημιολογικών στοιχείων που αφορούν στη ζωονόσο της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, η Γενική Διεύθυνση Κτηνοτροφίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετέβαλε τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει για τις πληγείσες περιοχές και για όλη τη χώρα, πάντα με στόχο την αποτροπή της διασποράς του νοσήματος, ως εξής:



Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία: Τι πρέπει να ξέρουν οι κτηνοτρόφοι για την πανώλη των αιγοπροβάτων

Η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρία συνιστά την συνεργασία των κτηνοτρόφων με τις κτηνιατρικές υηρεσίες και εξηγεί πως μπορεί να μεταδωθεί η πανώλη των αιγοπραβάτων.

 Αυτό όπως τονίζει θα πρέπει να γίνει «ώστε να αποφευχθούν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις – όπως συνέβη σε άλλες χώρες – στην αιγοπροβατοτροφία».



Πανώλη: Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί 14.000 ζώα – 200.000 στην Ρουμανία

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε στον αριθμό των ζώων που έχουν θανατωθεί και στην πορεία των ερευνών για να βρεθεί το πως εξαπλώθηκε ο ιός στα αιγοπρόβατα.