Δευτέρα 08 Ιουλίου 2024 -

Δεν θα έχουν πρόσβαση οι Έλληνες πολίτες στις νησίδες του Αιγαίου



Ένα πολύτιμο δώρο για την Τουρκία του Ερντογάν προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση, με συμφωνίες όπως αυτές για τα Ίμια, με τις βάση τις οποίες θα απαγορεύεται η πρόσβαση από  Έλληνες πολίτες και σε άλλες νησίδες του Αιγαίου, με την δικαιολογία της προστασίας του οικοσυστήματος.

Η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψει μνημόνιο με το οποίο οι Έλληνες βοσκοί θα πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από έξι ελληνικές νησίδες, ώστε  να προστατευτούν τα  θαλάσσια είδη πουλιών και γενικά το οικοσύστημα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια επανάληψη όσων είχαν γίνει πριν και μετά την κρίση των Ιμίων, όταν η κυβέρνηση Σημίτη είχε απαγορέψει στον Έλληνα βοσκό Αντώνη Βεζυρόπουλο να μεταβαίνει στα Ίμια το 2002 (του είχε διακοπεί η επιδότηση των καυσίμων για το σκάφος του και δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά) και επανήλθε στις νησίδες με άδεια της κυβέρνησης Κ.Καραμανλή το 2004, αλλά κατόπιν συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΗΠΑ, μετά τον θάνατό του δεν θα τον αντικαθιστούσε κανείς.

 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που απορρέουν από το Δίκαιο της Θαλάσσης μια νησίδα δικαιούται να έχει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα αν έχει κατοίκους (δεν εννοεί στρατιωτική φρουρά) και συντηρεί αυτόνομη οικονομική ζωή.

Οι βοσκοί απομακρύνονται, άρα δεν υπάρχουν κάτοικοι, δεν υπάρχουν κοπάδια και συνεπώς δεν θα υπάρχει και καμία οικονομική δραστηριότητα.

Είναι ένας απλός, έμμεσος τρόπος με τον οποίο «γκριζάρονται» νησιά.

Αυτά για αρχή είναι έξι νησίδες στα Δωδεκάνησα (στον δήμο Αστυπάλαιας) αλλά είναι σίγουρο ότι με αυτή τη «μέθοδο» θα ακολουθήσουν κι άλλα.