Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 -

Δείτε σε ποια πόλη της Ελλάδας κλείνουν η μια επιχείρηση μετά την άλλη - 1.000 λουκέτα έφεραν μέχρι τώρα τα Μνημόνια



Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο τηςΞάνθης ο πρόεδρος του ΕΒΕ, κ. Στέλιος Μωραΐτης, παρουσιάζοντας στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην περιοχή, τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με αυτά, τα τρία Μνημόνια, που ψηφίστηκαν σταδιακά από το 2010 έως και σήμερα, άφησαν λαβωμένη την περιοχή κατά 1.000 περίπου επιχειρήσεις, οι οποίες και έβαλαν λουκέτα, με την ανεργία να εκτοξεύεται σε πρωτοφανή για την περιοχή ποσοστά και την αβεβαιότητα να κυριαρχεί.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 7.000 επιχειρήσεις που λειτουργούσαν το 2010 στον Νομό, 1.000 έχουν ήδη εξαφανιστεί, με τα λουκέτα να πέφτουν βροχή και με αμείωτο ρυθμό όπως ανέφερε ο κ. Μωραΐτης, τονίζοντας πως την ίδια στιγμή το παρεμπόριο γνωρίζει μέρες δόξας στον Νομό, αγγίζοντας το 60% των οικονομικών δραστηριοτήτων.

“Φτάσαμε στο ναδίρ, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, ανασκουμπωθήκαμε και σήμερα κάνουμε αυτή την συνάντηση για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Τα τελευταία χρόνια έχουμε φθίνουσα πορεία, από το 2010 που είχαμε 7.000 μέλη και σήμερα έχουμε 6.000 περίπου. Αυτό οφείλεται σε όλα αυτά τα δυσβάσταχτα μέτρα και όσοι αντέξαμε αιμορραγούμε καθημερινά” τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, για να προσθέσει πως “το μεγαλύτερο μας πρόβλημα είναι το παρεμπόριο. Εάν πούμε δηλαδή έτσι απλά ότι 100.000 ευρώ αλλάζουν τσέπες, τα 60.000 πάνε στο παρεμπόριο. Τα χρήματα αυτά φεύγουν από τις νόμιμες επιχειρήσεις και χάνονται τα έσοδα τους κράτους. Βέβαια όλα τα βάρα τα φορτώνουν σε εμάς που είμαστε νόμιμοι. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο πολύ πιέζουν βάρη στις αιμορραγούσες επιχειρήσεις τόσο λιγότερες προοπτικές υπάρχουν αυτές να παραμείνουν ανοιχτές. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε και στο μηδέν. Θα είναι ένα νούμερο που θα είναι τραγικό και για την ελληνική οικονομία και για όλους μας”.

Κόβουν τα πόδια των επιχειρήσεων
Από την μεριά του ο πρώην πρόεδρος του συνδέσμου Βιομηχάνων, κ. Σκαρλάτος, στάθηκε πρωτίστως στα μέτρα που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια και τις επιπτώσεις που έχουν αυτά στον επιχειρηματικό κόσμο

“Αντί να κόψουν το κράτος κόβουν τα πόδια των επιχειρήσεων που παράγουν δηλαδή νέο πλούτο στην χώρα. Θα πρέπει να περάσουμε τον μήνυμα σε όσους έχουν την εξουσία στα χέρια τους ότι πρέπει να προσεχθεί πάση θυσία η παραγωγική οικονομία, που δίνει ευκαιρίες δουλειές. Εάν δεν εξασφαλιστούν ευκαιρίες δουλειές θα επέλθει κανιβαλισμός και αυτό θα πρέπει να το αποφύγουμε” σημείωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Νίκος Τσάβας, από τον Εμπορικό Σύλλογο Ξάνθης, που στάθηκε στην ιδιαίτερα υψηλή φορολογία αλλά και το λαθρεμπόριο, που ασκούν κυρίως οι υπαίθριοι μικροπωλητές που μεταφέρονται στην περιοχή και προσπαθούν να πουλήσουν την πραμάτεια τους, χωρίς να έχουν φυσικά τις απαιτούμενες άδειες ή να εκδίδουν αποδείξεις.