4
Οκτωβρίου
2015
- 12:48
Τελευταία τροποποίηση στις 24 Ιανουαρίου, 2021 - 14:36
Τα ταξίδια του σε όλον τον κόσμο συνεχίζει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας, ανάμεσα στα άλλα, και για θέματα που αφορούν την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι με την απόφασή του να μην κατέβει στις τελευταίες εκλογές, έκανε, μάλλον, μια παύση στην ενεργό πολιτική δράση του εντός των τειχών. Με την ιδιότητα του προέδρους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο κ. Παπανδρέου διατηρεί τις διεθνείς επαφές του, ενώ περνάει και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα του χρόνου στην Αθήνα.
Βρίσκεται πλέον σε μια κατάσταση η οποία πριν από μερικά χρόνια δεν θα ήταν καν εφιάλτης για τον ίδιο ή αστείο για τους εχθρούς του. Από πανίσχυρος πρωθυπουργός βρέθηκε εκτός Βουλής, ενώ, παράλληλα, στο ΠΑΣΟΚ θεωρείται πια ξένος. Την ίδια ώρα δείχνει να χαίρει εκτίμησης στο εξωτερικό, μιας και συνεχίζει να δέχεται προσκλήσεις από ιδρύματα πολιτικών μελετών.
Η τελευταία εμφάνισή του ήταν στη δημόσια συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπιλ Κλίντον, την οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ και μεταδόθηκε ζωντανά από το CNN. Εκεί ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μια θέση σε εκείνους που έλαβαν πρόσκληση. Ο ίδιος μιλώντας σε συνεργάτες του είπε πως ήταν μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα, για να σταλούν κάποια μηνύματα για την προσέγγιση επενδύσεων. Ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν στην Νέα Υόρκη από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, συνεδριάζει και η Σοσιαλιστική Διεθνής. Έτσι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και αυτός με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, με τον οποίο συζήτησαν για την ελληνική κρίση, για την κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα και για την ανάγκη επενδύσεων, καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της. Πάντως με τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός συναντάται τακτικά και συζητούν κυρίως θέματα που αφορούν την παγκόσμια ατζέντα του ΟΗΕ.
Πάντως στο πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου βρίσκονται ακόμα δύο μεγάλα ταξίδια, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Το πρώτο είναι στην Κίνα, όπου θα μιλήσει για την ανάπτυξη και την παγκόσμια οικονομία και το δεύτερο στην Αφρική, συγκεκριμένα στην Αγκόλα, όπου θα συνεδριάσει το συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με ατζέντα τους πρόσφυγες, την τρομοκρατία και την ανάπτυξη της ηπείρου.
Η ομιλία του στην Οξφόρδη
Δύο ημέρες πριν από τις εκλογές ο πρώην πρωθυπουργός ήταν προσκεκλημένος του ιδρύματος Oxford Analytica, το οποίο προωθεί προβλέψεις του για τις πολιτικές εξελίξεις διεθνώς, αλλά και ανα χώρα σε κυβερνήσεις, οργανισμούς, επιχειρήσεις ΜΜΕ και άλλα. Το θέμα της ομιλίας του κ. Παπανδρέου εκεί ήταν Ελλάδα, Ευρώπη και οικονομική κρίση. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε σε κλειστό δείπνο που ήταν προγραμματισμένο, περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως πρωθυπουργός. Ο πρώην πρωθυπουργός κατ’ αρχήν σημείωσε πως όταν «έσκασε» η οικονομική κρίση η ευρωζώνη ήταν ανέτοιμη να την αντιμετωπίσει, ενώ έγιναν και λάθος εκτιμήσεις. Υποστήριξε πως όταν χτυπήθηκε η Ελλάδα δεν υπήρχε πρόβλεψη και οι ισχυροί ηγέτες της ευρωζώνης νόμιζαν πως πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό που οφειλόταν στις ελληνικές παθογένειες και, τόνισε, ότι έτσι στοχοποιήθηκε αδίκως η Ελλάδα. Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως μερικούς μήνες μετά έγινε αντιληπτό ότι ήταν κομμάτι της ευρύτερης κρίσης. που σχετιζόταν με το γεγονός ότι η ευρωζώνη ήταν απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει την παγκοσμιοποίηση και τις επιπτώσεις της.
Μιλώντας για τον δικό του ρόλο ο κ. Παπανδρέου είπε πως σε κείνη τη φάση προσπάθησε να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ασφαλείας. Συγκεκριμένα τόνισε πως όταν ξέσπασε η κρίση και βρέθηκε στη θέση να τη χειριστεί, κατόρθωσε μετά από αγώνες να πείσει τους υπόλοιπους ευρωπαίους να γίνει ένας πρώτος μηχανισμός που θα μπορούσε να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας. Επιπλέον αναφέρθηκε στο γεγονός πως στην πορεία επικράτησε η άποψη ότι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κομμάτι είναι το δημοσιονομικό και άρα επικράτησε η πολιτική της σκληρής λιτότητας και πως στη συνέχεια άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι αυτό δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα αν δεν συνοδεύεται από πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα μικρή με μεγάλες δυνατότητες που θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει την κρίση που αντιμετωπίζει με ένα συνδυασμό ενός εσωτερικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων και μιας διαφορετικής αντιμετώπισης από την Ευρώπη που θα περιλαμβάνει κάποια στιγμή και το θέμα του χρέους», είπε προς το τέλος της ομιλίας του.
Τα εσωτερικά προβλήματα
Δυσκολίες αντιμετωπίζει ο πρώην πρωθυπουργός στο εσωτερικό μέτωπο, ύστερα από την εκλογική σταθεροποίηση του ΠΑΣΟΚ και την απόφασή του να μην συμμετέχει στις εκλογές το ΚΙΔΗΣΟ που ίδρυσε πριν από μερικούς μήνες. Δεν είναι λίγα τα στελέχη του κόμματος που επέστρεψαν στην κομματική κοίτη τους, την ώρα που απέβη άγονη η προσπάθεια να συνυπάρξει με τη Φώφη Γεννηματά. Πριν να ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, συνεργάτες του κ. Παπανδρέου εξέφραζαν την εκτίμησή τους πως οι συζητήσεων των δύο κομμάτων δεν θα οδηγήσουν πουθενά, καθώς θεωρούσαν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλο θέτει εμπόδια στην όλη προσπάθεια. Τόνιζαν πως επηρεάζει τη σημερινή πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ πάντως σημειώνουν πως οι συζητήσεις δεν προχώρησαν ποτέ σε βάθος για να ανοίξουν συγκεκριμένα θέματα περί σύμπλευσης. Οι δημοσκοπήσεις, αλλά και η απροθυμία στελεχών να «τρέξουν» μια σύντομη προεκλογική περίοδο που ήταν κάτι περισσότερο από σίγουρο πως το ΚΙΔΗΣΟ θα κατέληγε και πάλι εκτός βουλής, οδήγησαν στην απόφαση να αποσυρθεί από τη μάχη. Δίπλα στον κ. Παπανδρέου παρέμειναν κάποια βασικά στελέχη που βρίσκονταν στον πυρήνα της ηγετικής ομάδα, στις κυβερνήσεις του. Ο κ. Παπανδρέου έχει δίπλα του ακόμα τον Φίλιππο Σαχινίδη, τον Γιώργο Πεταλωτή, τον Γιώργο Ελενόπουλο και την Πωλίνα Λάμψα. Όσο βρίσκεται στην Αθήνα επισκέπτεται τόσο τα γραφεία του κόμματος στην Ομόνοια, όσο και τα γραφεία του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου».
Σήμερα, δύο εβδομάδες μετά την ποσοστιαία άνοδο του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, φαίνεται πως οι δύο πλευρές δεν έχουν κανένα λόγο ξανά κάποιο δίαυλο επικοινωνίας. Στο ΠΑΣΟΚ έχουν στρέψει τα βλέμματά τους προς το Ποτάμι και πλέον δεν συζητούν καθόλου για την περίπτωση συμμαχίας με τον πρώην πρωθυπουργό. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά πράγματα της χώρας με δηλώσεις του, όπως έκανε στην περίπτωση του δημοψηφίσματος, αλλά και στις τελευταίες εκλογές. Η επαφή, δε, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως είναι πολύ περιορισμένη έως ανύπαρκτη.