Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 -

Δέηση στους Ιερούς Ναούς για τις ψυχές των βιαίως κοιμηθέντων στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών



«Ἔτι δεόμεθα ὑπέρ μακαρίας μνήμης καί αἰωνίου ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν κεκοιμημένων δούλων τοῦ Θεοῦ, τῶν αἰφνιδίῳ θανάτῳ τελειωθέντων ἀδελφῶν ἡμῶν κατάτήν ἐπισυμβάσαν εἰς τήν Κοιλάδα τῶν Τεμπῶν σιδηροδρομικήν τραγωδίαν καί ὑπέρ τοῦ συγχωρηθῆναι αὐτοῖς πᾶν πλημμέλημα ἑκούσιοντε καί ἀκούσιον».

Η σχετική επιμνημόσυνος δέηση αναμένεται να αναπεμφθεί αύριο το πρωί στους ιερούς ναούς όλης της χώρας, για τις ψυχές των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, η οποία εξελίχθηκε σε εθνική τραγωδία.

  • Γράφει η Δέσποινα Σωτηρίου

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, συμμετέχουσα στο πανελλήνιο πένθος, έχει ήδη εκφράσει την συμπαράστασή της στην οδύνη των οικείων των θυμάτων και δέεται όπως ο ελεήμων Κύριος αναπαύση εν χώρα ζώντων τας ψυχάς των βιαίως κοιμηθέντων.

Ταυτοχρόνως,  εύχεται εκτενώς και υπέρ της, παρά του Φιλανθρώπου Θεού της αγάπης, ενισχύσεως των νοσηλευομένων, προς τον σκοπόν της ταχείας αποκαταστάσεως της υγείας των.

Κατόπιν τούτων, απέστειλε εγκύκλιο σημείωμα προς τις Ιερές Μητροπόλεις και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στην οποία τις καλεί , μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της Τελετής του Συνοδικού της Ορθοδοξίας, να αναπεμφθεί σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος Επιμνημόσυνος Δέησις υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της.

Επίσης, μετά τη Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, θα τελέσουν το Ιερό Μνημόσυνο για την ανάπαυση των θυμάτων, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω του Εθνικού Πένθους ακυρώθηκε το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει την Κυριακή της Ορθοδοξίας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα Μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Η Εκκλησία της Κρήτης

Παράλληλα, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης με αφορμή τη μεγάλη Εθνική τραγωδία, προσεύχεται για την ανάπαυση των ανθρωπίνων θυμάτων και εύχεται για την επούλωση των πληγών των της μεγάλης αυτής καταστροφής.

Με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι συμμετέχει «με βαθειά οδύνη συμμετέχει στο βαθύτατο πόνο, τον οποίο βιώνουμε ως κοινωνία, με τον αδόκητο θάνατο τόσων συνανθρώπων μας και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή Της στους πληγέντες».

Μπροστά σε αυτή την σκληρή τραγωδία στεκόμαστε όλοι μαζί με θλίψη ψυχής και εντείνουμε τις προσευχές μας στον Θεό, για την ανάπαυση των αιφνιδίως τελειωθέντων και την ενίσχυση των τραυματιών και όλων των θυμάτων της τραγωδίας, τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει:  Η Ιερά Σύνοδος εκφράζει αισθήματα συμπαθείας και συμμετέχει στην οδύνη και το πένθος, για τα ανθρώπινα θύματα, τα οποία θρηνούμε και προσεύχεται για την επούλωση των πληγών στις ζωές των ανθρώπων, των νέων, αλλά και κάθε ηλικίας.

Επίσης, έστειλε Συνοδική Εγκύκλιο προς τις Ιερές Μονές και τις Ενορίες της Εκκλησίας της Κρήτης, με την οποία καλεί να τελεστούν σε όλη την Μεγαλόνησο «ειδικές δεήσεις υπέρ της αναπαύσεως των μαρτυρικώς τελειωθέντων και υπέρ της ενισχύσεως των εν ανάγκαις ευρισκομένων αδελφών μας από το θανατηφόρο τραγικό γεγονός».

Επίσης, «καθώς πορευόμαστε μέσα στη περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής η Ιερά Σύνοδος εφιστά την προσοχή όλων μας στην ευθύνη καθ’ ενός από εμάς και προτρέπει σε καρδιακή προσευχή για την ενίσχυση και την παρηγορία των αδελφών μας, που χτυπήθηκαν από την φοβερή αυτή καταστροφή», καταλήγει η ανακοίνωση.